Search
Close this search box.
Noste-kouluttajan liikuttava lähetysyksikkö

Noste-kouluttajan liikuttava lähetysyksikkö

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Törmään samaan ongelmaan jatkuvasti. Joku ostaa koulutukseni firmallensa (siis heitähän riittää ruuhkaksi asti).

Sitten tilaaja toivoo, että saisi jakaa esityksen myös etäosallistujille. Usein käytössä on Skype-versio, joka lienee entinen Microsoftin Lync tai jotain.

Koska olen tunnetusti joustava kuin alatoopi, suostun kaikkeen tietenkin. Mutta sitten iskee tenkkapoo.

Koulutustilasta puuttuu tekniikka.

No, on siellä tietenkin ihan hyvä datatykki. Usein joku on myös pultannut söpöt Genelecin ämyrit seinälle. Mutta sitten alkavat vaikeudet. Miten etänä osallistuvat muka saisi messiin?

Pöydännurkalla saattaa ajelehtia videoneuvotteluihin tarkoitettu mikrofoni. Toki se kuuntelee huonetta. Mutta se on toinen juttu, saako äänestä mitään selvää.

Kameraa ei ole yleensä lainkaan. Ja vaikka olisikin, sen kytkeminen jotenkin järkevästi on ihan silkkaa horroria ja herran haltuun -osastoa.

Mutta ei hätää, toteutin ongelmaan elegantin ratkaisun tänään!

Tuloksena syntyi Noste-kouluttajan (laukussa) liikkuva lähetysyksikkö. Joku saattaisi pitää sitä jopa liikuttavana.

Se siis tarkoittaa, että kahmin hyllystä kaikenlaista ylimääräistä roinaa ja tökin kaapeleita ristiin rastiin.

Lähetysyksikköni keskipisteessä on pieni musta laatikko, jonka valmistaja on Blackmagic Design. Boksin nimi on Web Presenter. Sellaisia saa vaikkapa Verkkokauppa.comista. Veroton hinta on alle 400 euroa.

Boksin etuseinään kannattaa ostaa saman tien myös Blackmagicin Teranex Mini Smart Panel -etulevy. Se on toimintoihinsa nähden sikahalpa, alle satasen. Hintaan sisältyy jo pieni näyttökin, josta on paljon apua.

Web Presenter on ovela rakkine. Sen idea on hämätä tietokonetta niin, että laatikon takaseinään kytketyt ääni- ja kuvalähteet näyttävät lopulta web-kameralta.

Toisin sanottuna voit kytkeä työasemaasi tai läppäriisi miltei minkä tahansa videokameran – siis vaikkapa (kohtalaisen modernin) järkkärin.

Sitten vedät vain USB-kaapelin tietokoneellesi ja tsadam: nyt Skypet ja muut luulevat kokonaisuutta web-kameraksi.

Aivan vastaavasti voit tuutata boksiin vaikkapa läppäriltäsi tulevan PowerPoint-esityksen HDMI-kaapelin avulla. Sieltä sen voi reitittää edelleen datatykille, sillä Web Presenterissä on myös siihen sopiva liitäntä.

Lisäksi Web Presenteriin on helppo kytkeä pari mikrofonia. Siihen itsekin päädyin.

Ensimmäinen on langaton RODELink-mikrofoni, jonka kiinnitän rinnukseeni. Näin puheeni välittyy etäosallistujille selkeästi siitä riippumatta, missä päin huonetta satun milloinkin paasaamaan.

Toinenkin on langaton mikrofoni, mutta se on yleisön kysymyksiä ja kommentteja varten. Käytän siihen kotimaista innovaatiota, eli ympäri salia paiskottavaa Catchbox-vaahtomuovilaatikkoa.

Sitten sorruin jo hifistelyyn. Miljoonalaatikostani löytyi myös joutilas Blackmagic SDI to Audio -muunnin. Käytän sitä vain kuulokkeita varten niin, että voin hiukan vahtia äänenlaatua.

SDI to Audio -muunnin maksaa muuten maahantuojalla (Avecom Media Oy:llä) alle puolet siitä, mitä Verkkokauppa.com perii samasta kikkulasta. Avecomin veroton hinta on 175 euroa.

Kamera saattaa olla tällä kertaa turha, sillä eiköhän etäyleisölle ole tärkeintä seurata erittäin näyttävää esitysmateriaaliani. Mutta otan kaiken varalta mukaan PTZOptics-videokameran.

(Kaikille sivistymättömille moukille tiedoksi, että PTZ on lyhenne sanoista pan, tilt ja zoom. Rakkinetta voi siis pyörittää sivusuunnassa, kallistaa ylös tai alas ja zoomata kauko-ohjaimella.)

Web Presenterin etupaneelista voin sitten valita painikkeella, näkyykö videoneuvotteluun osallistuville kameran kuvaa vai läppäriltäni lähtevä esitys.

Siinä se!

Pudotan tähän vielä kaavion koko himmelistä.

Noste-kouluttajan liikuttava lähetysyksikkö perustuu Blacmagic Designin näppärään Web Presenter -boksiin.
Noste-kouluttajan liikuttava lähetysyksikkö perustuu Blacmagic Designin näppärään Web Presenter -boksiin.

Suosittelen, että ostat firmaasi ainakin Web Presenter -boksin kiireesti. Se ratkaisee monta kinkkistä esitysteknistä ongelmaa samalla kertaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Kuinka kalastat ruutanoita
Tommi Elomaa

Kuinka kalastat ruutanoita?

Miten myyt asiakkaille, jotka säästävät pysyäkseen hengissä? Millaisella syötillä ruutana käy koukkuun kiinni?

Miten opetat itsellesi hyviä asiakkaita
Tommi Elomaa

Miten opetat itsellesi hyviä asiakkaita?

Opeta asiakkaasi kuuden vaiheen kautta kuuliaisiksi ja tottelevaisiksi. Se tekee heidän elämästään helpompaa ja samalla myös parannat omaa katettasi.

Reputatko kananmunatestin
Tommi Elomaa

Reputatko kananmunatestin?

Elätkö siinä harhassa, että teidän palvelunne on uniikki myös asiakkaidenne mielessä? Kananmunatesti paljastaa höttöpuheen armotta.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

Tuotepäällikön pelastuspakkaus

Pärähtävätkö päiväsi tulipalojen sammutteluun? Näperteletkö oikeastaan yksityiskohtien parissa? 

Tämä 73-sivuinen opas kertoo, miten pääset kiireestä eroon lopullisesti. 

 

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat vinkit tuotteistukseen sekä uusimmat blogikirjoitukset ja asiakastarinamme. Lähetämme korkeintaan kaksi sähköpostia kuukaudessa.