Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Törkeys takaa tulevaisuutesi

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Miten varmistat, että tuotteesi erottuu kilpailijoidesi kilkkeistä? Se on ziljardin euron kysymys. Kerron kolme törkeää esimerkkiä.

Kävin kerran espoolaisessa kodinkoneliikkeessä. Seinustalla oli pitkä rivi jääkaappipakastimia. Ne kaikki näyttivät aivan samanlaisilta. Kysyin kauppiaalta, minkä ostaisin. Hänen vastauksensa oli tyypillinen:

”No kuule. Ne ovat kaikki valkoisia ja sisällä on valo. Että valitse siitä.”

Jäipä jääkaappi sillä kertaa ostamatta.

Kun kiinalaiset ja intialaiset puskevat markkinoille miljoonia insinöörejä, moni heistä keksii kanssasi samoja asioita. Webistä löytyy jokaista tuotettasi kohden kymmenen kilpailevaa kloonia. Jos olet vain yksi monista, pelisi on pelattu. Kun asiakkaasi ei erota ratkaisuja toisistaan, hän pelkää tekevänsä virheen. Pelko on ostamisen suurin este.

Miten varmistat, että tuotteesi erottuu kilpailijoiden kilkkeistä? Siinäpä vasta ziljardin euron kysymys. Onneksi keinoja on vaikka kuinka. Kerron kolme törkeää esimerkkiä. Ikävää insinöörille, mutta yksikään niistä ei ei ole tekniikkaa:

Keino 1: Anna törkeän tiukka lupaus

Pyysin työpajan osallistujia tuotteistamaan kylpyhuoneremontin. Halusin myös kuulla, mikä olisi sellainen myyjän lupaus, joka saisi ostajan suorastaan itkemään onnesta.

Enemmistö lupasi remppoja, jotka olisivat laadukkaita, luotettavia ja kaikkea tuota tavallisen hajutonta ja mautonta. Mutta yksi ryhmistä oli toista maata. Heidän lupauksensa kuului ”kylpyhuoneremontti viikossa”.

Siinä oli munaa!

Kun kerron jälkipolville moisesta ryhdikkyydestä, moni lipsauttaa välittömästi, että eihän sellaista lupausta voi kukaan pitää. Olen eri mieltä. Jos astronautti on saatu kärrätyksi kuuhun, varmasti kostea tila on kaakeloitavissa viikossa. Kyse on vain asenteesta.

Micromedian toimitusjohtaja Petteri Hakala sanoi kerran, että myyjän lupauksen pitäisi olla suorastaan törkeä. Paitsi että lupauksen lunastaja hakkaa kilpailjansa, samalla se heittää myyjän omille joukoille ja markuille jämerän haasteen. Törkeä lupaus laittaa omaan tuotekehitykseen vauhtia.

Keino 2: Ratkaise törkeän tärkeä ongelma

Asiakas on otus, joka ostaa vain jotain sellaista, jota hän a) tarvitsee tai b) haluaa. Jos tuotteesi ei ole kumpaakaan, ala katsella uutta työpaikkaa.

Ikävä kyllä suomalainen insinööri on haka keksimään hienoa tekniikkaa, jota kukaan ei tarvitse. Puhumattakaan, että hän saisi aikaan jotain haluttua.

Applen iPod on esimerkki hittituotteesta, jota ei kukaan tarvitse. Silti miljoonat haluavat sellaisen. Viagraa tuskin kukaan haluaa. Mutta sitäkin useampi setä tarvitsee pillerinsä.

Asiakkaan ongelmaa ei kuitenkaan tarvitse kauan etsiä. Keskityt vain ratkaisemaan murheen, jota liikehenkilö X kiroilee joka viikko yrityksessä Y. Mikä parasta, narinan määrä on vakio. Kun olet rahastanut yhden ratkaisun, asiakas alkaa valittaa jostain muusta.

Huomaa, ettei ostajaa kiinnosta pätkän vertaa, mihin suuntaan bitti kiertää rakkineesi syövereissä. Älä elvistele algoritmeillasi. Tärkeintä on, että pystyt ratkaisemaan asiakkaasi törkeän tärkeän ongelman.

Keino 3: Erotu törkeän tyylikkäällä palvelulla

Teleoperaattorini kuvittelee tarjoavansa hienoa palvelua, kun laajakaistaani vaanii roskapostirysä, virustorjunta ja taitavasti pan-huilua vinguttava puhelinpäivystäjä. Kyse on kuitenkin vain horjuvan tuotteen huojuvasta pystyssäpitopakosta. Myyjän näkökulma ei paljon itsekäämpi voisi olla.

