SDP:n kansanedustaja ja talousajattelija Tuula Haatainen piipahti opintomatkalla Ruotsista. Siellä jokainen saa vapaasti valita, meneekö hän valittamaan vaivojaan yksityiselle vai julkiselle lääkärille.

Hallituksessa istuvat ruotsalaiset puoluetoverit eivät ole halunneet purkaa porvareiden rakentamaa luomusta. Syynä on se, että kansalaiset ovat järjestelyyn niin tyytyväisiä.

Taisimme kustantaa Haataisen ekskursion turhaan. Oppi ei pudonnut hedelmälliseen maaperään. Hesari kirjoitti tänään (16.3.2016) näin:

”Haataisen mukaan Suomessa valinnanvapauteen ja kilpailuun suhtaudutaan sinisilmäisesti.”

Kansanedustaja totesi, että me tyhmät kuluttajat emme osaisi ostaa terveyspalveluja. Se kun ei hänen mielestään ole sama asia kuin pölynimurikaupassa.

Ilmeisesti pitäisi olla kiitollinen. Saamme sentään valita edes simppelit kodinkoneet ilman, että päivystävä demari vaanii lähimmän hyllyn takana.

Muutamia vuosia sitten tämä tavistolvana joutui Haataisen kuvailemaan kimuranttiin valintatilanteeseen. Välilevyni paukahti. Kärsin helvetin tuskista.

Menisinkö yksityisen sairaalan selkäleikkaukseen ylihuomenna? Vai haluaisinko odotella pääsyä julkiselle puolelle ehkä joskus 6 kuukauden päästä?

Vaikka olin unenpuutteesta sekaisin, jostain kumman syystä osasin silti päättää: menisin yksityisen puukottajan käsittelyyn heti ylihuomenna!

Jos olisin jäänyt julkisen byrokratian armoille, luultavasti iskiashermoni olisi vaurioitunut lopullisesti siinä odotellessa. Olisin saanut nilkuttaa kepin kanssa lopun elämääni.

Väsyneeseen demarityyliin Haatainen on erityisen huolissaan siitä, että lääkärifirma saattaisi tehdä voittoa. Ikään kuin se olisi jotenkin hyvä asia, että julkinen puoli tuhlaa samat rahat – ja enemmänkin – tehottomaan turaamiseensa.

Miten demari kääntää ongelmaksi vaikkapa sen, että Jokilaakson sairaalaa pyörittävä Pihlajalinna säästi jämsäläisiltä miljoonia* vuodessa? 

* Kyllä, yhtiö teki 19,4 miljoonan liikevaihdosta myös 758 000 euron tuloksen. Siinä sivussa leikkausten määrä kasvoi 45 prosenttia, infektioiden määrä väheni 26 prosenttia ja potilasvahingoista hupeni 75 prosenttia.


Ilmoittaudu seuraavalle Näin voitat tarjouskipailun -kurssilleni. Vedän sen tiistaina 5. huhtikuuta 2016 Rantasipi Airportissa Vantaalla.