Finnair sitten ulosti osan bisneksestään Flybe Finlandille. Vaimonsa kanssa Espanjasta Suomeen palannut Rauno Uusitalo tylytti eilisessä Hesarissa (23.5.2012) näin:

”Meille se on yksi lysti, millä yhtiöllä lennetään, kunhan saamme aamukahvit juotua ja pääsemme kotiin Tornioon.”

Mitä karu lausunto kertoo Finnairin strategiasta? Onko kansallisella lentoyhtiöllämme sellaista lainkaan?

Itse määrittelen strategian näin:

Hyvä strategia kertoo, millä tavalla yrityksemme on epänormaali.

Lisäksi poikkeavuuden tulisi olla jotain sellaista, että sillä on tärkeimmän asiakasryhmän kannalta merkitystä.

Totta kai strategialle löytyy noin ziljoona muuta määritelmää. Mutta ne ovat yleensä yhtä mitättömiä kuin yritysten tyypilliset strategiatkin.

Ainakin Uusitalojen mielestä Finnair on aivan samanlainen lentoyhtiö kuin kaikki muutkin.

Finnarilla ei siis ole strategiaa, koska se ei poikkea kilpailijoistaan millään tavalla.

Se on sitten toinen asia, kuuluvatko Uusitalot Finnairin tavoittelemaan asiakasryhmään. Vain heidän mielipiteillään pitäisi olla merkitystä.

Oma käsitykseni on kuitenkin se, että Finnarille kelpaa asiakkaaksi jokainen, jolla on pulssi. Vain terroristeista tyhmimmät eivät pääse koneeseen.

On sekin toki mahdollista, että Finskillä on strategia, josta asiakkaat eivät tiedä. Siinä on vain se ongelma, että strategian pitäisi nimenomaan olla viesti.

Viestin tärkein ominaisuus on aina selkeys. Jos asiakas ei ymmärrä viestiä, se ei ole hänen syynsä. Se on aina lähettäjän ongelma.

Ikävä kyllä olen Uusitalojen kanssa samaa mieltä. Finnair on minkä tahansa moitteettomasti hommansa hoitavan kilpailijan klooni.

Yhtiöllä on vain maantieteestä kumpuavia kilpailuetuja. Sokeakin näkee sekunnissa, että putiikin kotikenttä sijaitsee suomalaisten ja Kaukoitään matkustavien kannalta edullisessa paikassa.

Johtajan ei tarvitse olla järjen jättiläinen, jotta hän hoksaa hyödyntää itsestäänselvyyksiä. Mutta entäs kun pitäisi keksiä jokin sellainen kilpailuetu, joka ei putoa syliin kuin taivaan lahjana?

Jos koneista ja vaatteista poistettaisiin logot, mistä erottaisit, että olet juuri Finnarin kyydissä?