Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Miksi naapurin isäntä suuttui?

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Vuorossa on sesonkikysymys. Aihe oli helppo keksiä. Katsoin vain ikkunasta ulos.

Joitain vuosia sitten huhkin pihallamme tuoreiden kinosten kimpussa. Kun olin kolaillut oman läänimme, sain mielenhäiriön.

Jatkoin hyötyliikuntaani myös naapurin puolella. Ajattelin, että hän ilahtuisi moisesta ylläristä.

Mitä vielä: kun viereisen kämpän isäntä tuli kotiin, hän suuttui avustani kuin ampiainen!

Miksi muuten leppoisa heppu vetäisi porot (rekineen) sieraimiinsa?

Entä mitä tästä pitäisi gurumarkkinoijan oppia?

15 vastausta

 1. Ensimmäisenä tulee mieleen, että josko naapurin isäntä olisi itse halunnut luoda nuo lumet. Miksi ihmeessä? Yhtenä syynä voisi olla se, että lumenluonti mielletään yhdeksi harvoista talon isäntien hommaksi, jonka tämä on luvannu puoliskolleen hoitaa. Jotkut voivat myöskin tykätä purkaa kiukkuaan/rentoutua lumialuomalla..

  Kuitenkin tässä taidetaan enempi ajaa takaa kiitollisuudenvelkaa. Naapurin isäntä huomaa tulleensa autetuksi tahtomattaan ja luuleekin nyt, että hänen pitää hyvittää naapurin avustus, jollakin tapaa. Hän miettii varmaan päänsä puhki, että kuinka nyt joutuisi mahdollisesti korvaamaan naapurinsa näkemän vaivan. Rahaa hän ei voi kitsauttaan antaa, eikä se olisi soveliasta. Kahveelle kutsuminen, mahtaneeko riittää, EI. Tietysti tuo yli-avulias naapuri tahtoo häneltä työpanosta johonkin omana projektiinsa. NS. ”lasku tulee perästä”..

  Naapuri ei ehdi, eikä halua tahtomattaan joutua auttamaan naapurin puutalkoissa pelkästä syyllisyyden tunteesta, että ”pakkohan minunkin on jotenkin korvata”. Tai ehkä avulias naapuri odottaa, että jokin päivä luon hänen (mahdollisesti isommalta) pihalta lumet.

  Ennalta arvaamaton avuliaisuus jättää avustuksen saaneen suureen epätietoisuuden tilaan. Se voi loppupeleissä olla kiusallista molemmille osapuolille.

  Tässä nyt joitakin syvällisiä mietteitä 🙂

  PS: tosin voihan vain olla, että olit kolannut naapurisi lumet aivan väärään paikkaan 😉

  1. Juho, kyllä pohdintasi osui aivan oikeaan!

   En ainakaan itse ole keksinyt naapurini ärhentelylle muuta selitystä kuin tuon pyytämättä syntyneen kiitollisuudenvelan.

   Juuri samasta syystä osa ihmisistä suhtautuu hyvin epäluuloisesti ilmaisiin näytteisiin tai marketin käytävällä hehkuttelevaan konsulenttiin. Jos häneltä menee ottamaan lahjan, sitten on ilmeisti myös ostettava jotain vastalahjaksi!

   Joululomamme aikana pihallamme oli käynyt useitakin ahkeria lumitöissä. Niinpä saimme yllättävän idean tarjota tässä lähiaikoina illallisia Helsingissä!

 2. Miten olisi tämä kuuluisa ”ei sitä noin voi tehdä vaan aina on näin tehty ja teit ihan väärin”…. Entinen naapuri mm. pisti seudun lapset haravoimaan nurmikkonsa jos joku kehtasi sen läpi juosta… Jäihän sinne selvät jalanjäljet!

  Kenties jätit kinokset väärään kohtaan tai et ollut riittävän huolellinen.. Tai vain yksinkertaisesti teit väärässä järjestyksessä…?

 3. Mä luulen että naapuria harmitti tulevat vaimon sanat: ”kato nyt…meillä naapurit käy ajamassa lumetkin..mikset sä koskaan tee mitään tollasta..nahjus”

  Eli asia kävi miehen kunnialle. Mitä tulee gurumarkkinointiin, niin pitää tuntea kohderyhmä hyvin, jotta niille osaa tarjota oikeita juttuja. Esim mulle kävis varsin hyvin jos joku aurais pihat.

 4. ”Apua ei tarvita eikä ainakaan pyydetä.”

  Minusta tuo on voisi olla särö naapurin ylpeyttä kohtaan. Onhan lumenluonnissa aina työsarkaa riittämiin, mutta se on kunkin oma työ.

