Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Nobelistin bakteericocktail

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Jari Parantainen
Jari Parantainen
Tavoitteeni on lihottaa suomalaisen insinöörin lompakkoa niin, että hän saa osaamisestaan enemmän rahaa. Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. ✆ 050 5229 529
Tilaa hälytys

Liity Pölli tästä -blogin lukijoihin. Saat tiedon Jarin uusista kirjoituksista sähköpostiisi.

Copywritereiden salaseura paljastaa -koulutus 4.–5.2.2020 Vantaalla
Koulutus on tarkoitettu asiantuntijalle, joka haluaa säilyttää työpaikkansa. Robotti on armoton kilpailija. Kirjoitustaidoton päätyy työttömäksi vihannekseksi ensimmäisten joukossa.
KOULUTUS
Kymmenen sivun myyntiesitys -koulutus vantaalla 11.2.2020
Mikä tahansa myyntiesitys mahtuu 10 sivuun ilman, että ne ovat edes täyteen ahdettuja.
KOULUTUS

Vatsahaavan syntymekanismi oli pitkään täysi arvoitus. Sitten kaksi tuntematonta miestä pääsi aiheuttajan jäljille. Harmi vain, ettei kukaan uskonut heitä.

Meistä joka kymmenes kehittää itselleen vatsahaavan jossain elämänsä vaiheessa. Se ei ole juuri koskaan hengenvaarallista, mutta hyvin kivuliasta. Toisilla tauti ei koskaan uusiudu. Toiset taas kärsivät siitä jatkuvasti.

Vuosikymmenten ajan ajateltiin, että vatsahaava syntyy siten, että ylimääräinen vatsahappo syövyttää reikiä vatsalaukun seinämään. Jokainen tietää, miten vatsahapot saa liikkeelle. Ei tarvitse kuin hankkia stressi, ahmia tulista ruokaa tai kiskoa viinaa kaksin käsin kitusiinsa.

Kahdeksankymmentäluvun alussa kaksi australialaista lääketieteen tutkijaa teki ällistyttävän havainnon. Barry Marshall ja Robin Warren vakuuttuivat varsin pian siitä, että vatsahaavan aiheutti pieni kierteinen helicobakteeri (myöhemmin se sai nimen Helicobacter pylori).

Ajatus oli tietenkin vallankumouksellinen. Tauti on tavattoman yleinen. Jos vatsahaava olisi hoidettavissa – ja vieläpä yksinkertaisesti antibiooteilla – sillä olisi valtava merkitys satojen miljoonien ihmisten elämänlaatuun.

Alkoiko tiedeyhteisö ylistää keksijöitä?

Mitä vielä: kukaan ei uskonut Marshallin ja Warrenin ideaan pätkän vertaa!

Päinvastoin, koko ajatus oli monin tavoin järjetön. Onhan esimerkiksi selvää, ettei bakteeri selviäisi hengissä vatsassa. Se on täynnä happoa, joka sulattaa rautanaulankin.

Sitä paitsi Robin Warren oli vain tavallinen patologi. Mikä pahinta, vasta 30-vuotias Barry Marshall ei ollut vielä edes valmis lääkäri. Kaiken lisäksi molemmat työskentelivät maapallon alapuolella (siis päät alaspäin) syrjässä kaikesta.

Tiedeyhteisön oli vaikea ajatella, että moinen jymyuutinen voisi tulla mistään muualta kuin jonkin tunnetun tutkijaryhmän huippuvarustellusta tutkimuslaitoksesta. Lääketieteelliset julkaisut kieltäytyivät ottamasta australialaiskaksikon tutkimustuloksia sivuilleen.

Vuonna 1984 Marshallin mitta oli täysi. Hänen kääminsä kärähtivät.

Eräänä aamuna hän pyysi kollegat laboratorioon katsomaan, kuinka hän nielaisi noin miljardin helicobakteerin cocktailin mahaansa. Se maistui hänen mukaansa hyvältä kuin suovesi.

Jo muutaman päivän päästä Marshall kärsi klassisista vatsahaavan ensioireista. Kollegat saattoivat todeta tähystimellä, että vatsalaukku, joka oli vielä muutamia päiviä aikaisemmin täysin terve, oli nyt punainen ja tulehtunut.

Sitten Marshall nieli sopivan kuurin antibiootteja. Ja katso, pian hän oli jälleen entisellään.

Vaikka taistelu ei ollut vielä suinkaan ohitse, demonstraatio antoi kuitenkin puhtia bakteeriteorian kannattajille. Silti vasta kymmenen vuotta myöhemmin kaikki olivat valmiit myöntämään, että vatsahaavan hoitoon tulisi käyttää ensisijaisesti antibioottilääkitystä.

Vuonna 2005 Warren ja Marshall saivat keksinnöstään lääketieteen Nobelin palkinnon.

On aivan samantekevää, oletko oikeassa vai et. Jos asiakas ei pidä sinua, yritystäsi tai tuotettasi uskottavana, hän ei osta. Poista riskin tunnetta ruokkivat ostamisen esteet yksi kerrallaan tuotteistamisen keinoin. Niistä yksi tehokkaimpia on hyvä demo.

Lähde: Made to Stick, Chip Heath & Dan Heath 2007
Palvelun tuotteistaminen opas, Jari Parantainen
Palvelun tuotteistaminen -käsikirja
Tämä e-kirja neuvoo, miten tuotteistat insinöörisi osaamisen helposti ostettavaksi sisäänheittopaketiksi.
Maksuton

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Sorcolorin hinnoittelu poikkeaa alan käytännöistä edukseen. Se jää kerralla mieleen.
Jari Parantainen

Sorcolorin hinnoittelu jää jokaiselle mieleen

Sorcolorin hinnoittelu on maalausliikkeelle poikkeuksellinen. Asuntonsa maalaamista pähkivän asiakkaan ei tarvitse pyytää myyjää edes arviokäynnille, koska urakan hinta on jo etukäteen tiedossa. Selkohinta helpottaa ostamista ja poistaa riskin tunnetta.

Palvelun tuotteistaminen opas, Jari Parantainen

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä yli 100-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.