Asiakkaasi kamera pimeänä? Laadi neuvotteluetiketti.

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Myyntipäällikkö Tapio Kesä-Heino kommentoi LinkedInissä kirjoitustani, jonka aiheena oli sinunkin organisaatiollesi pian ajankohtainen studioprojekti:

Neuvotteluetiketti on liian monelta vielä hukassa. Fresh House Oy:n myyntipäällikkö Tapio Kesä-Heino kiinnitti kommentissaan huomiota asiakkaidensa pimeisiin kameroihin.
Fresh House Oy:n myyntipäällikkö Tapio Kesä-Heino kommentoi asiakkaita, jotka osallistuvat videoneuvotteluihin ilman videota. Se on tosiaan merkillinen tapa.

Erityisesti Tapion huomio videoneuvottelussa mustaa ruutua näyttävistä asiakkaista pisti silmääni. Sama kiusallinen asetelma on tullut tutuksi minullekin.

Se on raivostuttava tapa.

Perinteisessä neuvottelussa se tarkoittaisi kai suunnilleen samaa kuin se, että joku osallistujista piilottelisi kasvojaan kuin rikollinen valokuvaajilta käräjäsalissa.

Tai miltä se tuntuisi, jos joku yhtäkkiä marssisi kokoukseesi säkki päässään?

”Sori. En jaksanut meikata / ajaa partaani tänään.”

No, itsevastuuperiaatteen vuoksi yritän aina miettiä, että jos asiakkaani tuntuu toimivan jotenkin oman etunsa vastaisesti, olenko oikeastaan itse siihen syyllinen.

Palkanmaksajani omalla edulla tarkoitan tässä sitä, että ei se todellakaan ole hänenkään etunsa, etten näe hänen eleitään ja ilmeitään. Jokainen täysjärkinen tajuaa, että siinä putoaa matkalle valtavasti informaatiota, jota pelkät sanat tai ääni ei pysty välittämään.

Asiakkaani maksavat nimenomaan siitä, että ymmärrän sen, mitä he yrittävät kertoa.

Jos taas en ymmärrä, aika varmasti ehdotan myös väärää ratkaisua. Sekö on sitten hyvä asia, mitä häh?

Päädyin tähän pohdintaan juuri Tapion mainitsemasta syystä vain pari viikkoa sitten. Olin juuri osallistunut projektikokoukseen, jossa ehkä kaksi kolmasosaa porukasta piti kameransa pimeänä.

Olenko varmasti tehnyt kaikkeni, ettei näitä tilanteita pääsisi syntymään alun perinkään?

Jouduin tietysti myöntämään, etten tietenkään ollut edes yrittänyt tehdä asialle yhtään mitään.

Taas kerran huomasin, että palveluni tuotteistaminen on pahasti kesken.

Laadi neuvotteluetiketti

Päätin naputella lyhyet ohjeet, jotka lähetin heti seuraavalle asiakkaalleni etukäteen. Lisäsin tekstin myös Zoom-palaverin kalenterikutsuun suoraan.

Ehdottamani neuvotteluetiketti näytti tältä:

”Kokeile Zoom-videoneuvottelua jo etukäteen. Voit käyttää myös pelkkää selainta, mutta koneellesi asennettu ohjelmisto on monipuolisempi.

Koska kyse on videoneuvottelusta, kaikki Noste-suolakaivoksen osallistujat käyttävät aina kameraa.

Testaa siis jo etukäteen, että sekä kuva että ääni toimii. Pääset toteamaan tilanteen Zoomin asetuksista ilman, että käynnistät varsinaista neuvottelua.

Huomaa, että jokaisen osallistujan kannattaa istua nimenomaan yksin oman koneensa ääressä. Käytä kuulokkeita, älä koneesi kaiutinta.

Neuvotteluhuoneessa porukalla kökkiminen on yleensä todella surkea vaihtoehto mm. siksi, että silloin ääni kiertää, kaikuu tai pätkii käytännössä aina.”

En siis tietenkään kuvittele, että tällainen mitätön tekstinpätkä yhtäkkiä muuttaisi maailmaa. Joko asiakkaani ottaa ohjeet tosissaan tai sitten ei. Mutta olenpahan edes yrittänyt tehnyt asialle jotain.

Miten ensimmäinen palkanmaksajani reagoi mäkätykseeni? Huomasiko hän sitä lainkaan?

Kyllä hän sen tietenkin heti noteerasi. Kävimme jopa lyhyen keskustelun asiasta. Yritin parhaani mukaan myös perustella ohjeitani.

Entä toimiko ohje?

Ei heti täydellisesti, mutta lopulta kyllä.

Ensinnäkin nyt kaikki käyttivät kameraa heti. Se oli tietysti hienoa.

Mutta ensimmäisellä kerralla osa ryhmästä oli vielä neuvotteluhuoneessa yhdessä. Sitten he huomasivat itsekin, että ääni tosiaan alkoi kiertää heidän läppäreidensä kaiuttimista kollegojen mikrofoneihin.

Seuraavassa katselmuksessamme kaikki olivatkin jo omissa työpisteissään kuulokkeet korvillaan, kamerat käytössä.

Tilanne siis muuttui heti parempaan suuntaan.

Toiveesi välittyy harvoin telepaattisesti. Laadi neuvotteluetiketti. Ehdota sitä asiakkaallesi etukäteen.

PS. Seuraavaksi laadin asiakkailleni napakat ohjeet tai tarkistuslistan siitä, miten videoneuvottelun tekniikka kannattaa testata käytännössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Verkkosivun musta aukko_Noste
Tommi Elomaa

Onko verkkosivuillasi musta aukko?

Onko verkkosivuillasi musta-aukko? Onko yrityksesi yhteys- tai info-postilaatikko hiljainen? Voi hyvin olla, että pieni muutos herättää sen henkiin.

Pölli ruotsalaisilta
Tommi Elomaa

Pölli ruotsalaisilta

Sunnuntaina luulin konsultin onnenpäivän koettaneen. Sähköpostiini kilahti viesti: ”Is this your next Project?” Valitettavasti kyse ei ollut tilauksesta, vaan ruotsalaisen Extrem Skin mainoksesta. Mutta viesti

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Tommi Elomaa

Mikä on ollut paras varastamasi idea?

Pölli Tästä- blogimme täyttää tänään vuosia. Jo 15 vuotta tämä ideavarkaiden apaja on ollut vapaata riistaa kaikille katiskasta kalastaville. Kirjoituksia on hyvän matkaa toista tuhatta ja aiheet ovat käsitelleet kaikkea. Siis ihan kaikkea. Mutta mikä on ollut kaikkien aikojen paras postaus?

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.