Kulutin monta vuotta Livescriben sähköisiä kyniä. Ikävä kyllä ne olivat aika rasittavia kapineita monestakin syystä.

Esimerkiksi sitä en koskaan ymmärtänyt, miksi helkkarissa rakkine täytyi erikseen käynnistää painikkeesta. Eikö kynä muka pysty tunnistamaan sitä, että joku survoo sen kärkeä paperiin?

Olikin aina yhtä raivostuttavaa todeta, että ensimmäiset kolme turaamaani sivua tulivat kyllä arkille – mutta kynä ei tallettanut siihen mennessä mitään!

Kokeilin viime keväänä Evernoten omaa Jot Script 2 -kynää, jolla voi kirjoittaa suoraan iPadin näytölle.

Yhdistelmä oli kuitenkin pettymys. Kenenkään hermo ei kestä sitä, että jälki laahaa jopa pari sekuntia jäljessä. Ongelma tuskin oli kynässä sinänsä. Käytin tuolloin iPad Air 2:ta. Sen prosessori oli selvästi vielä liian hidas.

Toivo heräsi jälleen, kun Apple julkaisi isolla näytöllä varustetun iPad Pro -mallinsa viime syksynä. Tilasin sen kaveriksi myös Applen oman uuden kynän. Minkään muun tabletin kanssa Apple Pencil ei vielä toimikaan.

Ilokseni voin raportoida, että jo alkoi homma pelittää!

Jälki ilmestyy ”paperin” pintaan niin sujuvasti, että kirjoittaminen vihdoin onnistuu. Viive on vieläkin havaittavissa, mutta ei se enää käytännössä häiritse edes kaltaistani nipottajaa.

Myös näytön päällä makaavan käden tunnistus toimii. Toisin sanottuna kämmen ei jätä tahattomia jälkiä juuri koskaan.

Nykyisin kirjoitankin muistiinpanoni projektien katselmuksissa ja asiakaskäynneillä suoraan Evernoteen. Koska käytän ohjelmiston Premium-versiota, myös tekstihaut toimivat.

Sommittelen pädille kohtalaisen selkeitä tikkukirjaimia joka tapauksessa. Evernoten tekstintunnistus indeksoi käsialani kuin tyhjää vain.

Mutta on systeemissä vielä puutteitakin. Jotenkin olisin kuvitellut, että Apple voisi tehdä kynästään jotain muuta kuin ohuen ja liukkaan sukkapuikon.

Onhan tulos tietysti minimalistisen siisti. Toisaalta on aivan selvää, että tikku saa pian kaverikseen jos jonkinlaista tyylitöntä kumikuorta muilta valmistajilta. Hautausmaalla tarvitaan kuulosuojaimia, koska Jobs-vainaan arkusta kuuluu niin kova kolina.

Kynän ”kumipäässä” on täysin irrallinen, magneetilla paikalleen imeytyvä korkki. Se suojelee Lightning-latausliitintä.

Satanen vetoa, että hattu on hukassa ennen kuin kesä koittaa.

Sitten vielä todella hassu juttu: kynässä ei ole ”kumia”. Olen kuitenkin ehtinyt kehittää itselleni selkäydinreaktion niin, että yritän vähän väliä pyyhkiä tekstejäni kynän väärällä päällä. Ehkä se on peruja jo kansakoulusta?

Totta kai kaiken voi pyyhkiä myös Applen kynällä. Mutta kustakin kirjoitusohjelmasta on aina erikseen valittava, toimiiko kynän kärki kirjoitus- vai pyyhekumi-tilassa. Perinteinen järjestely olisi luontevampi.

Entä mihin kynä olisi tarkoitus laittaa säilöön? Applen omissa iPad-kuorissa ei ole sille mitään paikkaa. Kynä kyllä pysyy iPadin päällä (jälleen magneeteilla), jos tabletti makaa paikallaan pöydällä. Mutta sekin on siinä ja siinä.

Toki muut iPad-varusteiden valmistajat ovat esitelleet jo iPad-suojuksia, joissa kynälle on oma pidikkeensä. Mutta jotenkin tulee mieleen, ettei Jonathan Ive ole tällä(kään) kertaa miettinyt asioita aivan loppuun saakka.

No, joka tapauksessa olen tyytyväinen, että vihdoin voin kirjoittaa muistiinpanoja käsin niin, että ne muuttuvat saman tien sähköisiksi.

Tekniikka tuo mukanaan myös hauskoja bonuksia. Perinteisellä kynällä olisi aika vaikeaa leikata osa muistiinpanoista irti ja siirtää pläjäystä arkilla toiseen kohtaan.

Apple Pencil on ensimmäinen kokeilemani sähköinen kynä, joka toimii myös käytännössä. Lisävarusteeksi tarvitset kuitenkin iPad Pro -tabletin.