Lauantain aviisi julkaisi laajan jutun maaseudun kunnista, jotka vokottelevat paluumuuttajia (HS 20.5.2017: Asukkaita houkutellaan tonteilla ja työpaikoilla).

Stoori oli hauska. Se käsitteli jos jonkinlaisia vaikuttimia, jotka saattaisivat innostaa etenkin lapsiperheitä pois kasvukeskuksista. Kuitenkin kaikkein tärkein syy jäi kokonaan mainitsematta.

Mutta mitä tekemistä tällä aiheella on Pölli tästä -blogissa?

No, Hesarin juttu kertoo hienosti siitä, miten ihmisillä on aina piilomotiiveja. Ne ovat yleensä sen verran noloja, että asiakkaat eivät kerro niistä ääneen. Mutta siellä taustalla ne joka tapauksessa vaanivat.

Usein hittituotteen takana on fiksu tuotekehittäjä, tuotteistaja tai markkinoija, jolle on valjennut jonkin asiakasryhmän yksityinen motiivi. Siitä syntyy kilpailuetu, koska muut keskittyvät vain ostajien julkisiiin vaikuttimiin.

Tässä tapauksessa toimittaja oli listannut paluumuuttajien julkisia motiiveja näin:

  • Sujuvat työmatkat, liikenneruuhkassa ei tarvitse kökkiä
  • Maaseutukunnat tarjoavat halpoja tontteja ja/tai hienoja rantapaikkoja
  • Asuminen maksaa vähemmän kuin kasvukeskuksissa
  • Nopeat laajakaistayhteydet
  • Pienet, homeettomat koulut ja päiväkodit
  • Ilmaista päivähoitoa viisivuotiaille
  • Lukio tarjoaa oppilaille ilmaiset läppärit
  • Stipendit opiskelijoille
  • Jopa kymppitonnin lastentehtailupalkkiot

Vaikuttava lista, eikö niin? Epäilemättä hyödyillä on vaikutusta. Mutta kuten sanottu, tärkein yksittäinen asia listalta puuttuu.

Toimittaja on kirjoittanut juttunsa sisäänheitoksi ja lopetukseksi henkilönäkökulman, kuten tapana on. Hän kertoo Huiskosen perheestä:

”Kehäteiden ruuhkiin kyllästynyt Sami Huiskonen mieltyi Mikkeliin aikoinaan siellä asuessaan. Kun perheen toinen lapsi syntyi, Huiskonen alkoi vakavasti pohtia vaihtoehtoa Porvoon kodin ja pääkaupunkiseudun työpaikan väliselle pendelöinnille. Porvoolaissyntyinen puoliso suhtautui ajatukseen myönteisesti, joten Huiskonen alkoi etsiä työpaikkaa Mikkelistä.”

Stoorin päättyy onnellisesti. Huiskosten muuttokuorma saapui Mikkeliin toukokuun alussa. Sami Huiskonen toteaa vielä lopuksi:

”Savo ja savolaiset ihmiset ovat minun sielunmaisemaani. Täältä löytyy kaikki, mitä tarvitsemme.”

Tässä vaiheessa hekotin jo ääneen – vaikka en voikaan tietää Huiskosten yksityisiä motiiveja. Siksi niitä kutsutaankin yksityisiksi. Eikä tällä yksittäistapauksella sinänsä ole merkitystä.

Mutta jos olisin itse markkinoimassa vaikkapa Mikkeliä, valitsisin kohderyhmäkseni vain tietyntyyppisiä ehdokkaita. Vinkiksi vielä jutusta löytyvä kuvateksti:

”Porvoosta synnyinseudulleen Etelä-Savoon kaivannut Sami Huiskonen (vas.) kantaa isänsä Leo Huiskosen kanssa keittiön pöytää uuteen kotiinsa Mikkelissä. Ikkunassa Samin äiti Maija Huiskonen pojantyttärensä Pihlan kanssa.”

Veikkaan yleisen elämänkokemukseni perusteella, että tuossa toimittaja (ehkä tietämättään) paljasti Huiskosten todellisen motiivin.

Selvitä asiakkaasi yksityinen motiivi. Saat edun verrattuna kilpailijaasi, joka keskittyy vain ostajien julkisiin motiiveihin.


Toukokuun lukupiiri on vuorossa perjantaina 26.5. klo 9:15. Webinaari on maksuton. Se kestää 45 minuuttia.

Ruodittava kirja on nimeltään Zero to One: Notes on Start Ups, or How to Build the Future.

Teoksen on kirjoittanut miljardööri Peter Thiel, joka on yksi PayPalin perustajista. Thiel on kiinnostava heppu, sillä hän selvästi näkee monia asioita toisin kuin enemmistö.

Lisäkseni Thielin ajatuksista tulee juttelemaan tuotteistaja Antti Apunen, joka on kova poika lukemaan itsekin.

Lukupiiriin kannattaa osallistua, vaikket ehtisi lukea teosta etukäteen. Saat nopeasti käsityksen sisällöstä. Voit jopa sujuvasti teeskennellä, että olet ahminut koko pläjäyksen alusta loppuun.

Ilmoittaudu toukokuun Pölli tästä -lukupiiriin


Lisää lukupiirin ajankohta kalenteriisi suoraan tästä:

Google-kalenteri  Apple-kalenteri  Microsoft Outlook


Tiesithän, että saat esimerkiksi iPadillesi tai puhelimeesi Kindle-lukusovelluksen maksutta?

Sitten voit ostaa Zero to One -kirjan Kindle-version Amazonista. Se maksaa vain noin 13 taalaa. Pääset lukemaan teosta muutamassa minuutissa tilauksestasi.

Kindle Applen laitteille  Kindle Android-laitteille  Kindle PC:lle tai Mäkille