Suomelle tuli pataan että paukahti. YK:n turvallisuusneuvoston jakkara jäi haaveeksi.

Aamun Hesari kertoi käänteistä, jotka ovat meille vuosittaisia tuttuja sekä Euroviisuista että Miss Universum -kisoista.

Tulos oli sok­ki en­nen kaik­kea Suo­mel­le, mut­ta myös suu­rel­le osal­le YK-yh­tei­söä. Käy­tä­vä­pu­heis­sa Aust­ra­liaa ja Suo­mea pi­det­tiin suo­sik­kei­na.

”Mel­kein kaik­ki tu­li­vat [en­nen ää­nes­tys­tä] sa­no­maan, et­tä te­hän olet­te vah­voil­la”, pet­ty­nyt [ulkoministeri Erkki] Tuo­mi­oja sa­noi.

Ää­nes­tyk­sen tu­los tar­koit­ti si­tä, et­tä Suo­men edus­tus­to is­tui kes­kel­lä sa­lia, jon­ka läs­nä­oli­jois­ta useat oli­vat va­leh­del­leet Suo­mel­le.

Markkinatutkimukseen rahojaan haaskanneet kiroilevat usein samaa: asiakkaat kusettavat vielä enemmän kuin Venäjällä viihtyvät dosentit.

Käynnistän kuluvan syksyn aikana uutta Noste-iltalento-palveluamme. Vastaan ei ole tullut yhtään kaksilahkeista, joka pitäisi simulaattorilentoja huonona ideana. Myyntijohtajamme mukaan kaikki hänen tapaamansa asiakasehdokkaat ovat palvelustamme haltioissaan.

Silti en usko sekuntiakaan, että yksikään hehkuttajista välttämättä ostaisi.

Asiaa on helppo testata mielikuvaharjoitteen avulla. Kuinka usein ystäväsi tai tuttavasi täräyttävät, että

  • vastasyntynyt tyttäresi on pahanhajuinen kuralinko,
  • tuliterä autosi ruostuu kolmessa vuodessa kuitenkin,
  • kokkaamasi sapuska ei kelpaisi edes sialle tai
  • uudet 13-tuumaiset silmälasisi istuisivat enintään Jorma Uotiselle?

Mikään ei ole helpompaa kuin katteeton kehuminen. Me kaikki suorastaan kerjäämme kannaltamme suotuisia valheita, joita myös imarteluksi kutsutaan.

Sitä paitsi nuoleskelu ei maksa mitään. Päinvastoin, sillä tavalla moni hankkii itselleen myönteisen ihmisen maineen.

Älä koskaan käytä myönteisiä ennakkoarvioita bisnespäätöstesi perusteina.