Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Yksin aina yrittäjämpi

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Jari Parantainen
Jari Parantainen
Tavoitteeni on lihottaa suomalaisen insinöörin lompakkoa niin, että hän saa osaamisestaan enemmän rahaa. Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. ✆ 050 5229 529

New call-to-action

Tilaa hälytys

Vaani sinäkin Pölli tästä -blogia. Saat tiedon Jarin uusista kirjoituksista sähköpostiisi.

Käynnistä hittitehdas -koulutus 3.3.2020 Vantaalla
Useimmat suomalaiset asiantuntijat eivät onnistu tuotteistamaan edes tärkeintä palvelutuotettaan. Entä jos palveluja onkin seitsemän tai kolme tusinaa? Pitäisikö vain nostaa kädet ja todeta, että improvisoidaan niin kuin aina ennenkin?
KOULUTUS

Palasin alkuvuodesta yksinyrittäjäksi. Moni on udellut syytä. Heittäytyikö yhtiökumppanini Antti Apunen hankalaksi? Tuliko katkera riita?

Joudun tuottamaan pettymyksen. En karannut soolouralle siksi, että tuotteistusbändimme olisi sortunut verisiin valtataistoihin.

Käymme edelleen yhteisillä pyörälenkeillä. Sparraamme toisiamme bisnesasioissa harva se viikko.

Erosimme, koska meihin iski tauti nimeltä jaettu vastuu. Meitä riivasi ilmiselvä Ringelmann-ilmiö.

Ranskalainen Maximilien Ringelmann (1861–1931) teki aikanaan mielenkiintoisen havainnon. Hän värväsi ihmisiä vetämään köyttä yhdessä. Samalla hän mittasi ryhmän tuottaman voiman.

Kolmen ryhmä veti köydestä vain 2,5:n yksittäisen ihmisen voimalla. Ringelmann päätteli, että osallistujat alkoivat jakaa vastuuta. Jokainen mietti, että muut vetäkööt hänenkin puolestaan. Ilmiötä kutsutaankin Ringelmann-efektiksi.

Myöhemmin testi on uusittu niin, että osa köyttä vetävistä teeskenteli panevansa kaikkensa peliin. Siitä huolimatta näyttelijöistä tietämättömien osallistujien panos heikkeni.

Kyse ei siis voinut olla siitä, että yksittäinen ryhmän jäsen olisi kuvitellut muiden velttoilevan. Hänen motivaationsa hupeni joka tapauksessa.

Ediste Oy:ssä osakkeemme jakautuivat puoliksi kahden osakkaan kesken. Lisäksi olin toisaalta Antin alainen, koska hän on firman toimitusjohtaja. Toisaalta olin hänen esimiehensä, koska olin hallituksen puheenjohtaja.

Käytännössä asetelma johti siihen, ettei putiikissa kukaan päättänyt lopulta mistään – ainakaan klemmareiden väriä tärkeämmästä – mitään.

Firman tulevaisuus ei ollut selkeästi kummankaan murhe, koska kohtalo oli myös yhtiökumppanin kontolla.

Olen huomannut vuosien mittaan, että olen hyvin kiikkerä tapaus. Virtaa piisaa vaikka kuinka, kun vain tiedän, että olen vastussa. Mutta auta armias, jos työnjako ei ole tylyn mustavalkoinen. Motivaationi valahtaa sukkiin saman tien.

Järjellä ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Mutta johtopäätös on selvä: en ole mikään tiimipelaaja.

Suosittelen myös ryhmätyötä rakastaville, että he miettisivät yrityksensä valtasuhteita kahteen kertaan. Kuulen jatkuvasti kertomuksia siitä, miten tasajako johtaa vuosien mittaan merkillisiin pattitilanteisiin.

Ringelmann-ilmiö ei muuten vaivaa pelkästään ihmisiä.

Lancasterin yliopiston tutkijat seurasivat seeprapeippojen poikueita. Yhden vanhemman perheet tuottivat selvästi suurempia ja pulskempia poikasia.

Biologit arvelivat, että ongelma piili jaetussa vastuussa. Jos molemmat lintuvanhemmat hankkivat perheelle elantoa, ne myös siirsivät taakkaa toisilleen. Peipporyökäleetkin alkoivat siis löysäillä.

Älä jaa yhtiösi määräysvaltaa demokraattisesti. Tasajako tuntuu aluksi reilulta, mutta lopulta kaikki kärsivät.

Palvelun tuotteistaminen -opas, Jari Parantainen
Palvelun tuotteistaminen -käsikirja
Tämä e-kirja neuvoo, miten tuotteistat insinöörisi osaamisen helposti ostettavaksi sisäänheittopaketiksi.
Maksuton

2 kommenttia

 1. Laivassa on yksi kapteeni. Eikä siihen lisätä mitään muttia.
  Tämän oppii konkreettisesti osallistumalla seilaamiseen oikealla laivalla. Meri kun ei anna tyhmyyttä, virheitä, väsymystä, jne tekosyitä anteeksi.

  Kapteeni päättää, ja kapteeni on vastuussa. Muut tottelevat, eivätkä ole vastuussa kuin pienemmistä asioista, mutta niistä ovat vastuussa suoraan kapteenille. Selkeä vastuunjako ja sen arvostaminen tekee elämän helpoksi.

  Idea kirkastuu riemastuttavasti lähtemällä oikealle seikkailupurjehdukselle:

  https://www.staf.fi/OHJELMAT/SEIKKAILUPURJEHDUKSET

  Voittoa tuottamaton säätiö tekee hyvää työtä, teki myös edellisen ison laman aikana.

 2. Kiitos, hyvä kirjoitus, taas!
  Tuo vastuunjaon ongelma on oikeastaan ikävän tuttu. Energian valuminen sukkiin ylidemokraattisessa, epäonnisessa tiimissä on niin ikään tuttua. Meistä kaikista ei ehkä vain ole tiimityöhön – ainakaan ilman selkeää vetovastuuta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Syntyvyys saattaa romahtaa sitä nopeammin, mitä ahkerammin toimittajat jaksavat taivastella asiaa.
Jari Parantainen

Jos syntyvyys sakkaa lisää, se saattaa olla toimittajan vika

Syntyvyys Suomessa on syöksykierteessä. Se on saanut toimittajat keulimaan. Esimerkiksi Helsingin Sanomat uhrasi taas aiheelle kolme aukeamaa. Mutta jokainen psykologiaan perehtynyt tajuaa, miten älämölö kannustaa entistä useampia lapsettomiksi.

MItkä ovat delegoinnin 12 vaihetta?
Jari Parantainen

Mitkä ovat delegoinnin 12 vaihetta?

Delegoinnissa on 12 vaihetta, joista suurin osa unohtuu aina. Asiantuntija harkitsisi ylennystään toisenkin kerran, jos hän ymmärtäisi, että suurin osa hänen päivistään kuluu sitten delegointitöissä.

Jo alle kaksivuotias tajuaa, mikä on reilua
Jari Parantainen

Jo alle kaksivuotias tajuaa, mikä on reilua

Osmo Soininvaara on mielestäni terävä heppu. Seuraan hänen blogiaan tiiviisti, vaikka en aivan aina hänen päättelyketjujaan täysin ymmärräkään. Paljon olen häneltä kuitenkin oppinut. Joulukuussa 2018

Palvelun tuotteistaminen -opas, Jari Parantainen

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

New call-to-action