Mitä yhteistä on pakolaisella ja vuorineuvoksella?

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Sekä irakilainen pakolainen että suomalainen vuorineuvos reagoi kannustimiin. Molempien mielestä kotimaassa on sietämätöntä elää. Sieltä on päästävä pois.

Kun muuttopäätös on kypsynyt, alkaa optimointivaihe.

Irakilainen pakolainen toteaa, ettei elämä turkkilaisessa leirissä näytä kaksiselta. Hän päättää jatkaa pohjoiseen.

Kohdemaan pitäisi olla turvallinen ja vauras. Antelias sosiaaliturva on tietenkin hyvä juttu. Plussaa tulee myös siitä, että  maan viranomaiset ovat sinisilmäisiä ja empaattisia. Silloin myönteisen turvapaikkapäätöksen todennäköisyys on mahdollisimman suuri.

Suomalainen vuorineuvos puolestaan toteaa, ettei Ruotsissa ole riittävän erilaista kuin Suomessa. Kohdemaan pitäisi kuitenkin olla turvallinen ja siisti. Sen tulisi kajota eläketuloihin mahdollisimman vähän. Lempeä ilmasto olisi bonusta, samoin valikoima laadukkaita viinejä ja golfkenttiä.

Molemmissa tapauksissa sekä lähtö- että kohdemaa on luonut kannustimia. Lähtömaasta löytyy riittävästi työntövoimaa. Kohdemaa vetää enemmän puoleensa kuin kymmenet muut vaihtoehdot.

Mielestäni on erikoista arvostella yksittäisiä ihmisiä siitä, että he optimoivat elämäänsä ja olojaan. Niinhän me kaikki teemme joka päivä.

Muuten pitäisi heti kieltää suomalaisia muuttamasta maalta kasvukeskuksiin. Mokomat kieli pitkällä työpaikkoja metsästävät moukat! Sehän on moraalitonta elintason jahtaamista.

Viranomaistemme on turha selittää, ettei Suomessa jokin houkuttaisi irakilaisia pakolaisia maahamme. Eivät tulijat ole tyhmiä. Tuskin tänne Euroopan vihoviimeiseen nurkkaan jaksaisi raahautua kukaan, jos matkan varrelta löytyisi läheskään yhtä hyviä vaihtoehtoja.

Vastaavasti Hesarin toimittajien tai tasavallan presidentti Sauli Niinistön on älytöntä heristellä sormea vuorineuvoksille. Suomen verotuksen ja räntäsateiden yhdistelmä on ilmiselvästi ylittänyt varakkaiden eläkeläisten kipukynnyksen. Ei meistä kukaan jätä kotimaataan kevyin perustein.

Jokainen terve ihminen reagoi sekä keppiin että porkkanaan likimain samalla tavalla.

 

8 vastausta

 1. Voisi kuvitella, että paljon yhteiskunnalta saaneet kokisivat myös oikeudenmukaisena antaa hieman takaisin.

  Ehkäpä täällä enimmäkseen hyvinvoivassa pohjolassa luottamus yhteiskuntaa kohtaan on lujempi kuin Irakissa. Ehkä siten moraalikin?

  Ihminen ei vain reagoi keppiin ja porkkanaan, vaan rakenteet ja kannustimet muuttavat ihmistä.

 2. Meillä on nyt empiiristä todistusaineistoa, että kaikki yhteiskunnalta paljon saaneet eivät pidä maksuosuuttaan oikeudenmukaisena.

  Rakenteet muuttavat ainakin ihmisten vertailukohtia. Tarkoitan vaikkapa sitä, että satasen alennus on kova juttu, jos lähtöhinta on kaksisataa. Mutta sama (euromääräinen) satasen alennus ei tunnu yhtäkkiä missään, jos tuotteen alkuperäinen hinta olikin satatuhatta.

