Helicobakteeri osoittautui vatsahaavan aiheuttajaksi.

Nobelistin bakteericocktail

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Vatsahaavan syntymekanismi oli pitkään täysi arvoitus. Sitten kaksi tuntematonta miestä pääsi aiheuttajan jäljille. Harmi vain, ettei kukaan uskonut heitä.

Meistä joka kymmenes kehittää itselleen vatsahaavan jossain elämänsä vaiheessa. Se ei ole juuri koskaan hengenvaarallista, mutta kivuliasta kuitenkin. Toisilla tauti ei koskaan uusiudu. Toiset taas kärsivät siitä jatkuvasti.

Vuosikymmenten ajan ajateltiin, että vatsahaava syntyy siten, että ylimääräinen vatsahappo syövyttää reikiä vatsalaukun seinämään. Jokainen tietää, miten vatsahapot saa liikkeelle. Ei tarvitse kuin hankkia stressi, ahmia tulista ruokaa tai kiskoa viinaa kaksin käsin kitusiinsa.

Kahdeksankymmentäluvun alussa kaksi australialaista lääketieteen tutkijaa teki ällistyttävän havainnon. Barry Marshall ja Robin Warren vakuuttuivat varsin pian siitä, että vatsahaavan aiheutti pieni kierteinen helicobakteeri (myöhemmin se sai nimen Helicobacter pylori).

Ajatus oli tietenkin vallankumouksellinen. Tauti on tavattoman yleinen. Jos vatsahaava olisi hoidettavissa – ja vieläpä yksinkertaisesti antibiooteilla – sillä olisi valtava merkitys satojen miljoonien ihmisten elämänlaatuun.

Alkoiko tiedeyhteisö ylistää keksijöitä?

Mitä vielä: kukaan ei uskonut Marshallin ja Warrenin ideaan pätkän vertaa!

Päinvastoin, koko ajatus oli monin tavoin järjetön. Onhan esimerkiksi selvää, ettei bakteeri selviäisi hengissä vatsassa. Se on täynnä happoa, joka sulattaa rautanaulankin.

Sitä paitsi Robin Warren oli vain tavallinen patologi. Mikä pahinta, vasta 30-vuotias Barry Marshall ei ollut vielä edes valmis lääkäri. Kaiken lisäksi molemmat työskentelivät maapallon alapuolella (siis päät alaspäin) syrjässä kaikesta.

Tiedeyhteisön oli vaikea ajatella, että moinen jymyuutinen voisi tulla mistään muualta kuin jonkin tunnetun tutkijaryhmän huippuvarustellusta tutkimuslaitoksesta.

Lääketieteelliset julkaisut kieltäytyivät ottamasta australialaiskaksikon tutkimustuloksia sivuilleen.

Vuonna 1984 Marshallin mitta oli täysi. Hänen kääminsä kärähtivät.

Eräänä aamuna hän pyysi kollegat laboratorioon katsomaan, kuinka hän nielaisi noin miljardin helicobakteerin cocktailin. Se maistui hänen mukaansa hyvältä kuin suovesi.

Jo muutaman päivän päästä Marshall kärsi klassisista vatsahaavan ensioireista. Kollegat saattoivat todeta tähystimellä, että vatsalaukku, joka oli vielä muutamia päiviä aikaisemmin täysin terve, oli nyt punainen ja tulehtunut.

Sitten Marshall nieli sopivan kuurin antibiootteja. Ja katso, pian hän oli jälleen entisellään.

Vaikka taistelu ei ollut vielä suinkaan ohitse, demonstraatio antoi kuitenkin puhtia bakteeriteorian kannattajille.

Silti vasta kymmenen vuotta myöhemmin kaikki olivat valmiit myöntämään, että vatsahaavan hoitoon tulisi käyttää ensisijaisesti antibioottilääkitystä.

Vuonna 2005 Warren ja Marshall pokkasivat keksinnöstään lääketieteen Nobelin.

Jos asiakas ei pidä sinua, yritystäsi tai tuotettasi uskottavana, hän ei osta. Hyvä demo on jokaisen tuotteistajan tehokkaimpia riskinpoistajia.

Lähde: Made to Stick, Chip Heath & Dan Heath 2007

Yksi vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Miten opetat itsellesi hyviä asiakkaita
Tommi Elomaa

Miten opetat itsellesi hyviä asiakkaita?

Opeta asiakkaasi kuuden vaiheen kautta kuuliaisiksi ja tottelevaisiksi. Se tekee heidän elämästään helpompaa ja samalla myös parannat omaa katettasi.

Reputatko kananmunatestin
Tommi Elomaa

Reputatko kananmunatestin?

Elätkö siinä harhassa, että teidän palvelunne on uniikki myös asiakkaidenne mielessä? Kananmunatesti paljastaa höttöpuheen armotta.

Verkkosivun musta aukko_Noste
Tommi Elomaa

Onko verkkosivuillasi musta aukko?

Onko verkkosivuillasi musta-aukko? Onko yrityksesi yhteys- tai info-postilaatikko hiljainen? Voi hyvin olla, että pieni muutos herättää sen henkiin.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.