Usein ihmiset haluavat, että joku johtaisi heitä. Silloin pomon ei pidä käyttäytyä pahaisen piian lailla.

Menin kuntosalille polkemaan pari spinning-treeniä lauantaina aamupäivällä. Yllättäen tunteja tuli vetämään salin vastaava päällikkö.

Mauri on leppoisan ja ystävällisen oloinen, ehkä 35-vuotias mies, jota en ollut koskaan ennen nähnyt pyörän päällä. Siksi hänen ensimmäinen kommenttinsa yllätti.

”Tällä tunnilla on kaksi sääntöä:

  1. Kun minä puhun, te olette hiljaa.
  2. Kun minä kysyn, te vastaatte.

Sopiiko tämä kaikille?”

No mitä luulet, kuinka porukka reagoi tähän Maurin aivan rauhallisesti esittämään kysymykseen?

Kaikki tietenkin vastasivat kuorossa, että joo, kyllä se vain sopii. Aloin melkein nauraa ääneen, koska tilanne oli niin mainio.

Nyt kaikille oli heti selvää, että meillä oli pomo salin edessä. Keskenään räpättävät nuoret naiset napsauttivat suunsa kiinni. He myös pysyivät hiljaa koko treenien ajan.

Monet muut tuntien vetäjät käyttäytyvät kuin pahaiset piiat. He vain kyselevät alusta alkaen tyhmiä kysymyksiä.

”Pitäisikö salin sälekaihdinten olla auki vai kiinni? Onko musiikki sopivan kovalla?  Entäs valot, pitäisikö niitä himmentää vai kirkastaa?”

Onhan se tietysti huomaavaista, mutta kun porukka kaipaisi kylmää kyytiä ja tsemppausta. Kaikki vain odottavat, että vetäjä ottaisi tilanteen näppeihinsä ja alkaisi johtaa. Siitä osallistujat hänelle maksavat. Empatia- ja terapiapalveluja he hankkivat jostain muualta.

Gurumarkkinoijan kannalta tilanteeseen liittyi kaksikin opetusta:

1. Auktoriteetti ei synny itsestään. Kyse vallasta, joka täytyy itse ottaa. Mutta ei siihen tarvita väkivaltaa.

2. Johdonmukaisuuden periaate osoitti voimansa. Kun pelisäännöt oli erikseen yhdessä sovittu, niitä oli paha mennä enää rikkomaan.

Maurimme on muutenkin osoittanut mielenkiintoisia johtajan elkeitä. Eräänä päivänä viisastelin hänelle, kun mies moppasi pukuhuoneen lattiaa.

Hän totesi vain kuivasti, että on paljon helpompi edellyttää alaisilta asioita, kun näyttää itse esimerkkiä.

Oletko pomo vai piika? Edellyttäminen ei ole epäkohteliasta.