Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

DIPLOMI-insinöörin vuosi aaltosena

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Antti ”Eichmann” Apunen istui itseensä tyytyväisen näköisenä pöydän toisella puolen. Otin aloitteen.

– Toivoisin tietenkin, että saisin koulutustani ja kokemustani vastaavaa tekemistä. Vuosi on pitkä aika.

– Joo, totta kai, vastasi Apunen. – Edisteellä on roppakaupalla insinöörille sopivia hommia.

– Niin, muistathan kuitenkin, etten ole insinööri, vaan DIPLOMI-insinööri. Se on kuitenkin ihan eri…

– Aaaivan, hyvä tarkennus! Mieleen tulee monta nimenomaan DIPLOMI-insinöörille sopivaa duunia, Apunen hymyili vinosti.

Näin alkoi orjapestini Edisteen palveluksessa tasan vuosi sitten helmikuussa. Olin ajatellut, että voisin hoitaa esimerkiksi markkinointitehtäviä.

Toisin kävi. Ihmettelinkin, miksi Apunen halusi passini haltuunsa heti aluksi.

En selitä enempää. Kerron esimerkin tyypillisestä työpäivästä. Tai oikeastaan näytän vain kuvasarjan, jonka liitin The Worst Place to Work 2010 -kilpailuhakemukseen.

LIITE 1

Kun Ediste Oy:n toimitusjohtaja Apunen on joskus yhdeksän jälkeen hilannut ahterinsa Keilaniemeen, hän haluaa nauttia aamukahvin ja lukea päivän Hesarin.

Jakajan jäljiltä vielä kylmä ja ryppyinen aviisi ei kuitenkaan kelpaa sellaisenaan. Se on ensin silitettävä.

Antti "Eichmann" Apuselle kelpaa vain silitetty Hesari - klikkaa kuva täysikokoiseksi
Antti ”Eichmann” Apuselle kelpaa vain silitetty Hesari – klikkaa kuva täysikokoiseksi

Puoli yhdentoista maissa johtaja on valmis ryhtymään ns. töihin. Apunen on kuljetettava asiakaskäynnille. Hän kutsuu kuljettajaansa aina Aaltoseksi, oli tämän nimi mikä tahansa. Silloin hänen kuulemma ”ei tarvitse muistaa turhia nimiä”.

Apunen kutsuu kuljettajaansa aina Aaltoseksi, koska silloin hänen kuulemma "ei tarvitse muistaa turhia nimiä" - klikkaa kuva täysikokoiseksi
Apunen kutsuu kuljettajaansa aina Aaltoseksi, koska silloin hänen kuulemma ”ei tarvitse muistaa turhia nimiä” – klikkaa kuva täysikokoiseksi

Apusen arvolle ei tietenkään sovi mikä tahansa kulkuväline. Sen on oltava enintään 1-vuotias musta Audi A8, joka maksaa varusteineen sellaiset 170 tonnia. Kuskin penkin on oltava aina niin edessä kuin ikinä, jotta maestron patiinit mahtuvat matkustamaan väljästi. Jos ykkösauto on huollossa, tilalle on vuokrattava Kovaselta vastaava peli.

Apusen Chez Dominiquessa nauttiman yhdeksän ruokalajin lounaan (136 €) jälkeen palaamme toimistolle. On iltapäiväkahvin aika. Kuppi on tarjoiltava hopealautaselta, mikään muu ei kelpaa.

Pitkän lounaan jälkeen on iltapäiväkahvin aika - klikkaa kuva täysikokoiseksi
Pitkän lounaan jälkeen on iltapäiväkahvin aika – klikkaa kuva täysikokoiseksi

Kun talvipäivä kääntyy iltaan, vuorossa on kenkien kiillotusta. Apusen omien lisäksi on huollettava myös hänen vaimonsa flamenco-kengät, Apusen sukellusräpylät ja kyllästettävä perheen koiran talvitöppöset.

Eikä siinä vielä kaikki. Jokaisen työpäivän päätteeksi on inventoitava Edisteen Persmedia-varasto ylitöinä. Sillä ei ole merkitystä, onko kukaan edes käynyt varastohuoneessa sitten edellisen illan laskennan.

Ediste-persmedia-varasto on inventoitava päivittäin - klikkaa kuva täysikokoiseksi
Ediste-persmedia-varasto on inventoitava päivittäin – klikkaa kuva täysikokoiseksi

Yleensä pakerrus päättyy niin myöhään, että kotiin on turha enää raahautua. Seuraavana aamuna sama samba alkaa jälleen alusta.

Sama samba alkaa alusta taas seuraavana aamuna - klikkaa kuva täysikokoiseksi
Sama samba alkaa alusta taas seuraavana aamuna – klikkaa kuva täysikokoiseksi

Tuskin enää ihmettelet, miksi Ediste valittiin surkeimmaksi työpaikaksi Suomessa vuonna 2010. Tuomariston mukaan ”hakemuksesta välittyi luonteva, ihmiskauppiaalle sopiva johtamistyyli ja suoraan siirtomaa-ajalta periytyvä yrityskulttuuri”.

Ediste on valittu Suomen surkeimmaksi työpaikaksi 2010
Ediste on valittu Suomen surkeimmaksi työpaikaksi 2010

Kun Uudenmaan työsuojelupiiri kuuli Edisteen oloista, tarkastaja Einari Pönäkkä ampaisi paikalle. Hän oli järkyttynyt näkemästään.

