Yhteistyö on vaarallinen sana. Se on suosittu kiertoilmaisu keskeneräisille tai tuhoisille ajatuksille. Kieltäydy kaikesta yhteistyöstä kategorisesti.

Viime viikolla Ediste sai kolme yhteistyöehdotusta. Torjuimme ne kaikki.

Jo pelkkä yhteistyö-sana saa hälytyskelloni soimaan. Lähes poikkeuksetta luvassa on vain vaikeuksia.

Mitä yhteistyötä tuputtavat yleensä tarkoittavat, kun käyttävät tuota kirottua käsitettä? Tässä seitsemän yleisintä suomennosta:

1. Kaikkihan sitä tekevät

Kaikki muutkin tekevät yhteistyötä kaiket päivät. Se on siis jotain tavoiteltavaa. Mutta jokainen meistä esimerkiksi haaskaa maapallon luonnovaroja. Ei se silti ole fiksua. Jonkin ilmiön yleisyys ei tee siitä hyödyllistä tai järkevää.

2. En ole yhtään miettinyt

Kun joku tulee ehdottamaan yhteistyötä, hän käyttää sanaa siksi, ettei hänellä ole konkreettista ehdotusta. Vielä pahempia ovat ne, jotka puhuvat strategisesta yhteistyöstä. Heillä ei ole harmaata ajatusta, mitä oikeastaan pitäisi tehdä.

3. Pummin resurssejasi

Yhteistyötä ehdottava haluaa, että joku muu kantaisi osan työtaakasta. Hän tarvitsee resurssejasi, jotka hän toivoo saavansa mieluiten ilmaiseksi. Hän on siis loinen tai häntäkärpänen.

4. Haluan jakaa vastuuta

Yhteistyö on tapa sanoa, että joku pelkää edetä yksin. Olisi mukavaa, jos muut jakaisivat vastuuta. Mutta kun vastuu on jaettu, kukaan ei enää ole vastuussa. Jos ja kun homma menee pieleen, kaikki voivat syytellä toisiaan.

5. Olen myönteinen ihminen

Yhteistyötä haikaileva on usein myönteinen ihminen. Hän haluaa ilmaista hyvää tahtoaan. Muttei se tarkoita, että hän olisi valmis panemaan tikkua ristiin, kun pitäisi kääriä hihat tai kaivaa lompakko perstaskusta.

6. Vaanin asiakkaitasi

Ikävä kyllä yksinkertaisimmat yhteistyön ehdottajat ovat vain kärkkymässä siivua bisneksestäsi. Heillä ei ole riittävästi omia asiakkaita. Olisi kiva saada niitä lahjaksi itseään paremmin menestyviltä.

7. Kierrettäisiinkö veroja?

Toisinaan jotkut neropatit ehdottavat, että eikös käydä vähän oravannahkakauppaa. En ole ikinä käsittänyt, mitä ihmeen hyötyä siitä olisi kellekään. Jos joku haluaa ostaa tai myydä, siitä pitää aina lähettää lasku. Kenenkään verot eivät silti lisäänny senttiäkään.

Kysy aina itseltäsi, mitä näistä vaihtoehdoista yhteistyön ehdottaja todellisuudessa tarkoittaa. Mielestäni ne ovat kaikki huonoja perusteluja.

Yritysten välinen yhteistyö kuivuu kokoon yhdeksän kertaa kymmenestä, jos siinä ei liiku merkittävää määrää rahaa suuntaan tai toiseen – tai molempiin.

Homma saattaa siis toimia, jos yhteistyö tarkoittaa, että kumppanit myyvät toisilleen jotain. Mutta miksi pitäisi puhua yhteistyöstä lainkaan? Eikö silloin olla molempia hyödyttävässä liikesuhteessa?

Ehkä silloin on kyse terveestä yhteistyöstä, kun kaksi firmaa taistelee jonkin yhteisen tavoitteen puolesta rinnakkain ja likimain tasavertaisesti. Mutta en edes muista, koska joku olisi tarkoittanut horinoillaan sellaista.

Rahakaan ei aina ole välttämätöntä. Jokus on vain syntynyt keskinäinen avunantosopimus joko sattumalta tai suunnitellusti.

Aikanaan eräässä taloyhtiössä meillä naapuruksilla oli tapana yllättää tekemällä toistemme lumityöt. Ei siitä koskaan mitään sovittu. Kunhan vain ilahdutimme toisiamme.

Kieltäydy yhteistyöstä. Harva tarkoittaa sillä mitään sinun kannaltasi hyödyllistä.