Johtaja repäisee takataskusta strategia-sanan useimmiten silloin, kun hän ei ymmärrä firmansa strategiasta tuon taivaallista.

Olen vuosikausia yrittänyt selvittää, mitä strategia-sana tarkoittaa. Kirjahyllyyni on kertynyt aiheesta eepos jos toinenkin. En kuitenkaan ole tullut niistä hullua hurskaammaksi.

Joitain strategia-käsitteen tunnusmerkkejä olen kuitenkin hahmottanut:

1. Strategia tarkoittaa kallista. Näin on ainakin aina silloin, kun joku aikoo antaa strategisia neuvoja tai konsultoi yrityksen strategiaa. Se tarkoittaa samaa kuin että "lähetämme pöyristyttävän suolaisia laskuja" tai "yritys saa todella maksaa mielipiteistämme itsensä kipeäksi".

2. Strategia tarkoittaa tappioita. Jos joku sanoo, että "investointi on strateginen", se tarkoittaa, että "aiomme lapioida omistajien rahaa ikkunasta ulos niin paljon kuin ehdimme". Tällainen strateginen investointi oli aikanaan esimerkiksi Soneran kuuluisa miljardisijoitus saksalaiseen UMTS-toimilupaan. Tuoreempi esimerkki strategisesta investoinnista oli StoraEnson vielä kalliimpi satsaus USA:n paperitehtaisiinsa.

3. Strategia tarkoittaa tärkeää. Jos joku tekee strategisia päätöksiä, se tarkoittaa, että hänelle maksetaan järjettömän suurta palkkaa ja bonuksia. Tai ainakin hän saa enemmän kuin operatiivisissa tehtävissä tuhertavat kollegansa. Se on sikäli hassua, että operatiivinen taas tarkoittanee samaa kuin käytännön liiketoiminta. Mutta operatiivinen työ ei siis liene kovin tärkeää, koska siitä ei makseta yhtä paljon kuin strategisesta työstä.

4. Strategia tarkoittaa epäselvää. Kun joku alkaa kysellä kiusallisia kysymyksiä, varminta on nuijia hänet strategiapuheilla hiljaiseksi: "kyseessä on strateginen kokonaisuus, johon liittyy laajempia näkökohtia". Se tarkoittaa käytännössä, että "firmamme johdolla ei ole harmaata aavistusta, mitä helkkaria tässä pitäisi tehdä seuraavaksi".

5. Strategia tarkoittaa salaista. Jos jokin johtajan sössimä afääri ei kestä päivänvaloa, hän alkaa kutsua sitä strategiseksi. Silloin on helppo todeta, että "se on sen suuruusluokan strateginen kysymys, ettei tämä ole oikea aika tai paikka aiheen tarkempaan käsittelyyn". Tosin on tietysti aika vaikea keksiä, miten salainen strategia soveltuu yrityksen johtamiseen.

Aikanaan kokeilin aina joskus – ihan silkkaa uteliaisuuttani – kysyä seminaarien osallistujilta, mitä "strateginen" oikein tarkoittaa. Mutta koska en halua ahdistella viattomia ihmisiä, olen lopettanut moisen työpaikkakiusaamisen jo vuosia sitten.

Huomaatko viljeleväsi yhä useammin strategia-sanaa? Oletko ihan varma, että tiedät enää lainkaan, mitä oikeastaan olet tekemässä?