Hesari kirjoitti kiinnostavan jutun yhdysvaltalaisesta jalkapallon yliopistosarjasta (28.6.2015). Tarinan juoni olisi hyödyllistä luettavaa niille suomalaisille opiskelijoille, jotka jaksavat purnata huono-osaisuuttaan.

Jutun kirjoittaja on ehkä itsekin entinen yliopisto-opiskelija. Tekstistä nimittäin puuttui aivan oleellinen johtopäätös. Siksi koko artikkelin logiikka kääntyy katolleen.

Kirjoituksen idea oli siis taivastella sitä (toimittajan mielestä) erikoista ristiriitaa, että a) yliopistosarja tahkoaa miljardien liikevaihtoa, b) joukkueiden valmentajat tienaavat miljoonia, mutta c) silti pelaajien keskipalkka on tasan nolla dollaria vuodessa.

Tennesseen yliopiston entinen keskushyökkääjä Arian Foster on kertonut, miten hänellä ei ollut opiskeluaikana rahaa edes ruokaan. Samaan aikaan hänen valmentajansa huristeli kentän reunalle uudella Lexuksellaan.

Sitä Hesarin juttu ei pohdi lainkaan, miksi opiskelijat suostuivat viihdesirkuksen tähdiksi ilman palkkaa. Se on nimittän täsmälleen sama syy, jonka vuoksi suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden ei kannattaisi itkeä köyhyyttään.

Annan viiden pisteen vihjeen. Artikkeli päättyy veikeään toteamukseen:

”Enää Fosterin ei tarvitse tuijottaa tyhjää jääkaappia. Hän on FNL:n parhaita keskushyökkääjiä. Houston Texasin tähti teki 2012 viiden vuoden ja 43,5 miljoonan dollarin ammattilaissopimuksen.”

Fosteria ei tietenkään kukaan pakottanut näkemään nälkää. Hän valitsi kohtalonsa aivan itse. Hän otti riskin ja investoi tulevaisuuteensa. Se kannatti – ja hyvin kannattikin.

Aivan samalla tavalla jokainen suomalainen opiskelija ottaa riskin ja investoi. Jos raha ei riitä ruokaan, hänen kannattaa popsia kaurapuuroa tai hakea lainaa pankista. Se on fiksua, koska jonain päivänä hänellä on mahdollisuus tienata sitäkin enemmän.

Opiskelija on tuleva hyväosainen. Siksi opintotukikin on tulonsiirto köyhiltä (tuleville) varakkaille.

PS. Lisää perusteluja kannattaa lukea Ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja Heikki Pursiaisen erinomaisesta kirjoituksesta Yliopisto-opiskelijoiden tylsä valitus.