Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Häntäkärpänen haluaa verkottua

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529
New call-to-action

Yhteistyötä kaikki aina kärkkyvät. Mutta kuvio toimii harvoin, jos siitä ei ole molemmille osapuolille aitoa hyötyä. Usein se tarkoittaa, että kumppaneiden välillä olisi syytä liikkua rahaa.

Oletetaan, että firmasi saa syystä tai toisesta julkisuutta. Toivottavasti se johtuu siitä, että bisneksesi puksuttaa niin oivasti.

Pian sen jälkeen alat saada puheluja ja sähköposteja tuntemattomilta. Tyypillisesti langan toisessa päässä on yhden miehen konsulttifirman ainoa työntekijä. Tai ehkä pienehkön yrityksen vetäjä.

Hän ehdottaa, että tapaisitte. Vieras lupaa tuoda mukanaan mielenkiintoisen ehdotuksen. Yrität selvittää  etukäteen, mikä mikä palverin tavoite täsmälleen ottaen olisi. Et saa vastauksesta mitään selvää.

Mutta jos olet suomalaiseen tapaan liian kiltti (eli hiukan hyväuskoinen hölmö), suostut silkkaa uteliaisuuttasi. Sitä paitsi kokoukset ovat aina merkki siitä, että olet tärkeä ja kysytty. Niin ainakin mielelläsi uskottelet itsellesi. Siispä varaat neukkarin ja tilaat pöytään parit kahvit ja sämpylät.

Sitten vihdoin tapaatte. Vieraasi on hyvin kiinnostunut, ellei suorastaan innostunut näkemyksistäsi. Se hivelee itsetuntoasi. Innostut hehkuttamaan neroutesi hedelmistä.

Lopulta muistat kysyä, mikä tapaamisen tarkoitus oikeastaan olikaan. Vastapuoli kertoo, että hän haluaisi tehdä kanssasi yhteistyötä.

Sehän vaikuttaa myönteiseltä ehdotukselta! Jokainen järkevä johtaja hakee yhteistyötä kaikkien kanssa. Verkottuminen on päivän sana.

Niinpä sovitte, että alatte tutkia yhteistyömahdollisuuksia. Olipa hyvä sessio!

Jälkikäteen alat pohtia, mitä firmasi konkreettisesti ottaen hyötyy tästä uudesta yhteistyöstä. Vähitellen totuus alkaa valjeta.

Et hyödy siitä mitään. Vain vieraasi hyötyy.

Hän on nimittäin tullut luoksesi juuri siksi, että hän tarvitsee lisää bisnestä. Häntäkärpänen pörrää ympärilläsi, koska hän ei itse osaa hankkia asiakkaita. Niinpä hän on päättänyt verkottua.

Ehkä häntä pitäisi nimittää oikealla nimellään, eli loiseksi.

Kaikkein hulluinta on, että yhteistyötä kärttävät perässähiihtäjät iskevät myös muiden yhtä surkeiden firmojen kimppuun. Moni tuntuu päättelevän jonkin kieroutuneen logiikan avulla, että tiiliskivet kelluisivat paremmin, jos niitä teippaa kaksi yhteen.

Yhteistyö ei koskaan toimi muutamaa kuukautta pidempään, jos siinä ei liiku rahaa tai muuta konkreettista hyötyä molempiin suuntiin. Muista, että tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla.

Lataa Palvelun tuotteistaminen -käsikirja
New call-to-action

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

MItkä ovat delegoinnin 12 vaihetta?
Jari Parantainen

Mitkä ovat delegoinnin 12 vaihetta?

Delegoinnissa on 12 vaihetta, joista suurin osa unohtuu aina. Asiantuntija harkitsisi ylennystään toisenkin kerran, jos hän ymmärtäisi, että suurin osa hänen päivistään kuluu sitten delegointitöissä.

Jo alle kaksivuotias tajuaa, mikä on reilua
Jari Parantainen

Jo alle kaksivuotias tajuaa, mikä on reilua

Osmo Soininvaara on mielestäni terävä heppu. Seuraan hänen blogiaan tiiviisti, vaikka en aivan aina hänen päättelyketjujaan täysin ymmärräkään. Paljon olen häneltä kuitenkin oppinut. Joulukuussa 2018

Palvelun tuotteistaminen -opas, Jari Parantainen

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

New call-to-action