Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Käsikranaatti ilman sokkaa

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529
New call-to-action

Tilanne ei koskaan ole niin paha, ettei sitä saisi viinan voimalla vielä pahemmaksi. Aivan vastaavasti bisneksesi ei koskaan ole niin hyvässä kunnossa, ettei sitä saisi erikoistumalla vielä paremmaksi.

Jos olet sairas, todennäköisesti menisit mieluiten erikoislääkärille. Jos pumppusi reistaa, on ihan varmaa, että haluat niin hyvän kirurgin kuin lompakkosi antaa ikinä myöten.

Kuitenkin moni asiantuntija kieltäytyy erikoistumasta. Se olisi liian tuskallista, koska keskittyminen yhteen asiaan edellyttää luopumista joistain muista.

Etenkin moniosaaja kärsii. Olisi niin mukava touhuta mitä milloinkin. Etenkin kun saman asian junnaaminen alkaa kyllästyttää nopeasti.

Tuloksena on kymmenottelijan kirous. Hän on hyvä monessa lajissa, muttei maailmanmestari missään.

Kuitenkin kaikkein eniten maksavat asiakkaat suosivat alansa parhaita toimittajia. He ostavat nimenomaan maailmanmestareilta.

Sitä paitsi suosio kasautuu nopeasti. Jos joku nauttii huippuosaajan maineesta, hänellä on paha tapa vetää asiakkaita puoleensa kiihtyvää vauhtia. Suosio synnyttää lisää suosiota.

Pareton laki toimii, kuten tavallista: 20 prosenttia yrityksistä kerää 80 prosenttia asiakkaiden rahoista. Tosin suomalaisten yritysten jakauma osoittaa, että jako on vielä paljon tuotakin ankarampi.

Sitä harva tulee ajatelleeksi, että myös yhteistyöhön on vaikeaa ryhtyä sellaisen yrityksen kanssa, joka ei ole erikoistunut. Kyse ei ole niinkään siitä, että kumppani etsisi huippuosaamista. Kyse on kilpailuongelmasta.

Jos nimittäin firmasi huseeraa milloin missäkin, olet monen potentiaalisen yhteystyökumppanin näkökulmasta kuin lattialla pyörivä käsikranaatti ilman sokkaa.

Kukaan ei voi olla oikein varma, mihin olet ajatellut keskittyä. Siksi saatat milloin tahansa ryhtyä kumppaniehdokkaan kilpailijaksi.

Sama pätee moniin asiakkaisiin. Asiantuntijapalveluja tuottavan yrityksen on vaikea ostaa palveluja lähinnä kaikkeen erikoistuneelta konsultilta. Sellaiselle toimittajalle ei ole mitään mieltä paljastaa omia liikesalaisuuksiaan.

Jos yritykselläsi on kaksi fokusta, sillä ei ole yhtään fokusta. Parhaiten maksavat asiakkaat haluavat ostaa tiukasti erikoistuneilta toimittajilta.

Lataa Palvelun tuotteistaminen -käsikirja
New call-to-action

Yksi kommentti

 1. https://www.ge.com/

  Naureskelin tälle jo aiemmin erään tamperelaisen tuttavani kanssa. Vaikka kuinka puhutaan ydinosaamiseen keskittymisestä niin vuodesta toiseen GE porskuttaa maailman suurimpien ja parhaiten johdettujen yritysten kärkikastissa.

  Toki yrityksellä on Jack Welchin ajoilta periaate, että pitää olla kullakin toimialalla ykkkönen tai hyvä kakkonen, mutta kokonaisuudessaan firma näyttäisi nimenomaan huseeraavan milloin milläkin alalla.

  terv.

  Timo

  —————————————————-
  Jari Parantainen kommentoi (12.2.2008 klo 13:55):

  Timo, olen kanssasi ihan samaa mieltä: General Electric on kuin urheilujoukkue, jossa kisailee joukko maailmanmestareita.

  Tilanne on sitten vähän toinen, jos on vain yksi urheilija. Jos hän harjoittelee puolet ajastaan keihäänheittoa ja toisen puolen korkeushyppyä, harvoin tulokset ovat huipulla kummassakaan lajissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Laadukas liha alennusmyynnissä

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala kirjoitti Hesariin vastineen Suomalainen ruoantuotanto on vastuullista (19.6.2016). Hän tuskaili karjankasvattajien epäreilua tilannetta näin: ”Panostaminen laatuun ei valitettavasti ole

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Jos kukaan ei suutu, mikään ei muutu

Provad Oy:n projekti päättyy tänään klo 13 alkavaan loppukatselmukseen. Olemme pohtineet firman palvelubisnekselle viestinnän linjaa, joka erottuisi tavallisen tylsästä konsulttijorinasta. Ensimmäisen työkokouksemme päätteeksi järjestin äänestyksen.

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Olemme kaikki periaatteessa rohkeita

Jostain kumman syystä johtajat ja yrittäjät ovat alkaneet kysellä strategia- ja viestintäapua kuluneena keväänä. Yksi tai kaksi kertaa menisi vielä sattuman piikkiin. Mutta puoli tusinaa tapausta

Palvelun tuotteistaminen -opas, Jari Parantainen

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

New call-to-action