  Kolaamisesta usein selviää omin avuin, joten jos joku pyytämättä auttaa, niin helposti tulee epäilys auttajan motiiveista. Ehkä se on tuo kiitollisuudenvelka, mutta se voi olla myös sääli — auttaja luulee, ettei minusta ole tekemään tuota työtä.

  Ylpeys ei ole automaattisesti paha asia, mutta tällaisissa tapauksissa se saattaa johtaa hölmöihin ratkaisuihin.

 5. Morjesta,

  Kysymys kolahtaa monen tasa-arvoviidakossa taistelevan parimetrisen mörököllin kunnian päälle. Tarjosit ilmaiseksi ratkaisun, joka teki miehen olon turhaksi ja näin alkoi pelko ’työpaikan’ menetyksestä ja johti moiseen rimpuiluun paikkansa puolesta…

 6. Kyse on symboleista.
  Jos esim. autat ”liikaa” jotain ihmistä, joka olisi osannut tai pystynyt tekemeään kyseisen asian, tai jos kulttuurissaan sitä pidetään hänen tehtävänään, voit antaa viestin, että hän on heikko, laiska, saamaton tai tyhmä.

  Kärjistäen tuo ilmeisesti tahaton viesti naapurin isännälle oli, että hän on seniili ja impotentti mies, joka ei kelpaa mihinkään aviomiehen, isän tai talon omistajan / haltijan tehtävään, joten hänet voi ja kuuluu syrjäyttää siitä.

  Jari Parantaiselle miinusta siitä, jos ei tämäntyyppisiä tilanteita ymmärrä…

  Kärjistän tässä isosti, anteeksi!

  1. Kuten joudun usein tunnustamaan, olen vain tunneköyhä insinöörinplanttu. Ihmisen käytös on aina yhtä ihmeellinen asia. Siitä tuskin ehtii valjeta murto-osaakaan ennen kuin kuolo meikäläisen korjaa.

   Ainoa puolustukseni olkoon se, että edellisessä taloyhtiössä naapuriapu toimi kuin tanssi. Oli aina yhtä mukava yllätys, kun naapurin Petteri tai jopa häntä seuraava naapurimme Ilpo oli käynyt huiskimassa hanget ja nietokset huitsin kuuseen.

   Tietysti ”kostaminen” teki lumitöistä lähes mukavaa puuhaa. Tuloksena oli jatkuvasti naapurisopua vahvistava kierre. Niinpä perhekuntamme pitävät yhä yhteyttä näin yli 20 vuotta myöhemmin, vaikka nuo ex-naapurimme ovat asuneet jo 15 vuotta Belgiassa.

 7. Jari,
  Taisit vihjata naapurillesi, että lumet ovat luomatta. Hän saattoi tosiaan tulkita tekosi siten, että vihjaat, ettei hänestä ole lumenluojaksi tai että hänen pihansa on huonosti hoidettu. (Epäilen, että nuolit sen paremmin, mitä omasi.)

  Toisaalta astuit samalla ”pyhälle maalle” eli toisen reviirille. Et voi mennä ventovierasta keskustelukumppaniakaan liian lähelle. Ellet ole juttukaverisi kanssa intiimissä väleissä. Etkä lykkimään naapurisi lumia, ellei hän ole sukulaisesi. (Siinäkin tapauksessa voi tulla turpaan.)

  Tunkeutuminen toisen pihaan lumenluontiin on anteeksiantamaton rikos. Menit pyytämättä liian lähelle. -> Arjen tabu on kuin rikottu ampiaispesä…

  Nimimerkki näin se on sanoo tuossa aika suoraan, mitä symboleita tekoosi voidaan liittää. Ehkä naapurin rouva oli kehuskellut sinua, että tuolla se Parantainen lykkii lunta ja niiden piha on aina niin SIISTI. (=miksi et lyki meidän pihaa yhtä siistiksi.)

  Puhumattakaan siitä, että naapurisi on nyt sinulle velkaa lykkimisen… Ajatteles, jos vaikka nyt sataa metri lunta ja naapurisi ehtii sinua ennen himaan ja saa pihansa luotua…

  Naapurisi sai ns. primitiivireaktion, joka sisältää todennäköisesti kaikki mahdolliset ja mahdottomat uhkat, joita hän päässään mietti.

  Mitä meidän pitäisi tästä sitten oppia? Mielestäni ainakin sen, että myyjällä pitää olla sensitiivisyyttä ja hänen tulee ymmärtää missä kulkee raja ja vielä sekin pitäisi tajuta, minkä rajan voi ylittää ja mitä rajaa ei saa missään tapauksessa ylittää.

