Jos asiakas sattuu haluamaan huippulaatua, hän on Suomessa pulassa. Täältä ei ole helppo löytää kunnon palvelua, oli siitä valmis maksamaan mitä tahansa.

Vuosia sitten eräs vanha ystäväni rikastui. Sitten hän halusi rakennuttaa Kauniaisiin todella laadukkaan talon. Siis sellaisen, joka kestäisi kaatosateet ja roudat vaikka vuosikymmeniä.

Se oli tosi huono idea! Ainakin rakennusalan ammattilaisten mielestä.

Ensinnäkin arkkitehti yritti suunnitella mahdollisimman edullista aina, kun maksumies käänsi selkänsä sekunniksikin. Mikään ei tuntunut auttavan. Arava-laatua pukkasi, vaikka tilaaja yritti selittää, että hän haluaisi jotain parempaa.

Sama homma jatkui rakennusvaiheessa. Ystäväni halusi talonsa perustuksien ympärille sekä salaojat, patolevyt että muutamia muita vesieristystä parantavia rakenteita.

Rakennusmiehet alkoivat valittaa, ettei sellaisessa ole mitään järkeä. Kuulemma edes uimahalleissa ei tarvita niin moninkertaista varmistusta. Niin että ei parempaa saa kukaan muukaan haluta.

Tilasin kerran puusepänliikkeestä sohvapöydän. Sanoin, ettei hinnalla ole niin oleellista merkitystä, kunhan se on jossain järjen rajoissa. Pääasia oli, että jälki olisi viimeisen päälle siistiä.

Kaluste valmistui muutamassa viikossa. Tulos oli muuten hyvä, mutta pöytälevy oli täynnä liimatahroja ja sormenjälkiä.

Olin jo ensin tyypilliseen suomalaiseen tapaan tyytymässä osaani. Mutta sitten päätin rohkaistua. Utelin varovaisen kohteliaasti, miten jälki näytti näin maallikon mielestä aika surkealta.

Yrittäjä suuttui kuin ampiainen. Hän tiuskaisi, että heidän firmansa laatu kelpasi aikanaan Kekkosellekin!

Ammattimies päätti neuvottelut siihen ja toivotti tervemenneeksi. Pöytääkään en saanut mukaani.

Monille palvelualan ammattilaisille tuntuu olevan vieläkin epäselvää, että sotavuodet menivät jo aika kauan sitten. Elintaso on jonkin verran noussut niistä ajoista. Suomessa on pelkästään Nokian ansiosta satoja miljonäärejä.

Jo vuoden 2005 verotustiedoista löytyi 3333 henkilöä, joiden verotettava varallisuus oli yli miljoona euroa. Eikä tuo lukema kerro läheskään koko totuutta. Suomessa kun on esimerkiksi yli miljoonan euron kämppiä kymmenin tuhansin (Talouselämä 2.11.2007). Useimmiten ne ovat yksityisten omistamia.

Uusvarakkaat venäläiset ovat jo törmänneet suomalaisten asenteisiin. He valittavat, että täältä on vaikea löytää riittävän tasokkaita palveluja rahallakaan.

Sama pätee yrityspalveluihin. Firmojen siivousbisnes on hyvä esimerkki. Alan toimijat kilpailevat vuodesta toiseen lähinnä siitä, kuka halvimmalla ei tee sitä, mitä lupasi.

Myös it-yritysten, kirjapainojen tai mainostoimistojen puheet luotettavasta pitkäaikaisesta kumppanuudesta ovat ikävän usein korkeintaan puolikkaan palaneen puupennin arvoisia.

Voisiko yrityksesi keskittyä todella maksukykyisten asiakkaiden joukkoon? Se tosin edellyttäisi laatua, joka ylittää totutun selvästi. Tavallinen suomalainen hällä väliä -meininki ei riitä mihinkään.