Iso Arska ei usko aikatauluihin

Arska ei usko aikatauluihin

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529
New call-to-action

Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzenegger saisi pedantin ajankäytön konsultin hulluksi. Hänen periaatteensa saattaa kuitenkin olla myös hänen menestyksensä syy.

Kun Iso Arska ilmoitti asettuvansa ehdolle Kalifornian kuvernööriksi, tietenkin monet ihmiset alkoivat pyrkiä hänen puheilleen.

Poliitikot, aktivistit, lobbarit saivat kuulla uutisen, jota heidän oli hyvin vaikea uskoa.

Schwarzeneggerin henkilökunta nimittäin kertoi, ettei kuvernööriehdokkaalla ole aikataulua. Hän kieltäytyi sopimasta tapaamisia muuten kuin poikkeussyistä. Niin hän oli kuulemma aina toiminut siihenkin saakka.

Arska kutsui tyyliään ”improvisoivaksi elämäntavaksi”.

Se ei tarkoittanut sitä, ettei kukaan päässyt hänen puheilleen. Hänelle oli soitettava ja kysyttävä. Tapaaminen joko onnistui tai ei.

Jos vastaus oli kielteinen, sitten oli vain kokeiltava myöhemmin uudelleen.*

Jos taas tällit sovittiin, istunto saattoi kestää viisi minuuttia tai viisi tuntia. Pituus riippui siitä, miten tapaaminen tuntui Schwarzeneggerin mielestä sujuvan.

Eric Abrahamson ja David H. Freedman kertovat tarinan mainiossa kirjassaan A Perfect Mess – The Hidden Benefits of Disorder. He arvelevatkin, että koko Arskan menestys saattaa johtua hänen arvaamattomuudestaan. Onhan sama äijä kuitenkin tehnyt selvää jälkeä kehonrakentajana, yrittäjänä, elokuvatähtenä ja poliitikkona.

Jo aikanaan uransa alussa tuleva Mr. Universe harjoitteli muista poikkeavasti. Hän vaihteli jatkuvasti harjoitusrutiinejaan satunnaisen tuntuisesti. Kilpailevat kehonrakentajat sen sijaan junnasivat kuukaudesta toiseen etukäteen sovitun ohjelman mukaisesti.

Tulokset puhuivat puolestaan.

Ison Arskan yllättävistä käänteistä ja tilanteen mukaan syntyvistä päätöksistä on ollut hänelle ilmeistä hyötyä.

Hänen tyylinsä tekee hänestä samalla hyvin joustavan – myös monenlaisten äänestäjien näkökulmasta.

Republikaanien kuvernööri on ollut kannattajiensakin kannalta hämmentävä tapaus. Hänellä on ollut puolueen peruslinjasta poikkeavia mielipiteitä esimerkiksi abortista, käsiaseiden rajoituksista ja eläinten oikeuksista. Ja puolisonsakin hän on valinnut ihan väärästä leiristä, nimittäin Kennedyjen klaanista.

Hyvä nyrkkeilijäkin pomppii ympäriinsä satunnaisesti. Paitsi että häneen on vaikeampi osua, nopeat liikkeet avaavat aukkoja vastustajan puolustukseen. Pystyykö bisneksesi yllättämään vastustajansa samaan tapaan?

* Olisi mielenkiintoista tietää, montako kertaa pääministerimme Matti Vanhanen joutui soittamaan ennen kuin hänelle järjestyi tapaaminen kuvernöörin kanssa. Helsingin Sanomat nimittäin kirjoitti 16.1.2008 seuraavasti:  ”Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) tapaa yllättäen tänään Kalifornian kuvernöörin Arnold Schwarzeneggerin. Tapaamista ei ollut varsinaisessa ohjelmassa.”

Lataa Palvelun tuotteistaminen -käsikirja
New call-to-action

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

MItkä ovat delegoinnin 12 vaihetta?
Jari Parantainen

Mitkä ovat delegoinnin 12 vaihetta?

Delegoinnissa on 12 vaihetta, joista suurin osa unohtuu aina. Asiantuntija harkitsisi ylennystään toisenkin kerran, jos hän ymmärtäisi, että suurin osa hänen päivistään kuluu sitten delegointitöissä.

Jo alle kaksivuotias tajuaa, mikä on reilua
Jari Parantainen

Jo alle kaksivuotias tajuaa, mikä on reilua

Osmo Soininvaara on mielestäni terävä heppu. Seuraan hänen blogiaan tiiviisti, vaikka en aivan aina hänen päättelyketjujaan täysin ymmärräkään. Paljon olen häneltä kuitenkin oppinut. Joulukuussa 2018

Palvelun tuotteistaminen -opas, Jari Parantainen

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

New call-to-action