Tuijotin torstaina (17.3.2016) A-studiota, joka käsitteli koulutussäästöjä. Noin 27 minuutin kohdalla oli tarjolla lukuja ja faktaa.

YLE jätti kuitenkin esittämättä oleellisen kuvan. Sitä ovat myös muut tiedotusvälineet vältelleet viimeiseen saakka. Toimittaja listasi tulevia leikkauksia näin:

  • Vuonna 2016: 260 miljoonaa euroa
  • Vuonna 2017: 650 miljoonaa euroa
  • Vuonna 2018: 800 miljoonaa euroa
  • Vuonna 2019: 980 miljoonaa euroa

Nämä luvut näkyivät myös yksi kerrallaan kuvaruudussa. Katsoja ymmärsi, että kyse on valtavista summista. Yhteensä leikkaukset olisivat peräti 2,7 miljardia euroa.

Summat näyttävät suurilta – ja tietysti ne sitä ovatkin. Se vain jäi näyttämättä, mikä on leikkausten osuus kokonaisuudesta.

Leikattavat summat näyttävät suurilta – ja tietysti ne sitä ovatkin. Se vain jäi näyttämättä, mikä on leikkausten osuus kokonaisuudesta.

Kun kuva siirtyi jo eteenpäin, kun toimittaja vielä livautti kuin ohimennen, että Suomi käyttää koulutukseen ja kasvatukseen yhteensä tämän hallituksen nelivuotiskauden aikana noin 60 miljardia euroa. Mutta sitä lukemaa ei näytetty enää ruudussa.

Leikkausten kokoluokkaa ei koskaan verrattu alkuperäiseen pottiin. Näin saatiin aikaan vaikutelma, että sivistysvastaiset ministerit käyvät kohta repimässä yliopistoilta vesihanatkin seinistä.

Jouduinkin huhkimaan vartin toimittajien puolesta:

Tiedotusvälineet eivät halua näyttää tätä kuvaa. Muuten kaikki tajuaisivat heti, että yliopistoväki parkuu aiheetta. Koulutukseen ja kasvatukseen käytetty raha hupenee 4,3 prosenttia. Siitäkin suuri osa lähtee varhaiskasvatuksesta ja ammatillisesta koulutuksesta. Korkeakoulujen osuus leikkauksista on vain 22 prosenttia. Kaavio perustuu YLE:n A-studiossa torstaina 17.3.2016 esitettyihin lukuihin.

Tiedotusvälineet eivät halua näyttää tätä kuvaa. Muuten kaikki tajuaisivat heti, että yliopistoväen protestit ovat täysin ylimitoitettuja. Koulutukseen ja kasvatukseen käytetty raha hupenee 4,3 prosenttia. Siitäkin suuri osa lähtee varhaiskasvatuksesta ja ammatillisesta koulutuksesta. Korkeakoulujen osuus leikkauksista on vain 22 prosenttia. Kaavio perustuu YLE:n A-studiossa torstaina 17.3.2016 esitettyihin lukuihin.

Toki kuvaajani olisi toiminut tv-ruudussa tosi huonosti.

Yleisö olisi ihmetellyt, miksi esittää käytännössä yhtä korkeita pylväitä. Missä on hirmuisen älämölön peruste?

Yliopistomme kuulemma pullistelevat maamme fiksuinta porukkaa. Silti heiltä ei löydy älliä selvitä ”kriisistä”, joka näyttää yhtä vakavalta kuin paarmanpurema pakarassa.

Jos tiedotusvälineet näyttäisivät koulutusleikkausten todellisen suuruusluokan, siitä ei saisi uutista.


Ilmoittaudu seuraavalle Näin voitat tarjouskipailun -kurssilleni. Vedän sen tiistaina 5. huhtikuuta 2016 Rantasipi Airportissa Vantaalla.