Koskeeko sananvapaus vain esiintymistaitoisia?

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

En ole äänestänyt perussuomalaisia. Toimittajien touhut alkavat kuitenkin vaikuttaa persuvainolta, oli puolueen politiikasta mitä mieltä tahansa.

Hesarin pääkirjoitustoimittaja Juha Akkanen ilkkui tänään (2.9.2015) kolumnissaan Kovikset netissä ovat elämässä arkoja kuin pahainen koulukiusaaja.

Akkasen mielestä on väärin, että joku uskaltaa olla jotain mieltä vain netissä. Tuon onnettoman pitäisi osata käyttäytyä reippaasti myös aggressiivisen toimittajalauman edessä.

”Jos haluaa ilmaista mielipiteensä julkisesti, on myös oltava kanttia puolustaa mielipidettään julkisuudessa – eikä pelkästään sosiaalisessa mediassa.”

Ujo nörtti vaietkoon. Jos joku pelkää esiintymistä, hän miettiköön tarkasti, kannattaako olla eri mieltä toimittajien kanssa. Sananvapaus kuuluu vain sosiaalisesti lahjakkaille.

Kirjoittaminen ei näytä olevan kaikille sallittu tapa viestiä. Se lienee keino, joka on varattu vain lehdistön edustajille.

Onneksi esiinnyn ammatikseni. Muuten olisi pitänyt jättää tämäkin teksti naputtelematta.

9 vastausta

 1. Hyvä pointti. Toiset tarvitsevat enemmän aikaa tuottaakseen tekstiä (puhuttuna tai kirjallisesti), kuin minkä kasvokkain kohtaaminen mahdollistaa. Usein pääsee vähemmillä selittelyillä, kun saa harkita sanansa rauhassa ilman vuorovaikutustilanteen luomaa painetta.

  1. Esimerkiksi monet menestyvät kirjailijat ovat aivan tuskissaan, kun heidän on nykyisin promottava teoksiaan kaiken kansan parissa. Tekeekö se heistä surkeita kirjailijoita? Pitäisikö opukset polttaa roviolla?

   Vastaavia esimerkkejä löytyy muiltakin aloilta, kuten vaikkapa Kimi Räikkönen.

   Kaikesta näkee, että formulasankarimme haluaisi tehdä mitä tahansa muuta kuin vastailla toimittajien typeriin kysymyksiin. Ei kukaan silti ole vaatinut, että hänen pitäisi heikkojen esiintymistaitojensa vuoksi iskeä kypärä naulaan.

   1. Haastattelian pitäisi lyödä kypärä päähän ja päästä radan ympäri turvallisesti ennen kuin saa aloittaa haastattelua 🙂

 2. Journalismin taso on Suomessa jonkinlaisessa syöksykierteessä, ja uutispinti seiskatasoa. Olen systemaattisesti vähentänyt (valta)mediakulutustani viime aikoina, kohta jäljellä ei ole uutissivuja ollenkaan. Valitettavasti.

 3. Saattaisipa se olla toimittajallekkin kova paikka joutua puolustamaan julkisesti kirjoittamaansa tekstiä ja joutua perustelemaan mielipiteitään. Eli ovatkohan he valmiita siihen röykytykseen, että heidän kirjoittamaansa juttua repostellaan julkisuudessa niin, että he vastaavat kirjoituksessa esiintyvistä faktoista. Erityisesti puolueellisista faktoista.

  ”Suomessa on kansainvälisessä mittakaavassa poikkeuksellisen vahva mielipiteen ilmaisuvapaus. Se on kirjattu perustuslakiin.

  Mutta vapaudesta pitäisi kunnon kansalaisyhteiskunnan periaatteiden mukaan myös seurata vastuu. Jos haluaa ilmaista mielipiteensä julkisesti, on myös oltava kanttia puolustaa mielipidettään julkisuudessa – eikä pelkästään sosiaalisessa mediassa.”

  Tässä on mielenkiintoinen lausahdus. Olen pohtinut sitä, että mikä on toimittajien mielestä oikeata julkisuutta. Eikö keskustelu esim. blogeissa tai vaikkaka facebookissa olekkaan sitä rehellistä mielipiteiden sanomista. Eli sosiaalinen media on jotain ala-arvoista verrattuna esim. hesarin kolumneihin verrattuna. Eli toimittaja määrittelee sen, että mikä on oikea foorumi kertoa mielipiteitään. Sosiaalinen media esim. kymmeninetuhansine lukijoineen ei ole julkista mielipiteen ilmaisua.

  Muistas nyt Parantainen, että näitä blogikirjoituksia ei sitten voi vain kommentoida ja puolustaa kommenteissa. Sinun täytyy pitää aina väliin lehdistötilaisuus ja vastata nenäkkäin toimittajille siitä, että seisot mielipiteitesi takana.

  No joo, kuhan podin, Kari…

  1. Itsekin mietin, mahtaako Akkasen tekstistä paistaa katkeruus, kun hän ei enää saa toimia portinvartijana. Vanhoina hyvinä aikoina toimittajat päättivät, kuka sai mielipiteensä julki. Nyt some on sotkenut pasmat.

   1. Wanha Media kokee nyt kuolinkouristelua ja sulkee kommenttiosastojaan kilvan koska kansalaiset esittävät liikaa vääriä mielipiteitä.

 4. Kyllä kansanedustajan pitää pystyä vastaamaan toimittajien kysymyksiin lehdistötilaisuuden jälkeen. Aivan normaalia toimintaa. Kuvitteleeko Immonen, että toimittajat jättävät tämän tähän, eivätkä hänen kansanedustajakauden aikana enää koskaan, missään tilanteessa, ota asiaa esiin? Aikooko hän piileskellä mediaa loppukauden? Kyllä hänen olisi nyt kannattanut vastata kysymyksiin rohkeasti. Minusta hän ei kansanedustajana voi täysin valita, milloin ja missä asioista keskustelee.

  Millaisia julkisia tapahtumia ajattelitte niiden olevan, joissa toimittajat (ja ketkä heistä?) olisivat julkisesti jututettavana? Olisiko paikalla toisia toimittajia vai suuri yleisö? Immonenhan ei siihen suuren yleisön eteen menemiseen ole suostunut. Sinänsä nostan Matias Erkkilälle hattua, että Meillä on unelma -mielenosoituksessa uskalsi lavalle nousta.

  1. Mieleen tulee aika monta MOT / 45-minuuttia ohjelmaa jossa olisi perusteluiden kyseenalaistamiselle olla tilaa valveutuneiden lukijoiden kysymänä.

   Toimittajahan selviää pienellä ilmoituksella jos tulee JSN:ltä langettava päätös – joka sekin on harvinainen kun toimittajat valvovat itse itseään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

shutterstock_52067119
Jari Parantainen

Prompteri auttaa, koska haluat katsoa silmiin

Prompteri on läpinäkyvä näyttö, jonka avulla voit pitää katseesi kamerassa. Siitä on hyötyä sekä videoneuvotteluissa että webinaareissa. Pääset eroon häiritsevästä vaikutelmasta, että vilkuilet jatkuvasti jonnekin katsojan ohitse.

TV anchor training for telling news
Jari Parantainen

Asiakkaasi kamera pimeänä? Laadi neuvotteluetiketti.

Videoneuvottelu on raivostuttava, jos joku pitää kameransa pimeänä. Miltä kasvonsa peittävä vastapuoli tuntuisi perinteisessä palaverissa? Tee asialle jotain. Lähetä neuvotteluetiketti etukäteen.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.