Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Terapeutti tiukkana

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Tuoreessa Kuninkaan puhe -elokuvassa puheterapeutti näyttää esimerkkiä, miten asiantuntijan tulee sanoa asiakkaalleen tiukasti EI.

Puolitoista viikkoa sitten teattereihin tuli elokuva, joka luultavasti napsii joukon Oscareita. Se kertoo 1930-luvulta alkavan tositarinan Englannin kuninkaasta, jolla oli paha puhevika. Hänen vaimonsa Elisabeth lähtee etsimään apua.

Monenmoisten puoskareiden jälkeen hän sattuu Lionel Loguen juttusille. Tuo australialainen puheterapeutti ei hätkähdä. Se sijaan hän näyttää tulevalle kuningataräidille kaapin paikan saman tien.

Hänen korkeutensa Elisabeth tietenkin olettaa heti, että terapeutti hilaa ahterinsa kuninkaan luokse. Mutta sepä ei sovi Loguelle. Hän ilmoittaa, että nyt pelataan hänen säännöillään.

Kuninkaan (tai siinä vaiheessa vasta prinssin) on tultava asiantuntijan luokse. Muuten ei synny kauppoja.

Tilanne on erityisen kutkuttava siksi, että Logue on ilmiselvästi persaukinen. Hänen vastaanottonsa on lievästi sanottuna vaatimaton. Hänellä ei ole edes vastaanottoapulaista.

Logue pelaa upporikasta ja rutiköyhää. Lopulta Elisabeth joutuu nöyrtymään. Hän raahaa vastentahtoisen potilaan Loguen luo.

Elokuvan hauskuus perustuukin juuri siihen, miten seipään nielleet kuninkkaalliset yrittävät torjua australialaisen juntin lähestymisyritykset.

Toisaalta Logue pysyy tiukkana. Kerta toisensa jälkeen hän nappaa julkeasti tupakan pois kuninkaan suusta.

Jokaisen asiantuntijan kannattaisi käydä katsomassa puheterapeutin mallisuoritusta. Hän näyttää hienosti, millaisia todellisen ammattilaisen tunnusmerkit lopulta ovat.

Yksi auktoriteetin tärkeimmistä rakennuspalikoista on EI-sana.

Logue ei suostu asiakkaansa kyykytettäväksi, vaikka tämä olisi mielestään maailman napa. Tahtojen taisto on ankara. Lopulta Yrjö VI:n on taivuttava. Asiantuntijalla on osaamista, jota hän kipeästi tarvitsee.

Paitsi että puhevika alkaa helpottaa, miehistä tulee myös ystäviä. Sellaisina he pysyivätkin kuninkaan kuolemaan saakka.

Jos taivut kaikkiin asiakkaasi oikkuihin, menetät auktoriteettisi saman tien. Mukava on harvoin pätevä.

4 vastausta

 1. Hyvä Jari,

  Juuri näin se minunkin kokemukseni mukaan menee. Asiakas ei suinkaan aina ole oikeassa. Eihän meistä kukaan voi aina olla oikeassa. Sitäpaitsi asiakas ei aina tiedä mitä oikeastaan haluaa. Tuo ein sanominen on tärkeä taito. Huonoja ideoita ei vain kannata toteutaa. Loistavaan tai edes hyvään lopputulokseen tarvitaan yleensä toimivat käytännöt. Asiantuntijuus syntyy pitkälti kokemuksesta, jolloin osaa jo kättelyssä karsia huonoimmat ideat. Joskun on kyllä tarpeellista antaa asiakkaan löytää itse toimiva idea. Yleensä se tapahtuu leppoisan mutta määrätietoisen keskustelun seurauksena.

  Joskus palveluita ostaessa sitä toivoisi kuulevansa mieluummin, että se oma idea ei toimi kuin, että lähdetään toteuttamaan minun typerää ideaani ja tuhlataan minun rahojan. Ei kait kukaan rakentamisen ammattilainen lähtisi rakentamaan kylpyuonetta ilman vesieristettä vain siksi, että asiakas haluaa ”säästää” kustannuksissa.

  Todella kova asiantuntija osaa myös myöntää olleensa väärässä. Mutta se onkin sitten taas uusi tarina… ; )

  Johanna Verho
  Treasure Coaching

 2. Elokuvan juuri nähneenä voi myös suositella kaikille raahautumista teatteriin. Vaikka ei asiantuntija olisikaan.

  Ein tai jonkin muun tiukkasävyisen sanan sanominen asiakkaalle tai asiakasehdokkaalle on myös oiva keino karsia asiakaskunnasta hankalat tapaukset ja samalla helpottaa tulevaa suhdetta. Jos sanoman tiukkuus aiheuttaa vastareaktion, asiakassuhteesta tuskin olisi tullut kuitenkaan mitään. Parempi, että asia selviää heti kättelyssä. Ja jos taas lähtee myötäilyn linjalle, sieltä ei pääse koskaan pois. Ainakaan kyseisen asiakkaan kohdalla.

  Lisäksi, kun asiantuntija sanoo jossakin asiassa tiukasti ei, asiakas liittää häneen välittömästi erään, varsinkin suomalaisten kovasti arvostaman luonteenpiirteen. ”Tämä kaveri on ainakin rehellinen.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Vinkit kriisijohtamiseen
Minna Elomaa

Nesteestä nosteeseen – TOP 10 vinkit kriisijohtamiseen

Tuotteistuksen kolme vaihetta on lupaus, lunastus ja paikkaus. Paikkausvaiheeseen päästään, jos jotain menee pieleen. Kokosin omista kokemuksistani vuosien varrelta kriisitilanteen haltuunottoon vinkit, joita olen arjessa

fossiili-3
Jari Parantainen

Valtuutetun vaarallinen johtamisvinkki

Päätä ensin tavoitteet ja vasta sitten resurssit. Jos annat resurssien ohjata tavoitteita, organisaatiosi päätyy muiden fossiilien seuraksi aika pian.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.