– Tilanne on verrattavissa Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton puheenjohtajan kettutarhaan, Pönäkkä totesi. – Sielläkin sentään siistittiin paikat ennen kunnaneläinlääkärin tarkastusta. Edisteen johto ei ole vaivautunut edes peittelemään jälkiään.

Uusi, kunnon revanssiin tähtäävä veto on jo lyöty.

16 vastausta

 1. Aika kummaa, että voititte tuon palkinnon, koska Aaltosella oli sentään sänkynä Persmediaa, eikä kovaa lattiaa. Lisäksi kyseessä oli suorastaan työsuhdeasunto.

  Aion kyllä valittaa tuosta voitosta suoraan Worst place to work -lautakunnan johdolle.

 2. Kuvan Audi A8 on selvästi lyhyen akselivälin malli. Hyvin ikävä johtajan sorjille jaloille. Reklamoisin yhden lisäkuukauden oikeutettua orjatyötä.

 3. Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Voitto on hvyin ansaittu. Aivan mahtavaa. Uskoisin, että inventaarissa käytetystä digiajan ERP-järjestelmästä sai lisäpisteitä.

 4. Kuten aiemmin sanoin, tulen kyseenalaistamaan tämän palkinnon. Edistettä ei millään voi verrata turkistarhoihin. Esimerkiksi kuvassa kolme on nähtävissä, että diplomi-insinöörillä on täysin tehtävänmukaiset turva-asusteet päällään. Edisteessä välitetään siis työntekijöiden turvallisuudesta ja sitä kautta hyvin voinnista.

  Lisäksi diplomi-insinööri on koulutustaan vastaavassa tehtävässä autonkuljettajana. Mikäli autoon tulisi matkalla vikaa, tarvitaan vähintäin diplomi-insinööri sitä korjaamaan.

  Mitä vedätystä ja vilppiä! Olen luullut, että Worst place to work on rehellinen instituutio, mutta olen siis ollut täysin väärässä. Mahtaako Pönäkkä olla kepulainen?

 5. Myös minä reklamoin tästä päätöksestä. Onhan käytössä esimerkiksi inventaariossa ajanmukaiset välineet ja vielä työasuihinkin on panostettu.

 6. on se hyvä mies tuo apunen ku suvaitsee aaltoseltaan tuon näköiset ilmeet. Eikö se pidä orjankin -näyttää- nauttivansa työstään, vaikka sisällä sinkoilis tulikiveä.

 7. Arvoisa Ediste-väki,
  palkintonne innoittamana haluaisin päästä nauttimaan yrityksenne palkka- ja työsuhde-eduista, mikäli diplomi-insinööri Parantainen päätyy vieläkin haasteellisempiin tehtäviin.
  Olen eläkeikää lähestyvä epämääräisten tieteiden maisteri Tampereen yliopistosta. Tutkintoni koostuu työelämän kannalta hyödyttömistä aineista. Opiskelin aikana, jonka poliittista aktiivisuutta harva haluaa muistella.
  Ilmoittakaa, kun paikka aukeaa.
  Nimim. ”Worst man to work”

  1. Taisit arvon vesa vahvistaa sanontaa: ”paskan saa pyytämättäkin” entisestään 😉

   1. Suhtaudun asiaan rakentavammin ja lainaan vanhaa portugalilaista sananlaskua: jos paska olisi arvokasta, köyhillä ei olisi persettä.

  1. Jesse, hyvä kysymys!

   Ediste on jo niin riippuvainen orjatyövoimasta, että neuvottelut saattavat olla vaikeita. Mutta kyllä niitä on siitä huolimatta tarkoitus käydä.

   Noste on menettänyt vuodessa lähes kaiken bisneksensä. Jääköön se toistaiseksi odottelemaan parempaa käyttöä.

 8. Kuvissa näkyy myös yrityksessä vallitseva kaksinaismoralismi: Yrityksen edustajat ovat aina ylpeilleet sillä, että eivät asiakkaiden kanssa toimiessaan pukeudu tummiin pukuihin, niin kuin perinteiset konsultit. Asuina on käytetty rennon tehokkaita pikeepaitoja ja chinoja. Omissa ympyröissä sitten kuitenkin pokkuroidaan kulmahousuissa ja kravateissa…

  Toisaalta auto-kuva siis osoittaa, että tämäkin periaate on ollut Apuselle pelkkää ilmaa. Nosteen aikana se sentään piti, mutta näyttää Antti olevan menossa asiakkaisiin Halosen miestenosaston vetimissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Vinkit kriisijohtamiseen
Minna Elomaa

Nesteestä nosteeseen – TOP 10 vinkit kriisijohtamiseen

Tuotteistuksen kolme vaihetta on lupaus, lunastus ja paikkaus. Paikkausvaiheeseen päästään, jos jotain menee pieleen. Kokosin omista kokemuksistani vuosien varrelta kriisitilanteen haltuunottoon vinkit, joita olen arjessa

fossiili-3
Jari Parantainen

Valtuutetun vaarallinen johtamisvinkki

Päätä ensin tavoitteet ja vasta sitten resurssit. Jos annat resurssien ohjata tavoitteita, organisaatiosi päätyy muiden fossiilien seuraksi aika pian.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.