Tuoreessa Kuninkaan puhe -elokuvassa puheterapeutti näyttää esimerkkiä, miten asiantuntijan tulee sanoa asiakkaalleen tiukasti EI.

Puolitoista viikkoa sitten teattereihin tuli elokuva, joka luultavasti napsii joukon Oscareita. Se kertoo 1930-luvulta alkavan tositarinan Englannin kuninkaasta, jolla oli paha puhevika. Hänen vaimonsa Elisabeth lähtee etsimään apua.

Monenmoisten puoskareiden jälkeen hän sattuu Lionel Loguen juttusille. Tuo australialainen puheterapeutti ei hätkähdä. Se sijaan hän näyttää tulevalle kuningataräidille kaapin paikan saman tien.

Hänen korkeutensa Elisabeth tietenkin olettaa heti, että terapeutti hilaa ahterinsa kuninkaan luokse. Mutta sepä ei sovi Loguelle. Hän ilmoittaa, että nyt pelataan hänen säännöillään.

Kuninkaan (tai siinä vaiheessa vasta prinssin) on tultava asiantuntijan luokse. Muuten ei synny kauppoja.

Tilanne on erityisen kutkuttava siksi, että Logue on ilmiselvästi persaukinen. Hänen vastaanottonsa on lievästi sanottuna vaatimaton. Hänellä ei ole edes vastaanottoapulaista.

Logue pelaa upporikasta ja rutiköyhää. Lopulta Elisabeth joutuu nöyrtymään. Hän raahaa vastentahtoisen potilaan Loguen luo.

Elokuvan hauskuus perustuukin juuri siihen, miten seipään nielleet kuninkkaalliset yrittävät torjua australialaisen juntin lähestymisyritykset.

Toisaalta Logue pysyy tiukkana. Kerta toisensa jälkeen hän nappaa julkeasti tupakan pois kuninkaan suusta.

Jokaisen asiantuntijan kannattaisi käydä katsomassa puheterapeutin mallisuoritusta. Hän näyttää hienosti, millaisia todellisen ammattilaisen tunnusmerkit lopulta ovat.

Yksi auktoriteetin tärkeimmistä rakennuspalikoista on EI-sana.

Logue ei suostu asiakkaansa kyykytettäväksi, vaikka tämä olisi mielestään maailman napa. Tahtojen taisto on ankara. Lopulta Yrjö VI:n on taivuttava. Asiantuntijalla on osaamista, jota hän kipeästi tarvitsee.

Paitsi että puhevika alkaa helpottaa, miehistä tulee myös ystäviä. Sellaisina he pysyivätkin kuninkaan kuolemaan saakka.

Jos taivut kaikkiin asiakkaasi oikkuihin, menetät auktoriteettisi saman tien. Mukava on harvoin pätevä.