Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Suomen Asiakastieto Oy:n* mukaan tavaramerkki löytyy useimmiten yritykseltä, jonka liiketoiminta on vakiintunut. Tuotteistajan pitäisi käyttää tällaiset pienet vinkit hyväkseen.

Tavaramerkkejä rekisteröineistä suomalaisyrityksistä kolmannes on luottokelpoisuudeltaan erinomaisessa kunnossa, kertoo Suomen Asiakastieto verkkosivuillaan 8.4.2008. Niiden luottoluokitus on AAA tai AA+.

Kaikista suomalaisyrityksistä vain kymmenesosa on yhtä hyvässä kuosissa.

Toisaalta vain joka kymmenes tavaramerkin hankkineista yrityksistä on heikossa jamassa, eli luottoluokitus on kaikkea muuta kuin mairitteleva B tai C.

Mitä tästä pitäisi päätellä?

Ainakin tuotteistaja toteaa löytäneensä taas yhden välineen, jolla hän voi viestiä myönteisistä asioista.

Lienee selvää, että tavaramerkin R-tunnus on vuosien mittaan kytkeytynyt ostajien mielissä nimenomaan hyvin pärjääviin bisneksiin.

Jos omistat tavaramerkin tai useita, firmasi kuuluu todennäköisesti voittajien joukkoon.

Asiakkailla puolestaan on taipumusta antaa rahansa yrityksille, joita he pitävät menestyvinä.

Kirjassani Sissimarkkinointi kuvaan pitkän listan keinoja, joilla tuotteistaja voi poistaa asiakkaansa riskin tunnetta. Se on tärkeää siksi, että epävarmuus on ostamisen pahin este.

Tuotteistajan kannattaa käyttää mahdollisimman monta riskinpoistajaa hyväkseen. Tavaramerkki on selvästi yksi niistä. Se on esimerkki myös siitä, etteivät riskinpoistajat ole välttämättä kalliita. Tavaramerkin myy Patentti- ja rekisterihallitus. Se maksaa vain 165 euroa.

Vaikka tavaramerkin tunnuksena toimivan R-logon ostaminen ei ole kovin hankalaa nytkään, se voisi toki olla helpompaakin.

Olenkin aikaan ehdottanut PRH:n joukoille, että tuotteistaisimme R-merkin oikein kunnolla. Yrittäjät voisivat käydä ostamassa niitä R-kioskeista. Samalla totiselta viranomaiselta kuulostava myyjä voisi kenties virkistää imagoaan uuden jakelutien avulla.

Tuotteistaja käyttää kaikki edulliset riskinpoistajat hyväkseen. Siten hän poistaa asiakkaan mieleen helposti hiipiviä epävarmuuden tunteita, jotka estävät tätä ostamasta.

*Suomen Asiakastiedon toimitusjohtaja Mikko Parjanne oli muuten ensimmäinen, joka aikanaan uskalsi ostaa viiden päivän pituisen Noste-tiistai-pikatuotteistusprojektin vuonna 2005. Siitä kehittyi nykyinen ykköstuotteemme Noste-rynnäkkö, jota on toimitettu jo pian sata kappaletta.

2 vastausta

  1. Hyvä idea Jari! Jos nakkiputkaasi uhkaa työpula niin ei kun valtionvirastojen kimppuun. Joku valtionpalkinto saattaisi lohjeta, jos tuotteistaisit esim. monet Kelan palvelut. Nykyiselläänhän homma on kauheata räpeltämistä, kun edes virkailijat eivät tiedä mitä tehdä. Vaatimusmäärittelyä kehiin! Ja näitä virastoja (lue viranomaistahoja) tässä maassa riittää.

  2. Aikanaan sanottiin, että kun firma sai Presidentin vientipalkinnon (nykyisin Presidentin kansainvälistymispalkinto), se oli kuoleman suudelma. Firma meni varmasti nurin muutamassa vuodessa.

    Vaikka tuo tarina on osoitettu peräti tutkimuksin urbaaniksi legendaksi, saattaa olla viisasta pysyä kaukana kaikesta, mitä valtio alkaa palkita. Ennakkoluuloni lienee sukua Groucho Marxin tunnetulle lausunnolle, ettei hän missään tapauksessa suostuisi jäseneksi klubiin, joka hyväksyisi hänet riveihinsä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Verkkosivun musta aukko_Noste
Tommi Elomaa

Onko verkkosivuillasi musta aukko?

Onko verkkosivuillasi musta-aukko? Onko yrityksesi yhteys- tai info-postilaatikko hiljainen? Voi hyvin olla, että pieni muutos herättää sen henkiin.

Pölli ruotsalaisilta
Tommi Elomaa

Pölli ruotsalaisilta

Sunnuntaina luulin konsultin onnenpäivän koettaneen. Sähköpostiini kilahti viesti: ”Is this your next Project?” Valitettavasti kyse ei ollut tilauksesta, vaan ruotsalaisen Extrem Skin mainoksesta. Mutta viesti

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Tommi Elomaa

Mikä on ollut paras varastamasi idea?

Pölli Tästä- blogimme täyttää tänään vuosia. Jo 15 vuotta tämä ideavarkaiden apaja on ollut vapaata riistaa kaikille katiskasta kalastaville. Kirjoituksia on hyvän matkaa toista tuhatta ja aiheet ovat käsitelleet kaikkea. Siis ihan kaikkea. Mutta mikä on ollut kaikkien aikojen paras postaus?

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.