Tuotteistajat vinkuvat, ettei tosielämässä ole mahdollista antaa riittävän törkeitä lupauksia. Toshiba näytti mallia. Se teki sylimikroistaan lupauksen, joka on enemmän kuin jämerä. Ikävä kyllä, valmistaja myös vesitti lupauksensa pikaisesti.

Tuotteistajan puntti alkaa helposti vipattaa, kun pitäisi luvata asiakkaille jotain selkeästi kilpailijoita reippaammin. Voi sitä käsien vääntelyä ja huokailua.

Onneksi aina joskus joku yllättää. Toshiba antoi kannettavista tietokoneistaan lupauksen, jonka voi huoletta luokitella törkeäksi. Se sai monet taivastelemaan, voiko tarjous olla totta lainkaan:

”Jos kannettavasi rikkoutuu vuoden sisällä hankinnasta, vaihdamme sen uuteen tai korjaamme sen, ja annamme rahasi takaisin.”

Tosin lupaus oli niin epäselvästi kirjoitettu, että moni mainosten silmäilijä ohitti sen ytimen:

  1. Toshiba vaihtaa / korjaa koneen ja
  2. lisäksi maksaa koneen hankintahinnan takaisin!

Aika siistiä, vai mitä? Konetta ei tarvitse kehuskella erikseen. Lupaus kertoo kaiken. Valmistaja luottaa laitteensa laatuun ilmeisen vankasti.

Sitten huonot uutiset. Tarjous oli voimassa vain tammikuun alusta maaliskuun alkuun.

Miten niin ”tarjous”? Olin ajatellut, että olisin voinut hyvinkin ostaa seuraavaksi koneekseni Toshiban. Mutta eikö valmistaja enää luotakaan laitteisiinsa yhtä paljon kuin alkuvuoden aikana?

Mitä järkeä on uskoa tuotteeseensa pari kuukautta ja sitten yhtäkkiä kääntää takkinsa? Mitä tarjousjaksosta myöhästyneiden asiakkaiden pitäisi ajatella?

Ymmärrän tietysti, että pelisääntöjä täytyy miettiä. Silti Toshiban sivuilta löytyvät tarjousehdot olivat taas kerran kaikkea muuta kuin rohkaisevat.

Dokumentti ei ehkä ole pahin laatuaan, mutta se on silti täynnä epäselvää mongerrusta. Mainoksissa esimerkiksi puhuttiin vuoden takuuajasta, tarjousehdoissa taas kahdesta vuodesta.

Rahojaan takaisin kaipaavan ostajan on laadittava hakemus kuin viranomaisille. Kaiken kukkuraksi anomus on liitteineen lähetettävä suoraan Englantiin. Miksei Toshiba huolehtinut typerältä tuntuvasta byrokratiasta itse sen sijaan, että se alkoi simputtaa asiakkaitaan?

Jos annat törkeän lupauksen, se viestii uskostasi omaan tuotteeseesi tai palveluusi. Tilapäinen usko tuntuu pelkästään hölmöltä.