Patrick Riley oli 37-vuotias liikemies, jolla oli idea. Hän etsi sille rahoittajaa 1980-luvun puolivälissä. Hän olikin saanut kutsun neuvotteluihin huvipurrelle Monte Carloon.

Aluksen omisti asekauppias Adnan Khashoggi, joka oli yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Audienssi ei kuitenkaan järjestynyt noin vain. Riley kulutti aikaansa Rivieralla lomailemalla lähes viikon isäntänsä piikkiin.

Lopulta Riley sai nousta alukselle – yhdeltä yöllä. Yllättäen miljardööri ei ollutkaan halukas juttelemaan vieraansa liiketoimintasuunnitelmasta.

”Pyysin tätä tapaamista, koska halusin antaa neuvon asiasta, joka on hyvin tärkeä minulle. Se saattaa olla sitä myös teille: miten kirjoittaa yhden sivun bisnesehdotus.”

Riley oli äimänä. Ilmeisesti hänen perusteellisesti valmistelemassaan, 50-sivuisessa dokumentissa oli jokin paha vika. Yrittikö Khashoggi vain heittää hänet kohteliaasti ulos?

Siitä ei kuitenkaan ollut kyse. Khashoggi halusi vain kertoa, että hyvin harvoin päättäjillä on aikaa kahlata paksuja paperikasoja. Siksi ehdotuksen ydin tulisi tiivistää yhteen sivuun.

Vaikkapa lakimiehet voivat sen jälkeen ottaa kopin yksityiskohdista ja perustelujen perusteluista. Jos siis yhden sivun tiivistelmä antaa moiseen aihetta.

Kun Riley pääsi kolmelta yöllä kotimatkalle, hän arveli oppineensa reseptin, joka johtaisi menestykseen. Hän tienasikin myöhemmin Khashoggin neuvon avulla yli 10 miljoonaa dollaria.

Riley kirjoitti havainnoistaan kirjan nimeltään The One-Page Proposal: How to Get Your Business Pitch onto One Persuasive Page. Teos on nykyisin saatavana myös Kindle-versiona.

Purnasin viime viikolla tarjouksista, jotka sisältävät loputtomasti juristituubaa.

Kun luin Rileyn kirjan neljä vuotta sitten, päätin puristaa oman keikkatarjoukseni yhden sivun mittaiseksi.

Olen menossa marraskuun 22. päivänä Mikkeliin puhumaan aiheesta Myynnillä menestystä – Miksi fiksun myyjän ei tarvitse tyrkyttää. Sovin tilaajan Antti Pajatsalon kanssa, että voin julkaista hänelle lähettämäni tarjouksen malliksi.

Yhden sivun pituinen Ediste-palopuhe-tarjous

Tässä esimerkki Edisteen tarjouksesta, jonka olen tiivistänyt yhden sivun mittaiseksi. Klikkaa kuva täysikokoiseksi.

Koskaan ei ole tullut vastaan sellaista tilannetta, että dokumentista olisi puuttunut tilaajan mielestä jotain oleellista.

Tosin hiljattain jouduin vaihtamaan tilaajan tittelin, koska hän ei kuulemma ollut merivoimien miehiä.

Jokainen tarjous on aina tiivistettävissä yhteen sivuun.