Jo pelkkä tieto mittauksesta sai lentorahdin pakkaajat muuttamaan käytöstään.

Johtaja saa juuri sitä, mitä hän mittaa

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Jari Parantainen
Jari Parantainen
Tavoitteeni on lihottaa suomalaisen insinöörin lompakkoa niin, että hän saa osaamisestaan enemmän rahaa. Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. ✆ 050 5229 529
Tilaa hälytys

Liity Pölli tästä -blogin lukijoihin. Saat tiedon Jarin uusista kirjoituksista sähköpostiisi.

Copywritereiden salaseura paljastaa -koulutus 4.–5.2.2020 Vantaalla
Koulutus on tarkoitettu asiantuntijalle, joka haluaa säilyttää työpaikkansa. Robotti on armoton kilpailija. Kirjoitustaidoton päätyy työttömäksi vihannekseksi ensimmäisten joukossa.
KOULUTUS
Kymmenen sivun myyntiesitys -koulutus vantaalla 11.2.2020
Mikä tahansa myyntiesitys mahtuu 10 sivuun ilman, että ne ovat edes täyteen ahdettuja.
KOULUTUS

Lentoyhtiö huomasi, että työntekijät vilpittömästi luulivat hoitavansa tehtävänsä hyvin. Todellisuus oli jotain aivan muuta. Yksinkertainen mittaus muutti lentorahdin pakkaajien tuloksia merkittävästi.

Vielä 1970-luvun alussa lentoyhtiöt saattoivat kuljettaa ison osan rahdistaan irtopaketteina. Emery Air Freight -lentorahtiyhtiön johto kuitenkin halusi, että työntekijät pakkaisivat kuljetettavan rahtitavaran alumiinikontteihin. Se on useimmiten selvästi ruumaan irrallaan lastattua tavaraa edullisempi tapa.

Pakkaajilta kysyttiin, kuinka suuri osuus rahdista tuli pakatuksi kontteihin jo entuudestaan. Tavanomainen arvio oli 90 prosentin paikkeilla.

Kun tilannetta mitattiin, todelliseksi lukemaksi osoittautui vain 45 %. Siis yli puolet tavarasta kulki irtopaketteina.

Yhtiön johto päätti käynnistää kannuste- ja palauteohjelman. Kunkin työpäivän päätteeksi jokainen pakkaaja sai itse laskea, paljonko hänen pakkaamastaan tavarasta kulki konteissa.

Ohjelman ensimmäisenä päivänä oikein pakatun tavaran määrä hyppäsi 90 prosenttiin. Siihen lukema myös jäi, se ei palannut enää entiselle alhaiselle tasolleen.

Emeryn johto laski, että tämä yksinkertainen muutos säästi yhtiöltä 2 miljoonaa dollaria kolmen vuoden aikana.

Toisaalta tarina kertoo, että Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen moni virolainen kaivo syttyi tuleen, jos sinne heitti tulitikun. Se johtui jo maasta poistuneiden neuvostolentäjien suorituskykymittareista.

Heidän lentotuntiensa määrää seurattiin sen perusteella, kuinka paljon kukin lentäjä oli käyttänyt koneessaan kerosiinia.

Mutta kun ihminen on ovela, lentäjät keksivät näppärän tavan saavuttaa tavoitteensa: he yksinkertaisesti lorottivat kerosiininsa suoraan maahan.

Johtaminen tarkoittaa myös mittaamista. Jos laadit sopivat mittarit, jo pelkästään tieto niistä saa ihmiset muuttamaan käytöstään.

Lähde: ”At Emery Air Freight: Positive Reinforcement Boosts Performance”, Organizational Dynamics, Winter 1973, s. 41-50

Palvelun tuotteistaminen opas, Jari Parantainen
Palvelun tuotteistaminen -käsikirja
Tämä e-kirja neuvoo, miten tuotteistat insinöörisi osaamisen helposti ostettavaksi sisäänheittopaketiksi.
Maksuton

3 kommenttia

 1. En saata uskoa tuota lentäjätarinaa, siis nimenomaan sitä, että lentäjät olisivat lorottaneet pensaa maastoon. En keksi mitään siistimpää kuin lennellä hävittäjälentsikalla pitkin taivaita ja käsittääkseni ammatikseen sitä tekevätkään eivät hommaan leipäänny. Tuskin he välttelevät lentämistä.

  Sen sijaan kyllä joku tukikohdan johtaja on saattanut parantaa omia boonuksiaan.

  1. Saattaahan tuo olla vain hauska tarina. Sen kertoi eräs Virossa bisneksiään pyörittävä yrittäjä kerran eräässä koulutuksessani.

   Tosin se lienee totta, että Neuvostoliiton armeija jätti jälkeensä melkoisen ympäristökatastrofin.

   Joka tapauksessa periaate on sinullekin tuttu: on tosi helppoa sortua mittaamaan vääriä asioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

MItkä ovat delegoinnin 12 vaihetta?
Jari Parantainen

Mitkä ovat delegoinnin 12 vaihetta?

Delegoinnissa on 12 vaihetta, joista suurin osa unohtuu aina. Asiantuntija harkitsisi ylennystään toisenkin kerran, jos hän ymmärtäisi, että suurin osa hänen päivistään kuluu sitten delegointitöissä.

Jo alle kaksivuotias tajuaa, mikä on reilua
Jari Parantainen

Jo alle kaksivuotias tajuaa, mikä on reilua

Osmo Soininvaara on mielestäni terävä heppu. Seuraan hänen blogiaan tiiviisti, vaikka en aivan aina hänen päättelyketjujaan täysin ymmärräkään. Paljon olen häneltä kuitenkin oppinut. Joulukuussa 2018

Image of camel in desert Wahiba Oman
Jari Parantainen

Jahtaako Porin Jazz väärää kamelia?

Porin Jazzin toimitusjohtajaksi valittu Aki Ruotsala tuntuu uskovan, että homoudesta voi ”parantua”. Niinpä festareiden hallitus reagoi ripeästi eilen. Se hyvästeli toimarinsa, siis ennen kuin tämä

Palvelun tuotteistaminen opas, Jari Parantainen

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä yli 100-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.