Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Toimittajat ovat myös ihmisiä

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Tänään Hesari julkaisi jutun omasta, leikkimielisestä kielikokeestaan. Kuinka ollakaan, uutiseen oli uinut pelottavan nopeasti yleistyvä kielivirhe.

Hölmöily löytyy tästä virkeestä:

”Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Raija Vahasalo (kok) teki myös HS:n kokeen.”

Tarkoitan tuota myös-sanan paikkaa. Se on alkanut vaeltaa – ilmeisesti englannin vaikutuksesta. Usein tekstistä ei enää voi tietää, mitä kirjoittaja tarkoittaa.

Esimerkissä Raija Vahasalo teki siis jotain – ja sen lisäksi HS:n kokeen. Jutusta täytyy vain päätellä kirjoittajien tarkoitus.

Luultavasti toimittajat (Vesa Lindqvist & Esa Mäkinen) yrittivät sanoa, että kokeeseen osallistui muitakin. Myös-sana olisi siis kuulunut virkeen alkuun näin:

”Myös eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Raija Vahasalo (kok) teki HS:n kokeen.”

Siitäkin voisin nalkuttaa, että tuskin Vahasalo sitä koetta teki. Hän luultavasti osallistui siihen. Mutta se on sivuseikka.

Toisinaan väärään paikkaan lipsahtanut myös-sana on harmiton. Mutta yllättävän usein viesti hämärtyy. Tässä muutama esimerkki:

”Professori Thomas Runst oli myös Stasin vakooja.” (HS 20.1.2012)

Onko professori siis myös jonkin toisen organisaation vakooja? Vai oliko tarkoitus sanoa, että myös hän on vakooja (joidenkin vakoojakollegojensa lisäksi)?

Toisinaan asialla on juridistakin merkitystä.

”Korkorahastomme ovat myös indeksirahastoja.” (Seligson & Co:n verkkosivut)

Onko tosiaan niin, että Seligsonin korkorahastot ovat jotain muutakin kuin indeksirahastoja? Vai ovatko firman korkorahastot aina indeksirahastoja, kuten yrityksen tarjoamat osakerahastot?

”Android-valmistajat joutuvat myös maksamaan Nokialle” (Taloussanomat 14.6.2011)

Uutisesta selvisi, että Android-valmistajat joutuivat maksamaan Nokialle, kuten monet muutkin valmistajat. Sen sijaan ne eivät joutuneet esimerkiksi itkemään sen lisäksi, että maksoivat.

Joskus vaeltanut myös-sana alkaa tuottaa huvittavia tuloksia.

”Sisällysluettelon sivumerkinnät olivat myös väärin.” (HS 22.1.2012)

”Kalustus on myös tasokasta” (HS 12.6.2011)

”Maailman kiinnostus nerokkaita etsiviä kohtaan on myös ennallaan.” (HS 5.6.2011)

Ongelma vaanii parhaitakin kirjoittajia. Olin järkyttynyt, että jopa toimittaja Jouni K. Kemppainen oli langennut ansaan.

”Karsinnat Pekingin olympiakisoihin menivät myös poskelleen.” (HS Kuukausiliite 11/2011)

Monet sarjakuvien suomentajat ovat perinteisesti vaalineet hyvää kieltä. Mutta myös-sana on alkanut seikkailla puhekuplissakin.

”Ystäväni haluavat myös nauraa.” (HS 5.6.2011)

Helga yritti sanoa Harald  Hirmuiselle, että myös hänen ystävänsä haluavat nauraa.

Puheessaan kukin osaa painottaa sanojaan niin, että kuulijalle selviää, mihin myös-sana viittaa. Tekstistä vastaavaa vinkkiä ei löydy.

Ehkä taustalla vaanii laiskuus. Myös-sanaa on hiukan helpompi käyttää, kun kirjoittaja viittaa sillä jo aiemmin kirjoittamaansa asiaan.

Myös-sana viittaa yleensä eteenpäin.

3 vastausta

  1. Tää on käsittämättömän hyvä blogi! Mainio ehdotus aseiden haittaverosta, loistava kielioppiteksti ja sitten oli se ruodinta erilaisista lausnnoistakin. Kiitos!

  2. Olen täysin erimieltä! Olen seurannut näitä Parantaisen matalamielisiä snobi blogeja kauan. Taso on vaan aina yhtä heikko. Haluaisimpa tietää mitä hyötyä näistä on tämmöiseen perinteisen teollisuuden yritykselle. Melkoista idealismia ja psykologista huhaata päivästä toiseen. Tulisi itse tänne katsomaan millaisia on todelliset ongelmat niin ehkä valkenisi totuus. Kilpailu kiristyy ja hinnat putoaa. Sille ei vaan mitään mahda eikä tällaisesta markkinointi BS :stä ole apua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Selkopuhe voitti asiantuntijan jorinan

Rooger Doodley pohti Neuromarketing-blogissaan jo kauan sitten, miksi Donald Trumpin viesti tuntuu uppoavan äänestäjiin. Uusimmassa tekstissään (Trump Surprise: Four Neuromarketing Takeaways from the 2016 Election) hän käy läpi muutamia

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Onko tässä kaikkien aikojen paras myyntiesitys?

Monikin tuttavani on viime aikoina viitannut kirjoitukseen, jossa Andy Raskin -niminen konsultti analysoi parasta koskaan näkemäänsä myyntiesitystä. Juttua on peukuttanut jo yli kolmetoistatuhatta lukijaa, joten

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Jari Parantainen

Osallistuisitko tähän koulutukseen? Mikset muka?

Ajattelin käynnistää syksyllä uuden koulutuksen. Se johtuu siitä, että saan katsella niin huonoja myyntiesityksiä päivät pitkät. Ja tarkoitan tosiaan, että ne ovat todella huonoja. Kurssipäivän

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.