Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Voi Valio, minkä teit!

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Jari Parantainen
Jari Parantainen
Tavoitteeni on lihottaa suomalaisen insinöörin lompakkoa niin, että hän saa osaamisestaan enemmän rahaa. Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. ✆ 050 5229 529
Tilaa hälytys

Liity Pölli tästä -blogin lukijoihin. Saat tiedon Jarin uusista kirjoituksista sähköpostiisi.

Copywritereiden salaseura paljastaa -koulutus 4.–5.2.2020 Vantaalla
Koulutus on tarkoitettu asiantuntijalle, joka haluaa säilyttää työpaikkansa. Robotti on armoton kilpailija. Kirjoitustaidoton päätyy työttömäksi vihannekseksi ensimmäisten joukossa.
KOULUTUS
Kymmenen sivun myyntiesitys -koulutus vantaalla 11.2.2020
Mikä tahansa myyntiesitys mahtuu 10 sivuun ilman, että ne ovat edes täyteen ahdettuja.
KOULUTUS

Vaimoni kertoi alkuviikosta huonoja uutisia. Hän oli soittanut Valiolle ja ihmetellyt, mihin sitruunanmakuinen Bulgarian jogurtti on hävinnyt kaupastamme.

Valion asiakaspalvelu totesi kylmästi, että tuotteen valmistus on lopetettu. Mikä pettymys!

Näyttää siltä, että meitä on muitakin. Monet tuttavani ovat tunnustaneet olevansa koukussa samaan jogurttiin. Taistelu kaupoista löytyvistä viimeisistä purkeista on veristä.

Bulgarian jogurtin sitruunaversion valmistus loppuu
Valio hylkää Bulgarian jogurtin sitruunaversiota himoitsevat faninsa kylmän rauhallisesti. Kuvassa ehkä Suomen viimeinen korkkaamaton purkki?

Jos siis uskoisin omia havaintojani, näyttäisi siltä, että Valio on tehnyt aivan älyttömän päätöksen. Mitä järkeä on lakkauttaa tuote, joka on selvästi varsinainen hitti? Kaikki haluavat ostaa sitä.

Kyse lienee kuitenkin jälleen yhdestä näkökulmaharhasta. Se muistuttaa edellisessä kirjoituksessani mainitsemaani egokaihia.

Ego on tälläkin kertaa osasyyllinen. Mutta asiaan vaikuttavat myös muut ihmiset.

Nykyisin Elisan markkinointijohtajana toimiva Hannu Laakso pohti joskus vuosia sitten siitä, mikä on Suomen yleisin koirarotu.

Jos asiaa kysyttiin Espoossa asuvalta mainostoimistoammattilaiselta, hän vastasi empimättä, että sehän on tietenkin kultainennoutaja.

Todellisuudessa suosituin oli harmaa norjanhirvikoira. Sitä helsinkiläinen snobi ei tunnistaisi, vaikka se purisi hanurista.

Mistä moinen harhapäätelmä syntyy? Tietenkin siitä, että kaikki mainostoimistopellen naapurit näyttivät suosivan kultaisianoutajia.

Luultavasti myös sitruunalta maistuva jogurtti sattuu olemaan vain pienen vähemmistön suosikki. Heitä on vain kertynyt ystäviini ja tuttaviini suhteettoman paljon.

Valion tuotepäällikkö katselee valtakunnallisia tilastoja. Luvut ovat armottomia. Hän eivät piittaa pienestä fanikunnasta pätkän vertaa. Vain parhaiten menestyvät tuotteet saavat jatkaa.

Sinäkin yleistät huomaamattasi, että kaikki ajattelevat kuin lähipiirisi.

Palvelun tuotteistaminen opas, Jari Parantainen
Palvelun tuotteistaminen -käsikirja
Tämä e-kirja neuvoo, miten tuotteistat insinöörisi osaamisen helposti ostettavaksi sisäänheittopaketiksi.
Maksuton

7 kommenttia

 1. Tästä on tietysti se poikkeus, jos nimenomaan yrittää tavoittaa sen pienemmän kohderyhmän (joka on tietysti se tuottoisin, ainakin toivottavasti).

