Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Johtajan halvaus

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529
New call-to-action

Mikä on johtajan työssä kaikkein raskainta? Se on samalla myös hänen tärkein tehtävänsä. Mutta se saa pomon halvautumaan kerta toisensa jälkeen.

Kuten jokainen meistä on työpaikallaan huomannut, esimies välttelee päätöksiä. Se on hänelle niin raskasta hommaa, ettei mitään valmista synny kuin vasta äärimmäisen pakon edessä.

Miksi päätökset ovat niin vaikeita? Luulisi nimittäin, että ne olisivat helppoja rutinoituneelle ammattilaiselle. Johtajaa sentään kutsutaan myös päätöksentekijäksi.

Päätösten pahin este on epävarmuus.

Kaksi yhdysvaltalaista tutkijaa, Amos Tversky (1937–1996) ja Eldar Shafir ovat tutkineet, miten epävarmuus vaikuttaa ihmisen kykyyn tehdä päätöksiä.

Tutkijat selvittivät asiaa opiskelijoiden avulla. Koko ryhmä oli osallistunut tärkeään loppukokeeseen hiukan aikaisemmin. He saisivat tietää tulokset parin päivän päästä.

Tutkijat antoivat opiskelijoille kolme vaihtoehtoa:

  1. Voit ostaa Hawajin lomamatkan ale-hintaan nyt.
  2. Voit jättää lomareissun ostamatta.
  3. Voit maksaa viisi taalaa, jolla saat edullisen hinnan lukituksi siihen saakka, että tiedät loppukokeesi tuloksen.

Koska epävarmuus loppukokeen tuloksesta saattaisi tietenkin vaikeuttaa päätöstä, tutkijat poistivat epävarmuuden osalta tutkittavista. He saivat kuulla etukäteen loppukokeensa tulokset.

Kokeen läpäisseistä opiskelijoista 57 prosenttia päätti lähteä matkalle. Olihan se mainio tapa juhlistaa onnistumista.

Kokeessa epäonnistuneista opiskelijoista 54 prosenttia päätti lähteä matkalle, sillä se olisi kuitenkin hyvää lääkettä potutukseen.

Siis jotakuinkin yhtä moni opiskelija halusi lähteä matkalle, oli hän onnistunut tai epäonnistunut. Lopputentin tuloksella ei siis ollut lopulta vaikutusta päätökseen.

Mutta miten toinen opiskelijaryhmä käyttäytyi? Siis ne, jotka eivät tienneet, miten loppukoe oli sujunut?

Heistä 61 prosenttia maksoi viisi dollaria, jotta matka pysyisi varattuna koetulosten saapumiseen saakka!

Opiskelijat halusivat siis poistaa epävarmuuden, vaikka tenttitulos ei olisi kuitenkaan vaikuttanut heidän päätöksiinsä millään tavalla.

Päätöksentekijä siis haluaa eroon epävarmuudesta sinänsä – vaikka se ei muuttaisi hänen mieltään kuitenkaan.

Vieläkö ihmettelet, miksi johtajat ovat valmiita maksamaan mansikoita kilpailijaselvityksistä, markkinatutkimuksista, ajankohtaisseminaareista ja uutisista? Voitko myydä asiakkaalle palvelua, joka vähentää päätösten tuskaa tavalla tai toisella?

Lähde: Made to Stick, Chip Heath & Dan Heath 2007

Lataa Palvelun tuotteistaminen -käsikirja
New call-to-action

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

MItkä ovat delegoinnin 12 vaihetta?
Jari Parantainen

Mitkä ovat delegoinnin 12 vaihetta?

Delegoinnissa on 12 vaihetta, joista suurin osa unohtuu aina. Asiantuntija harkitsisi ylennystään toisenkin kerran, jos hän ymmärtäisi, että suurin osa hänen päivistään kuluu sitten delegointitöissä.

Jo alle kaksivuotias tajuaa, mikä on reilua
Jari Parantainen

Jo alle kaksivuotias tajuaa, mikä on reilua

Osmo Soininvaara on mielestäni terävä heppu. Seuraan hänen blogiaan tiiviisti, vaikka en aivan aina hänen päättelyketjujaan täysin ymmärräkään. Paljon olen häneltä kuitenkin oppinut. Joulukuussa 2018

Palvelun tuotteistaminen -opas, Jari Parantainen

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.

New call-to-action