 3. Paljon maksaneet, ja vähän tarvinneet. He päättävät ostaa kytkintä.
  Sekä jokainen joka kykenee lähtemään isomman palkan/pienemmän verotuksen vuoksi.

 4. Mielestäni on aika omituista itkeä koko asiasta. Kun jokaisella on lain mukaan oikeus valita ihan itse missä asuu. Miten joku voi kuvitellakkaan, ettei tämä oikeus koske rikkaita? Itkevätkö he perään, kun köyhä muuttaa eläkkeelle päästyään vuokrakaksioon Malagaan ja maksaa veronsa sinne. Ei todellakaan.

  Ja Eero: Anelet, että eivätkö he voisi antaa edes osaa takaisin. Jotenkin kuvittelen, että kun rikas muuttaa eläkkeelle päästyään, niin ehkä hän on maksanut siihen mennessä veroja aivan hemmetisti.

  1. Taloustiedehän pohtii sitä, miten ihmiset valitsevat asioita, kun kukaan meistä ei voi saada kaikkea hyvää yhtäaikaa. Ja toisinpäin: me kaikki teemme valintoja aamusta iltaan – ja hyvä niin.

   Tarkoitan tällä vain sitä, että jos esimerkiksi rikkaat eivät saisi tehdä mielestään järkeviä valintoja, kai se on kiellettävä meiltä muiltakin.

   Tästä lähtien jokaisen on valittava itselleen niin epämieluisa puolisoehdokas kuin mahdollista. Töihin on mentävä pisintä ja hitainta reittiä. Kaupasta on ostettava surkeimpia tuotteita, joita hyllystä löytyy.

  2. Ei ollut tarkoitus kritisoida vuorineuvoksia. Yritin vain tuoda esille, ettei asia ole (onneksi) niin yksioikoinen.

   Ihmiset pyrkivät toki optimoimaan elämäänsä. Mutta paljon elämältä saaneet suhtautunevat ja ymmärtävät asioita eri tavalla kuin sodan jaloissa elävät.

   Rikkaat ovat saaneet yhteiskunnalta paljon. Eivät rahallisesti mutta monin verroin enemmän aineettomasti. Kun ymmärtää saaneensa paljon, yleensä haluaa antaa takaisin.

   Ihmiset eivät vain reagoi keppiin ja porkkanaan, vaan kyse on suhteesta kannustimiin. Ymmärrettävästi pahnan pohjimmaisella on suurempi vimma ottaa kaikki se, mitä otettavissa on. Rikkaalla on mahdollisuus valita toisin.

 5. ”Rikkaat ovat saaneet yhteiskunnalta paljon.”

  Minä en tiedä rikkaista paljoa, mutta arvelisin, että suuren omaisuuden haalimisen sivussa tulee luotua aika paljon hyvinvointia työpaikkojen ja kulutuksen myötä. Eli kyllä rikkaat antavatkin yhteiskunnalle paljon. Jokaisen pitäisi toivoa, että tulisipa naapuristani rikas. Se sataisi myös omaan laariin.

 6. Pelkkää popularisointia. Mikäs olikaan se suhde hyvätuloisten osuudesta Suomen ansiotuloverojen osalta? 10% maksaa 90% veroista (=arvaus)? Paljon ovat vuorineuvokset veroja maksaneet.

  Jos Suomi saa Portugalin veroedun purettua, niin vaihtoehtoja lienee kaksi. Ensimmäisessä eläkeläiset maksavat veronsa Portugaliin. Jos verorahat halutaan Suomeen, niin toisessa sitten kai poistetaan kaksoisverotus?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

shutterstock_52067119
Jari Parantainen

Prompteri auttaa, koska haluat katsoa silmiin

Prompteri on läpinäkyvä näyttö, jonka avulla voit pitää katseesi kamerassa. Siitä on hyötyä sekä videoneuvotteluissa että webinaareissa. Pääset eroon häiritsevästä vaikutelmasta, että vilkuilet jatkuvasti jonnekin katsojan ohitse.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.