  Toki myynnin seuranta on tässä avainasemassa. Mutta ei kai nyt sellaisia bisnesmiehiä olekaan, jotka eivät seuraa myyntiä – eihän?

  1. Yhtiökumppanini Antti (hänkin sitruunajogurtin ystävä) sanoi osuvasti, ettei Valio ilmeisesti välitä pitkästä hännästä, eli vähemmistöistä pätkääkään.

   Lopulta jäljelle jää vain volyymikamaa, joka muistuttaa Valion vaniljajäätelöä. Siis silloin, kun se vielä oli Valion. Moni sitä osti, vaikka/koska se ei maistunut paljon miltään.

  1. Kiitos Jussi-Pekka! Mainitsemasi uusi jogurtti on jo koemaistettu. Valitettavasti se on maultaan aivan liian pliisu edeltäjäänsä verrattuna.

   Valion sitruunajogurtti jää siis tällä erää historiaan. Ikävä kyllä en voi sitä siis Antillekaan suositella.

 2. Säntäsin toiveekkaana ostamaan uutta lohkeavaa sitruunajogurttia. Pettymys oli suuri. Jogurtti oli niin laimean makuista, ettei sitä tunnistanut sitruunaksi. Täytyi oikein tarkistaa purkin kyljestä, että olin varmasti ostanut sitruunajogurtin.

 3. Löysin tämän vanhan viestiketjun. Tämä asia tuli mieleen, kun rupesin pohtimaan muitakin epäkohtia elämässä. No, joo…
  Sitruuna-Bulgarian perään meilläkin haikaillaan. Minun poikani jopa, joka on erittäin valikoiva ruuan suhteen ”minä en Bulgarian jogurttia syö, mutta sitä sitruunan makuista voin”, kun kerroin, että ihmisen vatsa voi paremmin Ab -piimän avulla ja Bulgarian Jogurtissa on sama hyvä vaikutus. Kuinka ollakaan Valio hävitti k.o. tuotteen hyllystä! Olen tosi pettynyt.

  Moni ei tykkää Bulgarian jogurtista, mutta voisi ruveta tykkäämään, jos siitä löytyisi tällainen hyvä makuvaihtoehtokin (olen yrittänyt tehdä sitä itse pojalle lisäämällä sitruunaa, mutta se on kovin hankalaa). Oma makuni pitää hunajaa omituisena jogurtissa. Hunajaa käytän teehen muutenkin. Minusta ei odotettu tarpeeksi kauan kuluttajien löytämistä tuotetta kaupan hyllystä.

  Itse Tavallisen Bulgarian Jugurtin ystävänä en meinaa löytää sitä hyllystä jonkin asian takia; pakkaus liian vaatimattoman näköinen, tuotetta vain vähän esillä, tuotteen mainostus?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

MItkä ovat delegoinnin 12 vaihetta?
Jari Parantainen

Mitkä ovat delegoinnin 12 vaihetta?

Delegoinnissa on 12 vaihetta, joista suurin osa unohtuu aina. Asiantuntija harkitsisi ylennystään toisenkin kerran, jos hän ymmärtäisi, että suurin osa hänen päivistään kuluu sitten delegointitöissä.

Jo alle kaksivuotias tajuaa, mikä on reilua
Jari Parantainen

Jo alle kaksivuotias tajuaa, mikä on reilua

Osmo Soininvaara on mielestäni terävä heppu. Seuraan hänen blogiaan tiiviisti, vaikka en aivan aina hänen päättelyketjujaan täysin ymmärräkään. Paljon olen häneltä kuitenkin oppinut. Joulukuussa 2018

Image of camel in desert Wahiba Oman
Jari Parantainen

Jahtaako Porin Jazz väärää kamelia?

Porin Jazzin toimitusjohtajaksi valittu Aki Ruotsala tuntuu uskovan, että homoudesta voi ”parantua”. Niinpä festareiden hallitus reagoi ripeästi eilen. Se hyvästeli toimarinsa, siis ennen kuin tämä

Palvelun tuotteistaminen opas, Jari Parantainen

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä yli 100-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.