Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Yksiön vuokra yli 40 tonnia vuodessa – ilman keittiötä

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Hesarissa on taas kärsitty uutispulasta. Sen tietää siitä, että toimittaja joutuu vääntämään sensaatiota jostain aivan älyvapaasta aiheesta.

Työnäyte ilmestyi viikko sitten tiistaina lehden taloussivuilla (27.11.2015). Juttu oli saanut otsikon Suklaata kalliissa kääreessä.

Lähes kokonaisen sivun vallannut tutkivan journalismin helmi keskittyi käsittelemään sitä, miten kallista joulukalentereihin jemmattu suklaa saattaa olla.

”Kalenterin kappalehintaa kiinnostavampaa on kuitenkin kalenterin suklaiden kilohinta.”

Vai niin. Sitäkö äidit ja isät tosiaan tuskailevat kaupassa, kun pitäisi esimerkiksi ostaa melkein kolme euroa maksava Muumi-suklaajoulukalenteri?

Toimittaja oli ilmeisen pöyristynyt siitä, että Lindtin suklaan kilohinta nousee tavanomaisesta 25 eurosta peräti 88 euroon kilolta, kun herkku tulee osana 14 euron joulukalenteria.

Aivan yhtä fiksua olisi todeta, että Atrian paistijauheliha maksaa 7 500 euroa tonnilta. Ja tavallinen Pepsodent-hammastahna se vasta silkkaa ryöstöä onkin: hintaa kertyy yli 18 000 euroa kuutiometriltä!

Suomessa vaanii muitakin huijareita. Jokaiseen suomalaiseen kaupunkiin soluttautuneen Sokos-hotellin ahtaasta yksiöstä perimä vuokra nousee helposti yli 40 000 euroon vuodessa – eikä hintaan sisälly edes keittiötä!

Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Aina löytyy hinta, jonka voi vääristää jollain arjesta vieraantuneella kertoimella. Mutta mitään järkeä siinä ei tietenkään ole niin kauan, kun kukaan ei hotki tonnikaupalla nautoja tai asu vuodesta toiseen hotellissa.

Vääristely Hesarin tapaan on kuitenkin populistien käsissä vaarallinen ase. Se nähtiin vuonna 2011, kun perinteiset pankit onnistuivat lobbaamaan ikävät kilpailijansa markkinoilta.

Käsikassarana toimivat kokoomuksen silloiset kansanedustajat Sampsa Kataja ja Lenita Toivakka. He harrastivat aivotonta kertolaskua niin, että pikavippien vuosikorot saatiin näyttämään rikokselta. Jopa viranomaiset innostuivat tästä perikatoon suistavasta ”epäkohdasta”.

Se ei tietenkään poliitikkoja häirinnyt siinä rytäkässä, että keskimääräinen pikalaina oli summaltaan 26 euroa. Ja että niiden osuus oli kaikista lainoista oli 7 prosenttia (Takuu-säätiön Velkalinjan tilastojen perusteella).

Satavuotiaaksi varttunut poliitikko haaskaa elämästään keskimäärin 66 vuotta kaikkeen hyödyttömään – siis muuhun kuin nukkumiseen.


Ilmoittaudu seuraavalle Näin voitat tarjouskilpailun -kurssilleni. Vedän sen tiistaina 16. helmikuuta 2016 Rantasipi Airportissa Vantaalla.


6 vastausta

 1. Eräs alihankkijani kertoi asiakkaansa valittaneen, että hän veloittaa myös välilyönneistä. Alihankkijani lupasi parantaa tapansa ja kirjoittaa vastedes kaikki työt ilman välilyöntejä.

  Ihmisillä on kummallinen taipumus takertua kiinni mitä ihmeellisimpiin epäolennaisuuksiin.

  1. Onhan se nyt selvä, että silloin asiakas maksaisi konkreettisesti tyhjästä. Petokselta vaikuttaa!

 2. Laskin taannoin että verrattuna lainan korkoa koko juoksuajalta lainattuun pääomaan oli pikavippi hiukan asuntolainaa halvempi. 25% vs 30%, muistaakseni.

 3. Itse ihmettelin ihan samaa. Joulukalenteri on tuotteena aivan eri tuote kuin suklaa.

  Erityisen tekopyhää on mielestäni tuo pikavippikauhistelu, kun samaan aikaan pysäköintilain nojalla peritään todella korkeaa korkoa: Sain keväällä väärästä parkkeerauksesta kaupungin pysäköintisakon 60 euroa. Maksoin sakon 4-5 päivää myöhässä, josta syystä jouduin maksamaan 14 euron lisälaskun. Tämä on kuulemma ihan pysäköintilain tai jonkun vastaavan mukainen säädös. Taitaa jopa ylittää pikavippifirmojen korkotason….

  1. Näinhän se on, että koronkiskonta on paha asia vain, jos kiskuri ei satu olemaan viranomainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Reputatko kananmunatestin
Tommi Elomaa

Reputatko kananmunatestin?

Elätkö siinä harhassa, että teidän palvelunne on uniikki myös asiakkaidenne mielessä? Kananmunatesti paljastaa höttöpuheen armotta.

Sakkojen tuotteistaminen
Tommi Elomaa

Kannattaisiko sakot tuotteistaa?

Matkailijan matka katkesi koneesta poistamiseen Pariisissa. Avoimeksi jää, millainen lasku tuosta lankeaa – jos lankeaa. Olisiko sakkojen tuotteistuksella mitään vaikutusta?

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.