Videohaastattelu: Viisi muistisääntöä tuotteistajalle

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Lokakuussa ampaisen taas saarnaamaan TuplaamoLive-sessioon Tampereelle. Tapahtuma on virkeiden tamperelaisveijareiden Jukka Lahden ja Pasi Raution masinoima kolmipäiväinen markkinoinnin työleiri yrittäjille.

Viime vuonna joukkossa pakersi esimerkiksi vaasalainen siivoojamuija Jenni Parpala, joka sai masokistisen myllytyksen seurauksena kummasti potkua bisneksiinsä. Kirjoitinkin marraskuussa hänen tilanteestaan jutun Kaipaako Jennin hinnasto korjaamista.

Tänä vuonna aiheenani on – kuinkas muutenkaan – tuotteistaminen.

Tuotteistaminen on sikäli merkillinen laji, että kaikki hyvät tuotteistukset näyttävät jälkikäteen täysin ilmiselviltä. Siitä syntyy ulkopuolisille aina sama tunne.

”Osaisin paketoida tuollaisen koska tahansa itsekin. En vain ole vielä ehtinyt / jaksanut / viitsinyt.”

Silti olen taas tälläkin hetkellä vetämässä tuotteistusvalmennusta, johon osallistuu joukko erittäin kokeneita asiantuntijoita. Nyt on jo pari viikkoa pärähtänyt, eikä homma ole edennyt paljon mihinkään. Silti remmi selittää edelleen joka kerta samalla tavalla:

”Tämä on kyllä periaatteessa ihan helppo homma. Nyt vain kuvataan tämä, kerrotaan tuo ja lasketaan vähän, niin siinähän se on.”

Mitä tarkoittaa tuo ”periaatteessa tuotteistettu”? No, se tarkoittaa tietenkin, että mitään ei ole vielä tuotteistettu.

Kuten ainakin konkarit tietävät, mutkikkaita himmeleitä on helppo tuottaa. Mutta yritäpä rusikoida mutkikkaita asioita helppoon muotoon.

Avokonttorissa käy sellainen ähinä ja tuhina, että nuhainen mursulauma jäisi kakkoseksi.

TuplaamoLiveen mahtuu vielä pari yrittäjää. Katso osuuttani käsittelevä videohaastattelu. Kuulet mm. viisi muistisääntöä tuotteistajille. Sitten verbaliikastani vaikuttuneena ilmoittaudu heti.

Tuotteistaminen on naurettavan helppoa – mutta vain tuloksia jälkikäteen arvioivien kaikkien alojen asiantuntijoiden mielestä.

2 vastausta

  1. Osu ja upposi jälleen 🙂
    ”Menetänkö osan uskottavuudestani, mikäli sanon asiani yksinkertaisesti (se kuuluisa Pihtiputaan mummon testi)?”
    Kiitos Jari!
    ”Periatteessa”-osastolla on aika lailla tavaraa, tekemistä vaille valmiina. Taitaa olla melko monessa firmassa. Omassakin? Kyllä!

    1. Selkeys on toki pahasta, mutta kaikkein pahinta on tietysti huumori. Aina kun huumoria pitäisi käyttää asiantuntijoiden markkinoinnissa, joku parkaisee: ”Sehän halventaisi osaamistamme!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Verkkosivun musta aukko_Noste
Tommi Elomaa

Onko verkkosivuillasi musta aukko?

Onko verkkosivuillasi musta-aukko? Onko yrityksesi yhteys- tai info-postilaatikko hiljainen? Voi hyvin olla, että pieni muutos herättää sen henkiin.

Pölli ruotsalaisilta
Tommi Elomaa

Pölli ruotsalaisilta

Sunnuntaina luulin konsultin onnenpäivän koettaneen. Sähköpostiini kilahti viesti: ”Is this your next Project?” Valitettavasti kyse ei ollut tilauksesta, vaan ruotsalaisen Extrem Skin mainoksesta. Mutta viesti

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Tommi Elomaa

Mikä on ollut paras varastamasi idea?

Pölli Tästä- blogimme täyttää tänään vuosia. Jo 15 vuotta tämä ideavarkaiden apaja on ollut vapaata riistaa kaikille katiskasta kalastaville. Kirjoituksia on hyvän matkaa toista tuhatta ja aiheet ovat käsitelleet kaikkea. Siis ihan kaikkea. Mutta mikä on ollut kaikkien aikojen paras postaus?

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.