Suomalainen insinööri ajattelee, että koska hän silittää itse paitansa, leikkaa nurmikkonsa ja nikkaroi talonsa, asiakkaatkin haluavat tehdä kaiken itse. Muualla maailmassa ihmiset ovat kuitenkin tottuneet maksamaan kunnon palvelusta.

Maito on maitoa. Sillä olisi vaikea erottua kilpailijoista. Mutta sveitsiläinen maanviljelijä Paul Wyler näyttää esimerkkiä, miten bulkkituote muuttuu palveluksi. Hän liisaa tavalliselle kaupunkilaisperheelle lehmän.

Asiakas raataa maatilalla ja maksaa 380 frangia kesässä siitä, että hän saa aivan liikaa oman nautansa maidosta valmistettua juustoa. Kukaan ei ole muistanut kommentoida, miltä edam maistuu. Riittää, että se on yhtä hyvää kuin muillakin. Tuote ei ole tärkeä, koska ostaja maksaa konseptista.

Näin insinöörinkin olisi toimittava. Tekniikkaa löytyy edullisesti Kiinasta. Ovelasti tuotteistamasi palvelu siirtää tuotteesi törkeän tyylikkäästi aivan omaan sarjaansa. Bulkkirautaa pusaavat kilpailkoot kaikessa rauhassa toisensa kuoliaiksi.

Anna lupaus, joka erottuu kilpailijoidesi mitättömästä ininästä. Ratkaise asiakkaan aito ongelma. Käännä bulkkituotteesi kate kasvuun tuotteistamalla osaamisesi palvelukonseptiksi.

8 vastausta

 1. Paperilla ”laadukas ja luotettava” on käytännön synonyymi ”hajuttomalle ja mauttomalle”.

  Väitän muuten, että iPod on tuote, jota joku saattaa ihan oikeasti tarvita. Esimerkiksi kiireinen musiikkikriitikko (tai muu vastaava), jonka on käytettävä jokainen vapaa sekuntti playlistin pläräämiseen.

  Toisaalta tähän tarkoitukseen sopii 2^10 muutakin laitetta, mutta silti sen on oltava se iPod (v. puhelin). Vaikka tämä lisääkin mukana raahattavien laitteiden määrää yhdellä.

 2. Olen toki samaa mieltä siitä, että iPod on loistava tuote.

  Ehkä parempi esimerkki näennäisen turhasta tuotteesta olisi pullovesi.

  Yksikään suomalainen ei tarvitse sitä, sillä hän ei ole koskaan kovin monen metrin päässä ilmaisesta vesipisteestä. Silti vesibisnes kasvaa koko ajan. Siihenkin on tietysti syynsä, jotka eivät äärirationaaliselle asiantuntijalle heti tule mieleen.

 3. Vähän vierestä itse asian… Varmaan ”muutama” nokialainen oli tässä taannoin ikikiitollinen myös pullovedestä 😉

  Ja asiasta: on totta, että samaa p…aa eri pullossa ei oikein tuota tulosta. Suomalaisten rohkeudentaso erilaistua vaan ei ole niitä parhaita.

 4. Toki pullovesi saattaa tulla aivan tarpeeseen tuolla Kiinan järistysalueellakin, mutta toissa talvena törmäsin Berliinissä Kadeve-tavaratalossa Bling H2O nimiseen vesituotteeseen. Pullolle vettä oli siunaantunut hintaa 39 € ja Jenkeissä tuota näyttäisi saavan $40 per pullo hintaan nettikaupasta. Kaiken kaikkiaan loistava tuote, epäilemättä. Väistämättä tulee mieleen Utsjoen lähde ja sen veden pullotustarinan päättyminen ympäristön vastustukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Miten opetat itsellesi hyviä asiakkaita
Tommi Elomaa

Miten opetat itsellesi hyviä asiakkaita?

Opeta asiakkaasi kuuden vaiheen kautta kuuliaisiksi ja tottelevaisiksi. Se tekee heidän elämästään helpompaa ja samalla myös parannat omaa katettasi.

Reputatko kananmunatestin
Tommi Elomaa

Reputatko kananmunatestin?

Elätkö siinä harhassa, että teidän palvelunne on uniikki myös asiakkaidenne mielessä? Kananmunatesti paljastaa höttöpuheen armotta.

Verkkosivun musta aukko_Noste
Tommi Elomaa

Onko verkkosivuillasi musta aukko?

Onko verkkosivuillasi musta-aukko? Onko yrityksesi yhteys- tai info-postilaatikko hiljainen? Voi hyvin olla, että pieni muutos herättää sen henkiin.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.