Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Kuka nyt nokialaisen haluaisi?

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Toimitusjohtaja Stephen Elop joutui tunnustamaan toissapäivänä, että Nokian Windows-puhelimet käyvät kehnosti kaupaksi. Osakkeen hinta romahti 15 prosenttia. Vuodessa putiikin arvosta on haihtunut lähes puolet.

Kauppalehti (12.4.2012) kommentoi, että älypuhelinten hintakilpailu on armotonta: ”Kilpailijat tekevät kaikkensa, ettei Nokia nousisi.”

Usein hinnoittelukursseilleni osallistuvat ajattelevat juuri samalla tavalla. Siis että firman rahavaikeudet johtuvat verisestä kilpailusta. Syyt ja seuraukset menevät sekaisin.

Stockmannin myyjä osaa ennustaa. Kun asiakkaat ryntäävät ostamaan sateenvarjoja, pian taivaalta alkaa valua vettä. Mutta kumpi onkaan syy, kumpi seuraus?

Nokialla ei ole hinnoitteluongelmaa. Sillä on tuotekehitysongelma. Enkä suinkaan tarkoita, että Lumiaan pitäisi saada vieläkin parempi kamera.

Tuotteita on vain kahta laatua. Joko asiakkaat haluavat tuotteen. Tai sitten he tarvitsevat sen.

Vapaassa markkinataloudessa molemmat voivat tuottaa kunnon katteen. Mutta vain jos asiakkaat haluavat ostaa, kate voi nousta suorastaan erinomaiseksi.

iPhone on esimerkki tuotteesta, jota asiakkaat ovat ainakin toistaiseksi halunneet. Apple kahmii itselleen 75 prosenttia kahdeksan suurimman matkapuhelinvalmistajan voitoista.

Nokian tuotekehitysongelma tiivistyy siis yhteen kysymykseen: miten saada asiakkaat jälleen haluamaan?

Firmasi kateongelmat eivät ratkea hinnoittelun avulla. Syylliset löytyvät aina tuotekehitysosastolta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Reputatko kananmunatestin
Tommi Elomaa

Reputatko kananmunatestin?

Elätkö siinä harhassa, että teidän palvelunne on uniikki myös asiakkaidenne mielessä? Kananmunatesti paljastaa höttöpuheen armotta.

Sakkojen tuotteistaminen
Tommi Elomaa

Kannattaisiko sakot tuotteistaa?

Matkailijan matka katkesi koneesta poistamiseen Pariisissa. Avoimeksi jää, millainen lasku tuosta lankeaa – jos lankeaa. Olisiko sakkojen tuotteistuksella mitään vaikutusta?

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.