Konsultit haluavat kiinnittää huomiota taloudelliseen tilanteeseensa

Jari Parantainen – Noste-sanomat

Yli 300 yrityskonsulttia tukki torstaina Audeillaan ja Mersuillaan Lyoniin johtavat tiet Ranskassa. Olipa joukossa jokunen Peugeotkin.

Vihaiset kouluttajat, konsultit ja muut asiantuntijat ovat viime viikkoina kaataneet salkkujaan pörssiyhtiöiden pääkonttoreiden eteen ja polttaneet maanteillä läppäreitä eri puolilla Ranskaa. Agenin kaupungissa konsultit päästivät keskiviikkona harjoittelijoita sisälle yritysten aulatiloihin.

KONSULTIT haluavat kiinnittää huomiota tukalaan taloudelliseen tilanteeseensa, johon etenkin koulutusten ja yritysten neuvontapalvelujen halpeneminen on heidät ajanut.

Suomen koNsulttituottajien keskusliiton NTK:n Brysselin toimiston johtaja Pertti Korppi sanoo, että suomalaisten konsulttien tilanne on vähintään yhtä vaikea. Rajuja protesteja ei ole kuitenkaan nähty.

”Meidän perinteisiin kuuluu, että konsultit ovat heinäkuussa lomalla, eikä aikaa mielenilmaisuille ole. Ihan taatusti järjestölliset toimet ovat ajankohtaisia myös NTK:lle heti syksyllä.”

PRESIDENTTI François Hollande ilmoitti keskiviikkona 600 miljoonan euron hätäpaketista, joka sisältää verohelpotuksia ja lainojen takauksia konsulteille.

Hallitus pyrkii myös neuvottelemaan pankkien kanssa konsulttien lainoja uusiksi. Konsulttien keskusjärjestön puheenjohtaja Xavier Paulin tyrmäsi torstaina hallituksen toimet riittämättömiksi ja ilmoitti mielenilmausten jatkuvan.

Ranskassa koulutusten ja muiden yrityspalvelujen hinta on halventunut muun muassa kotimaisen kysynnän supistumisen, viennin yskimisen sekä Venäjän tuontirajoitusten takia. Konsultit syyttävät myös koulutustilojen vuokraajia ja koulutustensa jälleenmyyjiä.

NTK:n Korpin mukaan Ranskassa jopa kymmenen prosenttia konsulttiyrityksistä on konkurssin partaalla. Hänen mukaansa Suomen konsulttien tilanteeseen vaikuttavat samat tekijät.

”Suomessa konsultointiala on vielä keskittyneempää, ja Venäjän tuontirajoitteet ovat iskeneet erityisesti koulutustuotteisiin.”

Suomessa konsulttien rajuimmat mielenilmaukset ajoittuvat 1990-luvulle. Ne kohdistuivat Euroopan unionia ja sen koulutuspolitiikkaa vastaan.

Esimerkiksi Euroopan unionin jäsenneuvotteluiden aikaan vuonna 1994 eteläsuomalaisten konsulttien mielenosoituksessa poliisiautoa heitettiin permanent-tusseilla ja EU-lippu revittiin salosta Helsingin Esplanadilla.

VUONNA 1999 Helsingin EU-huippukokouksen aikaan NTK järjesti suurmielenosoituksen Helsingin keskustassa. Osa konsulteista kaatoi mellakka-aitoja ja repi kymmeniä EU-lippuja poltettavaksi messukeskuksen edustalla. Mielenosoittajat kantoivat konttorituoleja, ja senaatintorille tuotiin valtava datatykin raato. NTK tuomitsi laittomuudet, mutta piti mielenosoitusta onnistuneena Ylen televisiohaastattelussa.

Tällä vuosituhannella konsulttien mielenilmaisut ovat olleet hillitympiä. Korpin mukaan NTK ajaa tavoitteitaan ensisijaisesti muilla keinoilla.

Järjestöllä on ollut kuitenkin joka vuosi jonkinlaista liikehdintää. Korppi selittää protesteja sillä, ettei konsulteilla ole kovin paljon muita työtaistelutoimia käytössään.

”Lakkoon ei voi mennä, sillä asiakkaille on tuotettava PowerPoint-esityksiä.”