Aloin vaihtaa työkaluja vuonna 2007. Ensin hylkäsin Microsoftin Outlookin, jota ehdin vinguttaa kymmenen vuotta. Firmani siirtyi Googlen yrityssovelluksiin.

Siitä lähtien olen käyttänyt postieni käsittelyyn 99 prosenttia ajasta Googlen selainkäyttöliittymää tai puhelinsovellusta.

Aluksi hirvitti. Mitä tapahtuisi, jos Googlen pilvipalvelu saisi hikan?

Huvittavaa kyllä, seitsemän ensimmäisen vuoden aikana on vain kerran iskenyt jakso, jolloin systeemi hiukan hidasteli muutaman tunnin. Siitäkin on kulunut jo kuusi vuotta.

Sikäli kuin olen huomannut, Google ei ole mennyt nurin kertaakaan. Omilla järjestelmillä emme päässeet koskaan lähellekään vastaavaa luotettavuutta. Silti maksoimme ainakin kymmenkertaista hintaa vastaavista palveluista.

Seuraavaksi kenkäisin Wordin, jota olen vihannut vuosia. Se on järkyttävän sekava kapistus.

En koskaan saanut todella haltuun esimerkiksi Wordin tyylimäärittelyjä. Miksen saa avata dokumenttia, jossa näkyisivät vain ne kolme tai viisi tekstityyliä, jotka olen ihan itse halunnut määritellä?

Word-inhoni johti jo aikapäiviä sitten siihen, että naputtelin dokumentteja mieluummin jopa InDesignilla. Siis aika raskaalla Adoben taitto-ohjelmalla. Mutta sen tekstityylit sentään toimivat loogisesti.

Sitten monoa sai Excel. Se on toki lajissaan ylivoimaisen fiksu kapistus. Tarvitsen vain kovin harvoin mitään mutkikasta. Googlen taulukkolaskenta osaa yhteen- ja vähennyslaskut aivan riittävän hyvin.

PowerPoint on ollut hankalin lempattava, vaikka se on aivan mahdoton muinaisjäänne.

Sovellus ei ole kehittynyt enää kymmeneen vuoteen millään oleellisella tavalla.

Ovatko tuotekehittäjät esimerkiksi koskaan osuneet neuvotteluun, jossa ryhmä haluaisi tuottaa PowerPoint-esitysmateriaalia yhdessä? Siis niin, että pelkkä lopputulos näkyisi seinällä ilman käyttöliittymähässäkkää.

Sen pitäisi kai periaatteessa onnistua ainakin niin, että kirjurin läppärillä näkyy yksi näkymä ja projektori toimii toisena näyttönä. Mutta sekoiluksi se menee kerta toisensa jälkeen, oli ohjaimissa millainen nörtti tahansa.

En nyt ala listata kaikkia PowerPointin omituisuuksia. Mutta kun juoksen kaiket päivät vetämässä työpajoja ja koulutuksia, esitysohjelmisto on työssäni aivan oleellinen rakkine.

Lopulta parin tuttavan kommentit ja kokemukset saivat aikaan sen, että aloin alkuvuodesta vilkuilla sillä silmällä Applen Keynotea PowerPointin vaihtoehdoksi.

Lankeamistani tosin vaikeutti se, että omenatehtaan porukat panivat toimistosovelluksensa hiljattain täysremonttiin. Niistä kun piti saada iPad- ja iPhone-yhteensopivia.

Uudistuksen tuottama älämölö kuulosti pahalta. Sydänkohtaukset ja aivoveritulpat levisivät Keynote-konkareiden parissa kuin kulovalkea.

En kuitenkaan ehtinyt käyttää vanhaa versiota juuri lainkaan. Siksi en onneksi tiedä, menikö päivityksessä hukkaan jotain oleellista.

Nyt olen kuitenkin hurahtanut uudistettuun Keynoteen niin, että avaan PowerPointin enää joskus vahingossa. Vaikka Apple-intoilijat usein liioittelevat mäkkisovellusten käytettävyyttä, Keynote tuntuu PowerPointia selvästi selkeämmältä.

Maanantaina vedän Aalto EE:n porukoille koulutustuotteiden tuotteistuskoulutuksen. Niinpä lähetin tänään aamulla esitysmateriaalini etukäteen pdf-pakettina. Halukkaat voivat tulostaa sen itselleen muistiinpanojensa pohjaksi.

Koska esitykseni perustuvat yhä enemmän pelkkiin kuviin, niitä kertyy koko päivän kestävään koulutukseen helposti 150–200 kappaletta. Kaikkien tulostamisessa ei ole mitään järkeä.

Tuuttasin aaltolaisillekin karsitun pdf-version. Ja nyt tullaan sellaiseen pieneen eroon, jollaisia PowerPointista ja Keynotesta löytyy vähän väliä.

    1. PowerPointille täytyy aina erikseen kertoa, että pdf-tulosteeseen EI saa päätyä piilotettuja esityssivuja.
    2. Keynotelle täytyisi erikseen mainita, jos pdf-tulosteeseen pitäisi tulla mukaan myös piilottamani esityssivut.

Mikä merkillinen microsoftilainen logiikka sanoo, että jos olen piilottanut esityksestäni sivuja, haluaisin ne kuitenkin pdf-pakettiin mukaan?!

Gatesilaisten ratkaisu on johtanut siihen, että olen vuosien mittaan joutunut tulostamaan pdf-version noin ziljoona kertaa kahdesti. Voi sitä hukatun työajan määrää.

Lisäksi pari kertaa asiakkaalle on päätynyt versio, joka on sisältänyt juuri niitä sivuja, joita hänelle ei olisi pitänyt mennä.

Tarina kertoo, että Keynote suunniteltiin aikanaan ensisijaisesti Steve Jobsin omaan käyttöön. Onkohan Bill Gates käyttänyt PowerPointia koskaan?

Kuva: Copyright © JStone / Shutterstock.com