Mikä ero on TM- ja R-tavaramerkkisymboleilla? Miten niitä kannattaisi hyödyntää käytännössä?

Jos olet keksinyt tuotteellesi tai palvelullesi nimen, ryhdy heti käyttämään sen yhteydessä Trademark-symbolia™. Siihen et tarvitse mitään erityistä lupaa.

Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivut sanovat asiasta seuraavasti:

Tavaramerkkilaissa ei säädellä ®- ja ™ -merkkien käytöstä. Mutta oikeuskäytännössä on katsottu, että ®-merkkiä tulisi käyttää vain rekisteröityjen merkkien yhteydessä.

Eli jos tavaramerkkiä ei ole rekisteröity Suomessa tai EU:n alueella, ®-merkkiä ei ole syytä käyttää.

Sen sijaan ™–merkkiä voi käyttää vaikkei tavaramerkkiä olisikaan rekisteröity (esimerkiksi vakiintuneen tavaramerkin tunnuksena tai silloin kun tavaramerkkihakemus on vireillä).

TM-merkki ei anna mitään ylimääräistä suojaa muuten, mutta se on kuitenkin vakiintuneen tavaramerkin tunnus. Sikäli se kannattaa ottaa käyttöön heti, kun tavaramerkki alkaa tuntua vakiintuneelta.

Jos minulta kysytään, tavaramerkki alkaa tuntua vakiintuneelta viimeistään noin tunnin kuluttua nimen keksimisestä.

Jos sitten haluat tiukempaa suojaa tavaramerkillesi, rekisteröi se PRH:n tavaramerkkirekisteriin. Rekisteröi ensin ainakin nimi (tai sanamerkki, kuten virkamies sanoo). Se maksaa vain 165 euroa, jolla saat nimen kolmeen tavaramerkkiluokkaan.

Logon tai liikemerkin rekisteröiminen on sitten vielä lisäksi oma, erillinen prosessinsa, joka maksaa sekin 165 euroa. Eli jos haluat rekisteröidä sekä tuotteesi nimen että sen logon, joudut rekisteröimään saman asian käytännössä kahteen kertaan.

Ota huomioon, että tavaramerkin rekisteröinti on tosi pitkäpiimäistä puuhaa. Alle puolen vuoden ei yleensä tapahdu mitään.