Toimittaja Katja Boxberg kirjoitti jutun tämän päivän Hesariin (4.5.2014). Artikkelin mukaan asiantuntijat kummastelevat, miten vaisua ilmastokeskustelu on Suomessa.

Tosin se jäi hiukan hämäräksi, minkä alan asiantuntijat ovat hämillään.

Minäpä kerron nyt kaikille hämmästelijöille, miksi tilanteessa ei ole mitään merkillistä.

1. Yhteismaan ongelma

Ensinnäkin kyse on yhteismaan ongelmasta. Tai tässä tapauksessa siis yhteisilman ongelmasta.

Koko maamme edustaa noin 0,8 promillea maapallon väestöstä. Yhden suomalaisen planeettaamme kuormittava osuus jää siis enintään muutamiin promillen miljoonasosiin, vaikka hän hotkisi kokolihaa aamusta iltaan.

On aivan loogista ajatella, ettei yksittäisen kärsämäkeläisen konservatiivin itsekäs käytös vaikuta ilmastoon pätkän vertaa. Niin kuin ei vaikutakaan.

Joku neropatti tulee kalastamaan merestä viimeisen kalan, jos hän vain siihen mitenkään pystyy.

2. Tulevaisuus tuntuu halvalta

Kuten monissa tutkimuksissa on todettu, ihminen pitää tulevaisuutta halvempana kuin nykyhetkeä. Siksi useimmat meistä ottavat kympin nyt heti mieluummin kuin satasen vuoden päästä.

Osamaksu toimii samasta syystä. Hinta ei tunnu lainkaan niin pahalta, kun sitä ei joudu maksamaan nyt.

Myös palavereja on helpompi sopia kauas tulevaisuuteen. Kunkin oma aika tuntuu arvokkaammalta huomenna kuin kuukauden päästä.

3. Syyt ja seuraukset menevät sekaisin

Artikkelin lopussa muutamat kadulla vastaan tulleet saivat vastata, huolestuttaako ilmastonmuutos. Nina Sillantaka tokaisi näin:

”Huolestuttaa todella paljon, varsinkin kun odotan lasta.”

Ilmeisesti Sillantaka on huolissaan lähinnä oman lapsensa tulevaisuudesta. Se on nurinkurista, koska juuri lapset ovat koko ilmasto-ongelman perimmäinen syy.

Kärsimme vakavasta väestöräjähdyksestä. Maailman väkiluku on kolminkertaistunut 72 vuodessa. Pahimpien ennusteiden mukaan nykyinen 7 miljardin porukkamme paisuu vielä yli kymmeneen miljardiin vuoden 2050 paikkeilla.

Suomalaiset kuitenkin ajattelevat edelleen kumman kieroutuneesti, että lasten hankkiminen on jopa hyve ja palkittava asia.

4. Ikävät asiat on mukavinta kieltää

Evoluutio on kehittänyt ihmisestä paitsi ikävän tehokkaan lisääntymiskoneen, myös omaa energiaansa säästävän patalaiskan lusmun.

Välttelemme kaikkea tuskallista, työlästä ja ikävää viimeiseen saakka. Toinen Hesarin haastattelema ohikulkija, Sampo Siikanen toimikoon edustavana lajinsa näytteenä.

”Ei [huolestuta] hirveästi. En usko ihmisen aiheuttamaan ilmastomuutokseen.”

Onkin aina kaikkein kätevintä tunkea pää puskaan ja toivoa, että paha menisi pois.

Jokin merkillinen logiikka sai kuitenkin Siikasen heti seuraavaksi toivomaan, että päättäjät kiinnittäisivät enemmän huomiota ympäristöasioihin.

Ainoa ilmastokriisin ratkaisu tulee olemaan ilmastokriisi itse. Vasta se muuttaa ihmisen käytöstä.