Hesari kertoi jälleen eilen (1.2.2017) työpaikasta, jota riivaa sisäilmaongelma. Tällä kertaa oli kyse Mikkolan koulusta Vantaalla. Opettajien mielestä tilanne on kestämätön.

Viisi opettajaa kuudestakymmenestäviidestä on saanut oireita. Lisäksi kouluterveyshuolto on raportoinut 35 oppilaasta. Yhteensä koulussa on 840 oppilasta.

Uutisen loppuun oli liitetty huomautus, joka toistuu vastaavissa tapauksissa usein:

”Tilakeskus teetti sisäilmatutkimuksen viime vuoden keväällä. Sen mukaan Lyyran sisäilma oli kuitenkin sekä mikrobien, haihtuvien orgaanisten yhdisteiden että pinnoille laskeutuvien mineraalivillakuitujen osalta normaali.”

Toisin sanottuna mittausten perusteella sisäilmassa ei ole mitään vikaa.

Toukokuussa (16.5.2016) lehden tiedepalstalla oli juttu Homekoulun pahiksia ei tunneta. Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Harri Alenius tiivisti asian näin:

”Tiedämme, että kosteusvauriot ja epämääräinen oireilu liittyvät yhteen, mutta emme osaa sanoa, mikä sen aiheuttaa.”

Ongelmaa on yritetty selvittää hiljattain Työterveyslaitoksen, Biotekniikan instituutin ja Thl:n yhteisvoimin – mutta tuloksetta. Tutkimukseen valittiin viisi kuntotarkastettua ja yksitoista homekoulua.

Koehenkilöihin kuului sekä terveitä että oireilevia opettajia, joilta otettiin veri- ja solunäytteitä. Tavoitteena oli selvittää, miten oireilevien ja oireettomien geeniprofiilit poikkeavat toisistaan. Tulos oli kiinnostava:

”Homekouluissa oireilevien ja oireettomien opettajien geeniprofiilit eivät eroa toisistaan”, Alenius totesi.

Tosin tilastollisessa anlyysissä löytyi yksi poikkeus: se oli homekoulujen opettajien serotoniinireseptori 7 -geeni. Sen tiedetään olevan yhteydessä keskushermoston häiriöihin, kuten masennukseen ja ahdistukseen.

Alenius varoi päättelemästä mitään. Hän aprikoi, että ehkä oireet ovat monilla sen verran lieviä, etteivät ne muuta geenien toimintaa. Toisaalta hän totesi, että tutkimuksen perusteella oireilevienkaan elimistössä ei ole menossa mitään järisyttävän vakavaa.

Kansanterveystieteen professori Juha Pekkanen kirjoitti Helsingin Sanomiin 28.4.2016 näin:

”Ei kuitenkaan ole tutkimusnäyttöä, että huonolle sisäilmalle altistuminen johtaisi ympäristöherkkyyden kehittymiseen. Ympäristöherkkyyden puhkeamisen taustalla onkin todennäköisesti monia biologisia, psykologisia ja sosiaalisia tekijöitä, jotka vaihtelevat eri ihmisillä.”

Koska en ole tiedemies, voin onneksi suomentaa professoreiden lausuntoja niin paljon kuin huvittaa:

Merkittävä osa homekoulujen ongelmista on silkkaa mielikuvituksen tuotetta.

Sitä en tietenkään kiistä, etteivät opettajat ja oppilaat kärsisi oireista. Mutta siitä ei näytä olevan kenelläkään mitään näyttöä, että oireet johtuisivat sisäilmasta.

Sitä paitsi ihminen osaa kehittää itselleen oireita. Ilmiö on tuttu kaikille lääketieteen opiskelijoille. Heitä varoitetaan ongelmasta etukäteen. Mutta sekään ei auta:

Tutkimusten mukaan jopa 70–80 prosenttia medisiinareista alkaa oireilla tavoilla, jotka liittyvät kulloinkin opiskeltavaan sairauteen.

Toisin sanottuna jos opiskelijat kuuntelevat luentoa vaikkapa ihotaudeista, monet heistä alkavat heti kutista ja raapia itseään.

Keksityt oireet saattavat levitä kuin kulovalkea. Phoenixin ylipiston kuuluisa psykologian professori emeritus Robert Cialdini kertoo tuoreessa kirjassaan Pre-Suasion näin:

Tennesseessä sijaitsevan koulun opettaja ilmoitti, että hän haistoi luokassaan kaasun hajua, joka aiheutti hänelle huimausta ja pahoinvointia. Pian satakunta koulun opettajaa, opiskelijaa ja muuta henkilökunnan jäsentä ilmoittautui sairaalan ensiapuun, koska hekin kärsivät kaasuvuodon tuottamista oireista. Kun koulu avattiin uudelleen viisi päivää myöhemmin, sairastuneita tuli vielä 71 lisää.

Ainoa ongelma tässä oli se, että mitään kaasuvuotoa ei missään ollut – ei silloin, eikä myöhemminkään.

Luultavasti myös monet sisäilmaepidemiat kumpuvat ihmisen alitajunnasta. Oireet ovat ehkä psykosomaattisia tai saavat alkunsa jostain aivan muusta.

Ikävä kyllä harva uskaltaa sanoa asiaa ääneen. Toki ymmärrän, että tilanne on hankala.

Kukapa meistä haluaisi kuulla olevansa kajahtanut. Niinhän kaikki epäilevät lausunnot joka tapauksessa tulkittaisiin.

Niinpä joudumme seuraamaan voimattomina, miten julkinen rakennus toisensa jälkeen joudutaan sulkemaan ja remontoimaan. Kulut nousevat miljardeihin, jotka me veronmaksajat tietenkin kustannamme.

Perusteluksi tälle hulluudelle riittää se, että monien ihmisten omasta mielestä oireiden taustalla on huono sisäilma.


Helmikuun Pölli tästä -lukupiirin suora lähetys käynnistyy perjantaina 17. päivänä klo 9:15.

Ruodittava kirja on tällä kertaa Timothy Ferrissin tupituore 700-sivuinen tiiliskivi nimeltään The Tools of Titans. Kirjailija on monille tuttu vuoden 2009 hittikirjastaan The 4-Hour Workweek.

Tämä mainio teos koostuu kolmesta jaksosta, jotka ovat suomeksi Terveys, Vauraus ja Viisaus. Se on kokoelma Ferrissin haastattelemien (usein upporikkaiden) ihmisten parhaita neuvoja.

Puolituntinen webinaari on maksuton. Kirjaa ei tietenkään ole pakko lukea etukäteen. Ilmoittaudu mukaan nyt heti.