Vedin koulutusta juristeille. Juttelimme gurumarkkinoinnin keinoista, joilla lakihenkilö voisi rakentaa asiantuntijamainettaan. Yksi niistä on tietysti kirjoittaminen ja julkaiseminen.

Neuvoin kirjoittamisesta kiinnostuneita rakentamaan omaa arkistoa. Sinne kannattaisi säilöä kaikenlaisia lähteitä ja tiedonpirstaleita, joista voisi olla jonain päivänä hyötyä. Omaani olen rakentanut nyt runsaat 15 vuotta.

Olin yleisöni reaktiosta aivan äimänä. Kallispalkkaiset ammattilaiset alkoivat vain hekotella. Ehdotuksessani ei ollut kuulemma mitään järkeä:

”Kaikki kyllä löytyy Googlesta!”

Muuten meni ihan oikein – paitsi että Googlesta ei löydy läheskään kaikki.

Muistan lehtijutun, jossa Italian kirjeenvaihtaja kertoi paikallisesta ravintolasta. Se oli kuuluisa aivan järkyttävän töykeistä tarjoilijoistaan niin, että asiakkaat jonottivat sinne jopa kuukausia.

Olen aika varma, että juttu ilmestyi Taloussanomien painetussa versiossa. Sen julkaiseminen loppui vuonna 2007. Mutta en löydä lähdettä millään hakukoneella, vaikka olen joskus käyttänyt haravointiin jopa tuntikausia.

Kirjoitan parhaillaan kirjaa hinnoittelusta. Tiedän lukeneeni jostain, että Apple ajatteli alun perin hinnoitella iTunes-biisit tasan dollariin. Mutta testien jälkeen kävi ilmi, että 99 sentin hinta lisäsi musiikin menekkiä selvästi.

Jahtasin lähdettä pääsiäisen pyhinä. Kun sitä ei löytynyt arkistostani, etsin tietysti hakukoneella. Ei mitään. Kävin läpi myös kaikki vuosien mittaan ostamani hinnoittelua käsittelevät kirjat. Vesiperä jälleen.

Kaikki lähteet kertovat, että Steve Jobs olisi alun perinkin päättänyt 99 sentin hinnoista. Väite on painettu myös hänen elämäkertaansa. Mutta mahtaako se olla faktaa vai fiktiota?

Seuraavaksi aloin etsiä Kyösti Kakkosen lausuntoa. Hänhän on todennut, että halpakaupan täytyy näyttää halvalta. Muuten siellä ei kauppa käy.

Mutta missä ja milloin Kakkonen on tuon sanonut? Ei muuten löydy Googlella.

Onneksi lähde löytyi Evernote-arkistostani. Haastattelu ilmestyi Taloussanomissa 8.11.2005.

Tietokannassani on nyt 15 391 dokumenttia. Tosin niistä vain ehkä kaksi kolmannesta on varsinaisia lähteitä. Loppu on sekalaista sälää.

Esimerkiksi kirjanpitäjälleni lähettämiä Eurocard-tositteita on kertynyt 1 971 kappaletta. Evernoteen tallentuvat myös kaikki muistiinpanoni, jotka kirjoitan Applen kynällä ja iPad Pro:lla.

Eilen lisäsin arkistoon 15 leikettä, jotka olivat lehtijuttuja kaikki. Kyse oli muutaman päivän aikana kertyneestä saaliista.

Hyvä arkisto on ammattikirjoittajan salainen ase.


Huhtikuun Pölli tästä -lukupiiri starttaa perjantaina 28. maaliskuuta klo 9:15. Puimme opusta nimeltään The Undoing Project: A Friendship that Changed the World.

Teoksen on kirjoittanut Michael Lewis, joka on julkaissut urallaan jo useita bestsellereitä. Hänen uusin kirjansa kertoo kahden nerokkaan psykologin urasta. Daniel Kahneman ja Amos Tversky loivat yhdessä 40 vuotta sitten joukon merkittäviä päätöksentekoa koskevia teorioita, jotka loivat pohjan lukemattomille käyttäytymistiedettä ja taloustiedettä sittemmin yhdistäneille tutkimuksille. Ikävä kyllä Tversky kuoli syöpään jo vuonna 1996, joten Kahneman pokkasi prospektiteoriasta taloustieteen Nobelin vuonna 2002 yksin.

Kirja taustoittaa mainiosti kaksikon työtä, jonka tulokset tiivistyvät Kahnemanin kirjassa Thinking, Fast and Slow vuodelta 2011. Se taas on mielestäni yksi kaikkien aikojen tärkeimmistä bisneskirjoista. Teos nököttää New York Timesin bestseller-listalla vieläkin nyt 6 vuotta julkaisunsa jälkeen – sattumoisin heti Lewisin uutuutta seuraavana, eli 6. sijalla (tilanne 2.4.2017).

Lukupiiriin kannattaa osallistua, vaikket kirjaa ehtisi lukeakaan. Ja jos ajankohta ei satu sopimaan, pääset myöhemmin katsomaan / kuuntelemaan tallenteen joka tapauksessa.

Ilmoittaudu huhtikuun Pölli tästä -lukupiiriin


Lisää lukupiirin ajankohta kalenteriisi suoraan tästä:

Google-kalenteri  Apple-kalenteri  Microsoft Outlook