Hesarissa on taas kärsitty uutispulasta. Sen tietää siitä, että toimittaja joutuu vääntämään sensaatiota jostain aivan älyvapaasta aiheesta.

Työnäyte ilmestyi viikko sitten tiistaina lehden taloussivuilla (27.11.2015). Juttu oli saanut otsikon Suklaata kalliissa kääreessä.

Lähes kokonaisen sivun vallannut tutkivan journalismin helmi keskittyi käsittelemään sitä, miten kallista joulukalentereihin jemmattu suklaa saattaa olla.

”Kalenterin kappalehintaa kiinnostavampaa on kuitenkin kalenterin suklaiden kilohinta.”

Vai niin. Sitäkö äidit ja isät tosiaan tuskailevat kaupassa, kun pitäisi esimerkiksi ostaa melkein kolme euroa maksava Muumi-suklaajoulukalenteri?

Toimittaja oli ilmeisen pöyristynyt siitä, että Lindtin suklaan kilohinta nousee tavanomaisesta 25 eurosta peräti 88 euroon kilolta, kun herkku tulee osana 14 euron joulukalenteria.

Aivan yhtä fiksua olisi todeta, että Atrian paistijauheliha maksaa 7 500 euroa tonnilta. Ja tavallinen Pepsodent-hammastahna se vasta silkkaa ryöstöä onkin: hintaa kertyy yli 18 000 euroa kuutiometriltä!

Suomessa vaanii muitakin huijareita. Jokaiseen suomalaiseen kaupunkiin soluttautuneen Sokos-hotellin ahtaasta yksiöstä perimä vuokra nousee helposti yli 40 000 euroon vuodessa – eikä hintaan sisälly edes keittiötä!

Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Aina löytyy hinta, jonka voi vääristää jollain arjesta vieraantuneella kertoimella. Mutta mitään järkeä siinä ei tietenkään ole niin kauan, kun kukaan ei hotki tonnikaupalla nautoja tai asu vuodesta toiseen hotellissa.

Vääristely Hesarin tapaan on kuitenkin populistien käsissä vaarallinen ase. Se nähtiin vuonna 2011, kun perinteiset pankit onnistuivat lobbaamaan ikävät kilpailijansa markkinoilta.

Käsikassarana toimivat kokoomuksen silloiset kansanedustajat Sampsa Kataja ja Lenita Toivakka. He harrastivat aivotonta kertolaskua niin, että pikavippien vuosikorot saatiin näyttämään rikokselta. Jopa viranomaiset innostuivat tästä perikatoon suistavasta ”epäkohdasta”.

Se ei tietenkään poliitikkoja häirinnyt siinä rytäkässä, että keskimääräinen pikalaina oli summaltaan 26 euroa. Ja että niiden osuus oli kaikista lainoista oli 7 prosenttia (Takuu-säätiön Velkalinjan tilastojen perusteella).

Satavuotiaaksi varttunut poliitikko haaskaa elämästään keskimäärin 66 vuotta kaikkeen hyödyttömään – siis muuhun kuin nukkumiseen.


Ilmoittaudu seuraavalle Näin voitat tarjouskilpailun -kurssilleni. Vedän sen tiistaina 16. helmikuuta 2016 Rantasipi Airportissa Vantaalla.