 8. Kyllä siinä, Jari, taisi käydä niin, että astuit toisen reviirille (ennen kaikkea kuvaannollisesti). Mitä siellä teit, oli se sitten hyvää tai pahaa, on siinä vaiheessa toisarvoista. Naapuri on lumen puuttumisen perusteella huomannut, että hänen reviirillään on käyty. Se, mitä varsinaisesti hänen tontillaan puuhailit on, kuten sanottu, siinä vaiheessa täysin toisarvoista.

 9. Jokainen on oman pihansa kingi, vain minä tiedän miten tämän pihan lumityöt tehdään. Minulla on parhaat niksit lumen luontiin, enkä halua paljastaa niitä muille. Jos paljastaisin, minustahan voisi tulla vaikka kadun luminluontiguru…

 10. Kai se on se vanha kunnon reviiriajattelu, ei saa tulla mun tontille, haluan munata samalla tavalla kuin ennenkin ja yhtä työteliäästi kuin ennenkin.

  Jos joku muu pyrkii tontille tekemään sen, ja vieläpä halulla, se osoittaa sormea omaan haluttomuuteeni ja muihin ikäviin ominaisuuksiin joiden kuuluu pysyä piilossa.

 11. Sillä kokemuksella, että naapurimme kävi hurauttamassa suurella ruohonleikkurilla myös meidän ylikasvaneen nurmen, kirpaisi lopputulos rusikoituneen angervopensaan takia ja kadonneen, vieraasta rikkaruoholta näyttävien, kukkatupsukoiden takia. Minä olin kuitenkin pääasiassa hyvilläni, koska suuri pihamme on pikkupelillä työläs kierreltävä. Mieheni mielestä luonnonmukaisesti rehottava puutarha on hieno eikä sitä tarvitse joka viikko singlata.
  Lumen kolaamisessa saattaa olla siis salaisista intohimoista antaa lumen kinostua omaa tahtiaan. Ehkä naapuri halusi tulla neitseelliselle lumitontilleen, nähdä jälkien ja kulkureittien muodostumisen ja päästä myös toteamaan, ettei kukaan ollut hiippaillut yksityisellä alueella. Naapurin sieranten tukkeutuminen on kutkuttava tilaisuus huomata toisin ajattelua ja omin, hyvin?, tavoin toimimista. Gurunkin on hyvä muistaa, että toisten mieltymykset ja makuasiat ovat hermoherkkiä eikä aina järjellä selitettävissä.

 12. Tunnustan, että olisin ehkä itsekin närkästynyt tapauksesta, vaikka vihaankin lumenluontia ehkä jopa enemmän kuin nurmikonleikkuuta ja haravointia. Olen ehkä vain luonteeltani sellainen jäärä, että jos asioita ei tehdä minun tavallani, tuntuu kaikki ihan väärältä, ihan kuin joku yrittäisi opettaa minua miten lumet pitäisi tehdä! Mutta minähän olen lumet luonut jo vuosia ja voin tehdä vastakin!

  Psykologisessa mielessä auttaja monen autettavan silmissä asettuu ”yläpuolelle”, ikäänkuin mestarin rooliin, ja tämä on selvästi (erityisesti miesten kohdalla) autettavan omaa laumahierarkiaa ja omanarvontuntoa uhkaava asia. Ehkä juuri siksi miehet ovat tunnettuja tästä ”ei tartte auttaa”-mentaliteetista: Oma asema lauman hierarkiassa on uhattuna, sillä alfa-uroksen pitää osoittaa alaisilleen pystyvänsä tekemään kaikki alfa-statukseen vaadittavat asiat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Crazy chemist with a failed experiment, explosion in laboratory
Jari Parantainen

Vain supertähtien tuotteistaminen unohtui

Jopa maailman tunnetuimpien gurujen asiantuntemus muuttuu rahaksi hyvin nihkeästi – ainakin, jos palvelujen tuotteistaminen unohtui. Freakonomics-kirjan toinen kirjoittaja Steven D. Levitt kertoi hiljattain omasta firmastaan, joka ei menestynyt.

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Selkopuhe voitti asiantuntijan jorinan

Rooger Doodley pohti Neuromarketing-blogissaan jo kauan sitten, miksi Donald Trumpin viesti tuntuu uppoavan äänestäjiin. Uusimmassa tekstissään (Trump Surprise: Four Neuromarketing Takeaways from the 2016 Election) hän käy läpi muutamia

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Karisma kumpuaa vikkelyydestä

Harvard Business Review (3/2016) kirjoitti Queenslandin yliopiston professori William von Hippelin tutkimuksesta (juu ei, nimi ei ole aprillipilaa). Tulokset kertoivat, että mitä vikkelämmin koehenkilön pää toimii,

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.