Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Kannattiko ostaa kotimaisia bisneskirjoja?

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Vuodenvaihteessa asiakkaani uteli, mitä uusia suomalaisia bisneskirjoja olen lukenut hiljattain. Jouduin nolona tunnustamaan, että vähiin ovat jääneet. Oikeastaan nollaan.

Syynä ei ollut mikään tietoinen päätökseni hylkiä kotimaista. Tuntuu vain vaikealta uskoa, että maailman parhaat ideat syntyisivät juuri täältä mikroskooppisen Länsi-Siperian kirjailijoilta.

Hittikirjat tulevat lähes poikkeuksetta rapakon takaa. Kilpailu on aivan eri sarjaa kuin Suomessa. Pinnalle pompsahtaneet opukset ovat läpäisseet jo erittäin monen lukijan seulan.

Sitä paitsi suomalaisten kirjailijoiden tuotoksia löytyy ani harvoin Amazonista. Kindle kuitenkin täyttyy tosi helposti yhden painikkeen ostoksista – eli enimmäkseen yhdysvaltalaisista pläjäyksistä.

Joka tapauksessa päähäni oli hiipinyt vaarallisen ylimielinen ajatus:

Voiko jollain suomalaisella asiantuntijalla ylipäätään olla jotain sellaista omaperäistä näkökulmaa, joka ei olisi jo osunut tutkaan amerikankielisenä?

Suorastaan pelästyin omahyväisyyttäni. Ajattelenko tosiaan, ettei kotimaasta löydy kirjailijaa, joka voisi opettaa kaltaiselleni koppavalle paskiaiselle yhtään mitään?

Otin nöyrästi pipon kouraan. Säntäsin Akateemiseen kirjakauppaan. Ostin yhdeksän tupituoretta suomenkielistä bisneskirjaa.

Kassalla palautui mieleeni vielä yksi syy kotimaisen tuotteen tappioksi: pätäkkää paloi 365,96 euroa. Edulliselta tuntui vain euron kangaskassi. Mutta sitäkään en saanut kaupan päälle.

Summalla irtoaisi Amazonista kaksin- tai kolminkertainen määrä maailman parhaiden bisnesgurujen parhaita ajatuksia. Eikä tarvitsisi raahautua myymälään, jotta pääsisin roudaamaan kilokaupalla selluloosaa ja savea kotiin.

Kirjakaupan kassalla ei voi olla huomaamatta, että kotimainen bisneskirja maksaa kaksin- tai kolminkertaisesti jenkkikilpailijaan verrattuna.
Kirjakaupan kassalla ei voi olla huomaamatta, että kotimainen bisneskirja maksaa kaksin- tai kolminkertaisesti jenkkikilpailijaan verrattuna. Tosin listan ensimmäinen on ”vain” käännöskirja.

Vaikka kävin ostoksilla jo tammikuussa, en ole vielä lukenut koko kasaa. Kesälomallakin oli liikaa aurinkoisia päiviä, että olisin malttanut kökkiä nenä kiinni kirjassa.

Mutta sen voin jo tässä vaiheessa myöntää, että pelkästään yksi lukemistani teoksista oli ilman muuta moninverroin arvokkaampi kuin koko nippuun käyttämäni sataset.

Joku saattaisi tietysti kuvitella, että olen vain puolueellinen. Kirjailija on sentään koulutukseltaan DIPLOMI-insinööri. Mutta sehän tuntuu usein vain takaavan, että selvätkin asiat pitää viisastella umpisolmuun.

Tässä tapauksessa insinööri oli kuitenkin ajatellut asioita niin perinpohjaisesti, että hän on ilmeisesti itsekin muuttunut. Se on hyvä merkki.

Kerron lisää tuosta suomalaisesta laatukirjasta – ja muutamista muistakin jo tässä alkusyksyn aikana.

Kustantajat julkaisevat usein kotimaisia bisneskirjoja, joista ei löydy yhtään omaperäistä ajatusta. Onneksi joukosta löytyy helmiä, joiden arvo on ostohintaan verrattuna monituhatkertainen. 

13 vastausta

  1. Saatatpa olla oikeassa…saa nähdä nyt. Tarkoittamani kirja ei ole ihan helppo kokonaisuus. Mutta se ei johdu kirjailijan laiskuudesta, vaan aiheen vaikeudesta. Kutkuttava juttu kaikkiaan.

  1. Anteeksi Tero, vastaan hiukan asian vierestä. Mutta olin pudottaa silmäni, kun luin kommenttisi: joku sentään osaa vielä sijoittaa myös-sanan oikeaan paikkaan virkkeessä.

   Tuhannet kiitokset siitä & pusimusi!

 1. Vähän vanhemmista opuksista Työkirja (Tuominen, Pohjakallio) on niin loistava opus että olisin välillä kaivannut siitä englanninkielistä versiota. Toki on Peopleware, mutta se on vähän vanha.

