Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Hullu luolamies kouluttaa

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Kävin pitkästä aikaa tutkimassa, mitä geeneilleni kuuluu. Huomasin, että 3 prosenttia perimästäni on lähtöisin Neandertalinihmiseltä.

Meillä kaikilla on tuon ihmisen muinaisen sukuhaaran DNA:ta. Sen osuus vaihtelee prosentista neljään. Kolmeen prosenttiin yltää vain yksi kymmenestä.

Geeneissäni on siis enemmän luolamiestä kuin 90 prosentilla maailman ihmisistä.

Sami Paassola Superclick Oy:stä on hovituottajani. Nosteen videot ovat hänen käsialaansa.

Tilasin Samin firmalta kuvaajan paikalle, kun vedin edellisen Tuotepäällikön pelastuspakkaus -koulutuspäivän maaliskuussa.

Pyysin, että Sami leikkaisi päivästä trailerin. Halusin napakan koosteen. Kurssin ostajaehdokkaat saisivat edes hiukan käsitystä, mitä tuleman pitää.

Tulos ei ollut ehkä aivan sitä, mitä tällainen omasta mielestään kuivan asiallinen, espoolainen insinööri oli etukäteen ajatellut.

Joudun luottamaan ulkopuoliseen asiantuntijan näkemykseen. Ehkä hullun luolamiehen riehuminen oli parasta, mitä materiaalista irtosi.

Kesäkuun tuotepäällikkökoulutuksessa on enää kolme paikkaa vapaana. Toivottavasti raina ei aiheuta joukkopakoa.

13 vastausta

 1. Joskus päivät alkaa hyvin, joskus huonosti. Mutta tänään ei alkanut hyvin huonosti. Uskomattoman hyvin leikattu tuo pläjäys ja siitä näkee, että esiintymistäkin on harrastettu.

  Toisaalta tuo pläjäys vastaa hyvin kysymykseen kuinka kuvilla ja hyvin leikatuilla videoilla harhautetaan asiakasta. Eli otetaan joko parhaat tai kauheimmat palat ja niiden avulla luodaan mielikuvaa. Tuon jos näkisi ilman ennakkoaavistuksia, niin saattaisin juosta karkuun 🙂

  Hyvä raina, hyvä leikkaus ja hyvä aamunavaus 🙂

  Kari…

  1. Alun perin halusin nauhoittaa yhden päivän siksi, että en lainkaan tiedä, miltä esiintymiseni näyttää. Se saattaa olla hyvin erilaista kuin itse kuvittelen.

   En sitten kuitenkaan ehtinyt – eli uskaltanut – katsoa nauhaa. Pyysin lopulta, että Sami tekisi koosteen. Siis sellaisen, josta selviäisi oleellinen.

   Siinä Samin näkemys nyt on. Mies leikkii tulella. Mahdanko tilata epeliltä enää mitään koskaan.

   1. Tuosta mielenkiintoisesti leikatusta pätkästä saa kuvan, että esitys on muutakin kuin pelkää pönötystä. Pientä ironiaa, pientä huumoria ja taisi taustalla ollaa asiaakin.

    Itse olen joskus nauhoittanut omia esitelmiä ja väliin kauhulla katsonut omaa koheltamistani. MUtta toisaalta niistä oppii, huomaa määrätyt maneerit, nopean puhumisen ja taukojen puutteen. Eli omien esitysten videoinnilla saa aika raa’an kuvan esiintymisestä.

    Nykyään olen päättänyt, että jos pääsen puhumaan jonnekin niin nauhoitan samalla esiintymiset. Silloin saa realistisen kuvan omista edousita ja mokista 🙂

    1. Joo, muiden palautteista ei koskaan oikein tiedä, miten niihin pitäisi suhtautua. Nauhoitus kertoo totuuden. Karua on katsella omia maneereja ja sönkötystä.

 2. Mainio video, täydet pisteet! 😀

  Jos muuten haluat selvittää, onko geeneissäsi myös jotain denisovanihmiseltä periytyvää, niin Geno 2.0 osaa kertoa sen: https://genographic.nationalgeographic.com/

  Sekin oli (ainakin tällaisen amatöörin mielestä) varsin hyvin tuotteistettu. Herätti niin suuren mielenkiinnon nettisivujen perusteella, että oli pakko tilata. Tarjoaa kuitenkin reilusti vähemmän informaatiota kuin 23andMe, mikä oli pieni pettymys.

  1. Samuli, kiitos vinkistä!

   Tuo 23andMe tarjoaa tosiaan vaikka mitä mielenkiintoista tietoa. Nyt esimerkiksi tiedän, että isäni suku on lähtöisin Etelä-Kiinasta, äidin puolisko taas Lähi-idästä.

   Lisäksi huomasin, että eräs vanha ystäväni on pikku-pikku-pikku-serkkuni. Etäisiä yllätyssukulaisia on löytynyt muutenkin.

   Perimäni puolesta olen ei-kielelliseltä päättelykyvyiltäni keskimääräistä heikompi. Toisaalta lihassoluni ovat sprintterityyppiä.

 3. Hyvä video. Helposti tilaaja tuosta suuttuu, mutta jos on osaava ammattilainen ja osaa nauraa itselleen niin ei tuosta suutu.

  1. Se on kysymys, jonka pitäisi kuulua jokaisen myyjän valikoimaan – buaaahhahahahaaa!

   1. Myös sen sissimaalarin – ha!

    Livenä irtoaa juttu yhtä rennolla otteella kuin blogeissakin! Hyvä kooste!

 4. Kiitos kannustavista palautteista videota kohtaan. Tyylilajihan on poliisisarjoista tuttu Miranda Warning eli: ”Anything you say or do may be used against you…” Tällä kertaa hullun asiantuntijan taipumus ottaa itsensä vähemmän vakavasti pelasti sooloilevan videomaakarin todennäköiseltä kölin alta vetämiseltä.

 5. Näin satunnaisena lukijana väitän, että Sami Paassola Superclick Oy:sta todella tietää mitä tekee. Kyllä mua nauratti toi video niin paljon että muistan sen varmasti myöhemminkin.

 6. Tykkäsin, että tämä oli huomiotaherättävä ja riittävän lyhyt. Jos tapanani olisi närkästyä niin ehkä närkästyisin, että mitä hyötyä meille tästä vitsiniekasta olisi. En kuitenkaan usko, että kauhean moni närkästyy. Ennen kaikkea täytyy herättää mielenkiinto. Siinä tämä mielestäni onnistuu paremmin kuin kolme minuuttia puisevaa esittelyä. Tämä on rohkea, tilanteet ovat aitoja, koko jätkä on pelissä, eli puulaaki on jatkossa, jos tuotteistuskouluttajaa harkitaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Miten opetat itsellesi hyviä asiakkaita
Tommi Elomaa

Miten opetat itsellesi hyviä asiakkaita?

Opeta asiakkaasi kuuden vaiheen kautta kuuliaisiksi ja tottelevaisiksi. Se tekee heidän elämästään helpompaa ja samalla myös parannat omaa katettasi.

Reputatko kananmunatestin
Tommi Elomaa

Reputatko kananmunatestin?

Elätkö siinä harhassa, että teidän palvelunne on uniikki myös asiakkaidenne mielessä? Kananmunatesti paljastaa höttöpuheen armotta.

Verkkosivun musta aukko_Noste
Tommi Elomaa

Onko verkkosivuillasi musta aukko?

Onko verkkosivuillasi musta-aukko? Onko yrityksesi yhteys- tai info-postilaatikko hiljainen? Voi hyvin olla, että pieni muutos herättää sen henkiin.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.