Koskeeko sananvapaus vain esiintymistaitoisia?

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529
New call-to-action

En ole äänestänyt perussuomalaisia. Toimittajien touhut alkavat kuitenkin vaikuttaa persuvainolta, oli puolueen politiikasta mitä mieltä tahansa.

Hesarin pääkirjoitustoimittaja Juha Akkanen ilkkui tänään (2.9.2015) kolumnissaan Kovikset netissä ovat elämässä arkoja kuin pahainen koulukiusaaja.

Akkasen mielestä on väärin, että joku uskaltaa olla jotain mieltä vain netissä. Tuon onnettoman pitäisi osata käyttäytyä reippaasti myös aggressiivisen toimittajalauman edessä.

”Jos haluaa ilmaista mielipiteensä julkisesti, on myös oltava kanttia puolustaa mielipidettään julkisuudessa – eikä pelkästään sosiaalisessa mediassa.”

Ujo nörtti vaietkoon. Jos joku pelkää esiintymistä, hän miettiköön tarkasti, kannattaako olla eri mieltä toimittajien kanssa. Sananvapaus kuuluu vain sosiaalisesti lahjakkaille.

Kirjoittaminen ei näytä olevan kaikille sallittu tapa viestiä. Se lienee keino, joka on varattu vain lehdistön edustajille.

Onneksi esiinnyn ammatikseni. Muuten olisi pitänyt jättää tämäkin teksti naputtelematta.

Lataa Palvelun tuotteistaminen -käsikirja
New call-to-action

9 kommenttia

 1. Hyvä pointti. Toiset tarvitsevat enemmän aikaa tuottaakseen tekstiä (puhuttuna tai kirjallisesti), kuin minkä kasvokkain kohtaaminen mahdollistaa. Usein pääsee vähemmillä selittelyillä, kun saa harkita sanansa rauhassa ilman vuorovaikutustilanteen luomaa painetta.

  1. Esimerkiksi monet menestyvät kirjailijat ovat aivan tuskissaan, kun heidän on nykyisin promottava teoksiaan kaiken kansan parissa. Tekeekö se heistä surkeita kirjailijoita? Pitäisikö opukset polttaa roviolla?

   Vastaavia esimerkkejä löytyy muiltakin aloilta, kuten vaikkapa Kimi Räikkönen.

   Kaikesta näkee, että formulasankarimme haluaisi tehdä mitä tahansa muuta kuin vastailla toimittajien typeriin kysymyksiin. Ei kukaan silti ole vaatinut, että hänen pitäisi heikkojen esiintymistaitojensa vuoksi iskeä kypärä naulaan.

   1. Haastattelian pitäisi lyödä kypärä päähän ja päästä radan ympäri turvallisesti ennen kuin saa aloittaa haastattelua 🙂

 2. Journalismin taso on Suomessa jonkinlaisessa syöksykierteessä, ja uutispinti seiskatasoa. Olen systemaattisesti vähentänyt (valta)mediakulutustani viime aikoina, kohta jäljellä ei ole uutissivuja ollenkaan. Valitettavasti.

 3. Saattaisipa se olla toimittajallekkin kova paikka joutua puolustamaan julkisesti kirjoittamaansa tekstiä ja joutua perustelemaan mielipiteitään. Eli ovatkohan he valmiita siihen röykytykseen, että heidän kirjoittamaansa juttua repostellaan julkisuudessa niin, että he vastaavat kirjoituksessa esiintyvistä faktoista. Erityisesti puolueellisista faktoista.

  ”Suomessa on kansainvälisessä mittakaavassa poikkeuksellisen vahva mielipiteen ilmaisuvapaus. Se on kirjattu perustuslakiin.

  Mutta vapaudesta pitäisi kunnon kansalaisyhteiskunnan periaatteiden mukaan myös seurata vastuu. Jos haluaa ilmaista mielipiteensä julkisesti, on myös oltava kanttia puolustaa mielipidettään julkisuudessa – eikä pelkästään sosiaalisessa mediassa.”

  Tässä on mielenkiintoinen lausahdus. Olen pohtinut sitä, että mikä on toimittajien mielestä oikeata julkisuutta. Eikö keskustelu esim. blogeissa tai vaikkaka facebookissa olekkaan sitä rehellistä mielipiteiden sanomista. Eli sosiaalinen media on jotain ala-arvoista verrattuna esim. hesarin kolumneihin verrattuna. Eli toimittaja määrittelee sen, että mikä on oikea foorumi kertoa mielipiteitään. Sosiaalinen media esim. kymmeninetuhansine lukijoineen ei ole julkista mielipiteen ilmaisua.

  Muistas nyt Parantainen, että näitä blogikirjoituksia ei sitten voi vain kommentoida ja puolustaa kommenteissa. Sinun täytyy pitää aina väliin lehdistötilaisuus ja vastata nenäkkäin toimittajille siitä, että seisot mielipiteitesi takana.

  No joo, kuhan podin, Kari…

  1. Itsekin mietin, mahtaako Akkasen tekstistä paistaa katkeruus, kun hän ei enää saa toimia portinvartijana. Vanhoina hyvinä aikoina toimittajat päättivät, kuka sai mielipiteensä julki. Nyt some on sotkenut pasmat.

   1. Wanha Media kokee nyt kuolinkouristelua ja sulkee kommenttiosastojaan kilvan koska kansalaiset esittävät liikaa vääriä mielipiteitä.

 4. Kyllä kansanedustajan pitää pystyä vastaamaan toimittajien kysymyksiin lehdistötilaisuuden jälkeen. Aivan normaalia toimintaa. Kuvitteleeko Immonen, että toimittajat jättävät tämän tähän, eivätkä hänen kansanedustajakauden aikana enää koskaan, missään tilanteessa, ota asiaa esiin? Aikooko hän piileskellä mediaa loppukauden? Kyllä hänen olisi nyt kannattanut vastata kysymyksiin rohkeasti. Minusta hän ei kansanedustajana voi täysin valita, milloin ja missä asioista keskustelee.

  Millaisia julkisia tapahtumia ajattelitte niiden olevan, joissa toimittajat (ja ketkä heistä?) olisivat julkisesti jututettavana? Olisiko paikalla toisia toimittajia vai suuri yleisö? Immonenhan ei siihen suuren yleisön eteen menemiseen ole suostunut. Sinänsä nostan Matias Erkkilälle hattua, että Meillä on unelma -mielenosoituksessa uskalsi lavalle nousta.

  1. Mieleen tulee aika monta MOT / 45-minuuttia ohjelmaa jossa olisi perusteluiden kyseenalaistamiselle olla tilaa valveutuneiden lukijoiden kysymänä.

   Toimittajahan selviää pienellä ilmoituksella jos tulee JSN:ltä langettava päätös – joka sekin on harvinainen kun toimittajat valvovat itse itseään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Selkopuhe voitti asiantuntijan jorinan

Rooger Doodley pohti Neuromarketing-blogissaan jo kauan sitten, miksi Donald Trumpin viesti tuntuu uppoavan äänestäjiin. Uusimmassa tekstissään (Trump Surprise: Four Neuromarketing Takeaways from the 2016 Election) hän käy läpi muutamia

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Onko tässä kaikkien aikojen paras myyntiesitys?

Monikin tuttavani on viime aikoina viitannut kirjoitukseen, jossa Andy Raskin -niminen konsultti analysoi parasta koskaan näkemäänsä myyntiesitystä. Juttua on peukuttanut jo yli kolmetoistatuhatta lukijaa, joten

Palvelun tuotteistaminen -opas, Jari Parantainen

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

New call-to-action