 2. Olen monin osin samaa mieltä: Ulkomailta löytyvät huippukirjat.
  Silti kotimaisistakin löytyy hyviä.

  Olen seurannut vuosia toimintaasi ja lukenut hartaudella kirjojasi.
  Päädyin itse kirjoittamaan kirjan vaikuttamisen psykologiasta (Docendo 2015). Kirjani sisällöstä voi olla toki montaa mieltä, mutta ainakin siinä on ainutlaatuisuutta sikäli, että käytän suomalaisia vaikuttamisen esimerkkejä (mm. Haaviston presidenttikampanja, Himasen kohuprojekti, suomalainen bisnesvaikuttaminen), joita tuskin löytyy ulkomaisista kirjoista.

  1. Kirjamakusi on näköjään parasta a-luokkaa!

   Siinä olet kyllä oikeassa, että opettavaisia esimerkkejä löytyy varmasti myös Suomesta. Niitä vain kovin harva jaksaa dokumentoida.

   Sitä paitsi julkiseksi asti yltää enimmäkseen myönteistä hyminää. Tarinasta ei koskaan tule kovin kiinnostavaa, jos siitä puuttuvat ongelmat ja vaikeudet tyystin.

 3. Ei bisneskirjallisuus ole aina kallista, ei edes kotimainen. Itsekin ostin aikanaan Tuotteistajan Taskuraamatun Pasilan aseman Pocket Shopista suunnilleen kympillä.

  1. Olenkin tosi tyytyväinen siihen, että Talentum alkoi myydä bisneskirjoja edullisina pokkareina. Ei niistä tietenkään jää kirjailijalle kuin roposia. Mutten ole kirjoja koskaan naputellutkaan tekijänpalkkioiden vuoksi.

   1. Enpä olisi Herra Parantaisen luentoihin eksynytkään, ellei olisi kirjoja luettuna. Tätä kommentoidessa olen varmaan jotain omaksunutkin kirjoistasi.

    1. Kiitos Petri, mukava kuulla! Mutta sepä tässä onkin erona moniin muihin kirjoihin, että etenkin Pölli tästä -opukseni koostuvat (nimensä mukaisesti) itseäni fiksumpien ideoista. Sikäli olen toiminut vain kuraattorina, välittäjänä ja toimittajana.

 4. Vaikka Jari Sarasvuon kirja ei olekaan Parantaisen mukaan vuoden paras bisneskirja, olisi mielenkiintoista kuulla Parantaisen näkemys kirjasta, ja erityisesti häntä itseä koskettavat kohdat kirjasta. Ovatko muistikuvat vastaavat?

  Vieläkö lasket banaaneja? Oletko yhtä nihilistinen mitä JS muistaa? 😀

  1. Lasken banaaneja edelleen. Jan Wellman pyöritti Mandrake Oy:tä samoissa tiloissa kanssamme. Hänen hepuillaan oli tapana käydä pöllimässä keittiöstämme hedelmät ja muut eväät, joita ostimme vieraitamme ja omia työntekijöitämme varten.

   Kun sihteerimme taas kerran tuijotti ihmeissään tyhjää kaappia (varttituntia ennen asiakaspalveria), poltin päreeni ja ehdotin, että mitäpä jos nälkäiset alivuokralaisemme hoitaisivat ruokahuoltonsa ihan itse. Tai muuten lähettäisin heille palveluistamme laskun.

   Tämä tietysti riemastutti näitä entisiä kommuunikumppaneita suuresti.

   Muutenkin kirja kuvaa todennäköisesti varsin tarkasti sen, miltä vuoden (tai puolentoista) yhteinen uramme vaikutti kaimani näkökulmasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

TV anchor training for telling news
Jari Parantainen

Asiakkaasi kamera pimeänä? Laadi neuvotteluetiketti.

Videoneuvottelu on raivostuttava, jos joku pitää kameransa pimeänä. Miltä kasvonsa peittävä vastapuoli tuntuisi perinteisessä palaverissa? Tee asialle jotain. Lähetä neuvotteluetiketti etukäteen.

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Miten saksalainen putkiremontti voi valmistua viikossa?

Suomen Kuvalehti kertoo tuoreessa jutussaan (44/2016), miten saksalainen putkiremppa valmistuu yli kymmenen kertaa nopeammin kuin suomalainen. Jutusta näkyy karusti reaktio, johon olen törmännyt urani aikana lukemattomia

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Euro olisi paras innovaatioseteli

Elinkeinoministerimme Olli Rehn on nero. Hän on keksinyt eurolle paremman vaihtoehdon. Se on nimeltään innovaatioseteli. Tarkoitus on potkia vauhtia pienten ja keskisuurten yritysten innovaatiotoimintaan. Niiden pitäisi

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.