Videohaastattelu: Viisi muistisääntöä tuotteistajalle

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. jari@pollitasta.fi ✆ 050 5229 529

Lokakuussa ampaisen taas saarnaamaan TuplaamoLive-sessioon Tampereelle. Tapahtuma on virkeiden tamperelaisveijareiden Jukka Lahden ja Pasi Raution masinoima kolmipäiväinen markkinoinnin työleiri yrittäjille.

Viime vuonna joukkossa pakersi esimerkiksi vaasalainen siivoojamuija Jenni Parpala, joka sai masokistisen myllytyksen seurauksena kummasti potkua bisneksiinsä. Kirjoitinkin marraskuussa hänen tilanteestaan jutun Kaipaako Jennin hinnasto korjaamista.

Tänä vuonna aiheenani on – kuinkas muutenkaan – tuotteistaminen.

Tuotteistaminen on sikäli merkillinen laji, että kaikki hyvät tuotteistukset näyttävät jälkikäteen täysin ilmiselviltä. Siitä syntyy ulkopuolisille aina sama tunne.

”Osaisin paketoida tuollaisen koska tahansa itsekin. En vain ole vielä ehtinyt / jaksanut / viitsinyt.”

Silti olen taas tälläkin hetkellä vetämässä tuotteistusvalmennusta, johon osallistuu joukko erittäin kokeneita asiantuntijoita. Nyt on jo pari viikkoa pärähtänyt, eikä homma ole edennyt paljon mihinkään. Silti remmi selittää edelleen joka kerta samalla tavalla:

”Tämä on kyllä periaatteessa ihan helppo homma. Nyt vain kuvataan tämä, kerrotaan tuo ja lasketaan vähän, niin siinähän se on.”

Mitä tarkoittaa tuo ”periaatteessa tuotteistettu”? No, se tarkoittaa tietenkin, että mitään ei ole vielä tuotteistettu.

Kuten ainakin konkarit tietävät, mutkikkaita himmeleitä on helppo tuottaa. Mutta yritäpä rusikoida mutkikkaita asioita helppoon muotoon.

Avokonttorissa käy sellainen ähinä ja tuhina, että nuhainen mursulauma jäisi kakkoseksi.

TuplaamoLiveen mahtuu vielä pari yrittäjää. Katso osuuttani käsittelevä videohaastattelu. Kuulet mm. viisi muistisääntöä tuotteistajille. Sitten verbaliikastani vaikuttuneena ilmoittaudu heti.

Tuotteistaminen on naurettavan helppoa – mutta vain tuloksia jälkikäteen arvioivien kaikkien alojen asiantuntijoiden mielestä.

2 vastausta

  1. Osu ja upposi jälleen 🙂
    ”Menetänkö osan uskottavuudestani, mikäli sanon asiani yksinkertaisesti (se kuuluisa Pihtiputaan mummon testi)?”
    Kiitos Jari!
    ”Periatteessa”-osastolla on aika lailla tavaraa, tekemistä vaille valmiina. Taitaa olla melko monessa firmassa. Omassakin? Kyllä!

    1. Selkeys on toki pahasta, mutta kaikkein pahinta on tietysti huumori. Aina kun huumoria pitäisi käyttää asiantuntijoiden markkinoinnissa, joku parkaisee: ”Sehän halventaisi osaamistamme!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Vinkit kriisijohtamiseen
Minna Elomaa

Nesteestä nosteeseen – TOP 10 vinkit kriisijohtamiseen

Tuotteistuksen kolme vaihetta on lupaus, lunastus ja paikkaus. Paikkausvaiheeseen päästään, jos jotain menee pieleen. Kokosin omista kokemuksistani vuosien varrelta kriisitilanteen haltuunottoon vinkit, joita olen arjessa

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.