Eräänä marraskuisena iltana singahdin sohvalle Kauppalehti kainalossa. Silmäilin sivuja kaikessa rauhassa, pahaa aavistamatta.

Yhtäkkiä tuntui siltä kuin olisin saanut tappavan sähköiskun. (Tosin ymmärrän hyvin, jos et pysty eläytymään tilanteeseeni.*)

Törmäsin vuoden 2012 tärkeimpään uutiseen – joka oli oikeastaan jo vuodelta 2011. Sivun alareunassa se vaani:

”Tutkimusyhtiö Gartner arvioi, että myyjien määrä romahtaa. Yhdysvaltojen 18 miljoonasta myyjästä on Gartnerin mukaan vuonna 2020 jäljellä vain neljä miljoonaa.”

Toisin sanottuna seuraavan seitsemän vuoden aikana kolme myyjää neljästä saa kenkää!

Ison G:n mielestä viikatetta viuhtoo netti. Kauppa siirtyy verkkoon. Ei siinä enää lihaa, luuta tai hormoneja kaivata. Kone nyhtää pätäkät kärsivällisesti ja äyskimättä.

Onneksi moinen höpsötys ei tietenkään kosketa a) Suomea tai b) yritysten välistä kauppaa. Eihän?

Paitsi että Gartnerin gurut ovat toista mieltä.

Kuluttajapuolen trendit valuvat vääjäämättä myös b2b-bisneksiin.

Kun ihminen oppii ostamaan netistä kotona, pian hän edellyttää samaa helppoutta myös töissä. Jokainen pukupelle on siviilissä pilalle hemmoteltu kaka…eikun kuluttaja.

Kapitalistien hapatukset jäävät harvoin vain amerikkalaisten riesaksi. Jos myyjä kuittaa lopputilin rapakon takana, miksei niin kävisi täällä Länsi-Siperian saaristossa?

Oikeastaan pitäisi toivoa, että ilmiö leviäisi sellaisenaan Suomeen saakka. Mutta tällä kertaa taitaa käydä niin, että saamme nauttia vain ilmiön puolikkaasta – eli niistä potkuista.

Myyjän korvaava robotti ei halua koskea isänmaatamme virtajohdollakaan. Mitä se täällä tekisi? Nauttisi hurjista veroista ja edullisesta jäähdytyksestä vai?

Sen sijaan mähösen matilda tilaa rättinsä suoraan USA:sta, Keski-Euroopasta tai Ruotsista. Sieltä parhaat verkkokaupat löytyvät joka tapauksessa. Sinne myös euromme lopulta päätyvät.

Loputkin fyysiset työt on pian automatisoitu. Samoin konttorirutiinit. Seuraavaksi menevät asiantuntijatyöt.

* Harva jää kertomaan, miltä tappava sähköisku tuntuu. Lääkärin mielestä olen elävä aave, koska selvisin sellaisesta vain palovammoilla (kouluaikoina).

Lähteet: Kauppalehti 12.11.2012 & How Many Salespeople Will Be Left by 2020? SellingPower May/June 2011.