Nakkiputkani liikevaihto jäi tavoitteestani viime vuonna melkein 15 prosenttia. Olin siis käyttänyt aikani vääriin asioihin. Aloinkin tammikuussa mitata, mihin tunnit kuluvat.

Turun tylyttäjä Janne Jääskeläinen Aucor Oy:stä suositteli muutamia ohjelmia, joilla voisin seurata työaikaani. Päädyin sovellukseen nimeltä Toggl.

Togglesta löytyvät omat versionsa sekä Mäkille, iLaitteille että selaimelle. Ja tietysti Windowsille, Androidille ja jopa Linuxille. Kaikki ne toimivat yhdessä niin, että voin käynnistää laskurin vaikkapa puhelimeltani ja pysäyttää sen myöhemmin työasemaltani.

Toggl-palvelu lähettää joka maanantai raportin sähköpostiini. Sen mukaan kellotin duunejani viime viikolla yhteensä 54 tuntia ja 47 minuuttia.

Lukema on aika tyypillinen. Yleensä automaattinen kellokalle rekisteröi työviikkoni pituudeksi jonkin verran yli 50 tuntia.

Työaikani jakautui seuraavasti:

  • Koulutustuotanto 20:26 h
  • Koulutusten suunnittelu 18:06 h
  • Markkinointityöt 09:40 h
  • Opiskelu 03:52 h
  • Myyntityöt 01:36 h
  • Sparraus 00:38 h
  • Hallinto 00:27 h

Koulutustuotannolla tarkoitan joko vetämiäni koulutuksia tai projektikatselmuksia, koulutusten valmisteluja ja jälkitöitä sekä matkoja koulutuspaikoille. Näistä töistä laskutan asiakkaitani, mutta en tuntimäärän perusteella.

Koulutussuunnittelu on käytännössä sitä, että rakennan selkeästi uutta koulutusmateriaalia. Tuotekehitystä siis. Pieniä uudistuksia kertyy toki aina jonkin verran jokaiseen live-sessioon. Mutta sitä pidän koulutustuotantoon kuuluvana räätälöintityönä.

Markkinointiin lasken tämän blogini kirjoitustyöt ja keskustelujen moderoinnin, Twitter-visertelyt ja esimerkiksi verkkosivujen tai esitteiden ylläpitohommat.

Myyntityöt ovat joko asiakaskäyntejä, mutta myös puheluja, sähköpostikirjeenvaihtoa ja tarjousten naputtelua.

Hallinto-osastoon sisältyvät viestittelyt tilitoimistoni Administerin kanssa, it-ylläpito ja muut sekalaiset säläduunit, joista on näköjään mahdotonta päästä kokonaan eroon.

Sparraus puolestaan tarkoittaa sitä, että olen jutellut yrittäjäkollegojen kanssa syntyjä syviä (lue: jauhanut puutaheinää ja juoruillut).

Sparraus-osastoon kuuluu oleellisena osana tietenkin myös Katleenalle vittuilu.

Mitä viime viikosta sitten pitäisi ajatella? Pohdiskelin esimerkiksi, että

  • hallintotöihin meni juuri niin vähän aikaa kuin pitääkin,
  • myyntitöitä kertyi huolestuttavan niukasti (ehkä) ja
  • koulutussuunnitteluun upposi poikkeuksellisen paljon tunteja.

Opiskeluun kuluvaa aikaa aloin seurata erikseen vasta hiljattain. Nyt olenkin ymmälläni, miten äänikirjojen nautiskelu pitäisi kirjata.

Nimittäin autossa istumani tunnit lasken jo joka tapauksessa esimerkiksi joko koulutustuotantoon tai myyntityöhön kuuluviksi. Pitäisikö ne merkitä lisäksi opiskeluksi, jos pirssin ämyreistä raikaa vaikkapa taloustiedettä?

Toistaiseksi opiskelu kuitenkin tarkoittaa sitä, että olen varta vasten heittäytynyt selälleni lukemaan esimerkiksi bisneskirjaa.

Entä mihin kategoriaan tungen sekalaiset verkossa surffailut, tauot ja muut häröilyt?

No sepä se, että niitä en kirjaa lainkaan. Ehkä sparraus-kategoriaa lukuunottamatta jokainen kellottamani minuutti on todellista työaikaa, ei mitään aikomista tai ihmettelemistä. Tästä periaatteesta on seurannut kiinnostava muutos.

Joudun jatkuvasti päättämään etukäteen, mihin käytän seuraavan vartin tai tunnin.

Se olikin aluksi yllättävän vaikeaa tällaiselle reaktiossa poukkoiluun tottuneelle sooloilijalle. Luultavasti puuhasteluni oli aikaisemmin juuri sitä, mitä moni kutsuu kaunistelevasti moniajoksi tai multitaskingiksi.

Kun olin seurannut ajankäyttöäni kolme kuukautta, ajattelin lopettaa koko touhun. Dataa oli siinä vaiheessa aivan tarpeeksi päätelmiä varten. Mutta pian huomasin, etten enää osannutkaan elää ilman kellokalleani.

Kenelle muuten olisin kertonut, mihin asiaan ajattelin seuraavaksi keskittyä?

Jos tuloksesi jää tavoitteista, luultavasti käytät aikaasi vääriin asioihin.


Vielä ehdit ilmoittautua Tuotepäällikön pelastuspakkaus -kurssilleni, joka käynnistyy tiistaina 24.11.2015 klo 9:00 Rantasipi Airportissa Vantaalla.