Päättyikö dieettisi heti ensimmäiseen tutkaasi osuneeseen viineriin? Jos itsekurisi on yhtä surkea kuin useimmilla, joudut kehittämään itsellesi pakotteita. Muuten tärkeätkin työt jäävät tekemättä.

MIT:n käyttäytymistieteilijä ja professori Dan Ariel kertoo mainiossa kirjassaan Predictably Irrational esimerkin siitä, miten hänen opiskelijansa lykkäävät tekemisiään viime tinkaan.

Hän opetti kolmea opiskelijaryhmää 12 viikon jakson. Sinä aikana kunkin oppilaan oli kirjoitettava kolme esseetä. Kurssin arvosanat määräytyisivät noiden harjoitustöiden perusteella.

Kukin ensimmäisen ryhmän opiskelijoista sai itse päättää kurssin ensimmäisen viikon aikana, milloin hän aikoisi palauttaa tuotoksensa. Kun aikataulu oli kerran sovittu, sitä ei enää saanut muuttaa.

Myöhästymiset verottaisivat loppuarvosanaa prosentin päivässä. Jokainen saisi tietenkin palauttaa paperinsa myös ennen määräaikaa, mutta siitä ei olisi mitään etua.

Toiselle luokalleen Ariel ilmoitti kokonaan toisenlaiset ehdot. Nyt opiskelija saisi palauttaa esseensä milloin tahansa kurssin aikana. Pääasia, että kaikki kolme kirjoitusta olisivat valmiit viimeistään jakson viimeisenä päivänä.

Kolmannelle ryhmälle Ariel saneli määräajat. Ensimmäinen kirjoitus olisi palautettava neljännellä, toinen kahdeksannella ja viimeinen kahdennellatoista viikolla.

Miten nämä eri pelisäännöt vaikuttivat ryhmien tuloksiin?

Parhaat arvosanat sai ryhmä, jonka oli pakko jaksottaa työnsä professorinsa tylysti määräämän aikataulun mukaisesti.

Täydellisestä vapaudesta nauttinut luokka sai huonoimmat numerot. Itse omista määräajoistaan päättänyt joukko sijoittui näiden kahden ääripään väliin.

Tämä yksinkertainen koe tietenkin vain vahvistaa jokaiselta työpaikalta tutut arkiset havainnot.

Mitään ei tulisi valmiiksi, ellei olisi määräaikoja. Pakko on paras muusa.

Tarinoiden mukaan jo muinaiset viikingit ymmärsivät periaatteen. He polttivat rannassa omat veneensä. Takaisin ei ollut paluuta. Taistelumotivaatio oli epäilemättä huippuluokkaa.

Kustannuspaikalla keinot ovat monet. Palaveri on tavallisin pakote. Se asettaa määräajan, johon mennessä työ on saatava valmiiksi. Muuten myöhästyjälle on luvassa julkinen häpeärangaistus.

Viimeksi tänään asiakkaani kertoi, miten paniikissa hän oli hakannut hammondiaan myöhään eilen illalla. Hän nimittäin tiesi joutuvansa grillattavakseni heti aamusta.

Itse pakotan itseni liikkeelle niin, että lupaan tuloksia asiakkailleni. Koska en aivan helposti suostu rikkomaan lupauksiani, joudun hoitamaan työt määräaikaan mennessä. Mitä tiukempia sitoumuksia annan palkanmaksajilleni, sen kovemmaksi saan kiristetyksi työtahtini.

Myös iso investointi toimii piiskurina. Jos olet hankkinut firmallesi miljoonan koneen, joudut hankkimaan sen hinnan takaisin. Velttoilu ei ole enää vaihtoehto. Muuten tulee vouti poikineen.

Tämä blogi sai alkunsa siksi, että olen vetelys. Lykkään kirjoitustöitä viimeiseen saakka. Kun ensimmäisen Pölli tästä -opukseni* käsikirjoitus ei alkanut valmistua, päätin luoda itselleni paineita.

Kunnon blogiin on kirjoitettava jotain päivittäin. Tai ainakin joka toinen tai kolmas päivä. Muuten se alkaa olla pikemminkin viikko- tai kuukausijulkaisu.

Kun blogia oli siis päivitettävä taajaan, kirjan muodostavat satayksi tarinaa syntyivät sivun tai kahden tasaista päivätahtia. Tämä vastasi juuri professori Arielin ensimmäisen ryhmän tilannetta: asetin määräaikoja itse itselleni.

Ryhtymisrajoitteinen nykyihminen yrittää pakottaa itsensä toimintaan myös vapaa-ajallaan. Hän ostaa kuntosalin kalliin vuosilipun siksi, jotta sen jälkeen hänen olisi pakko raahautua rääkkäämään itseään.

Ikävä kyllä itse kehitetty pakko ei kuitenkaan aina toimi. Juuri vuosimaksun piiskurivaikutus rapautuu helposti.

Erään tutkimuksen mukaan kuntokuurin aloittanut alkaa pian ajatella, että rahasumma on mennyttä joka tapauksessa. Lompakko ei laihdu sen enempää tai vähempää, vaikka hän jäisi kotiinkin. Siksi sohva alkaa vetää puoleensa kuin makkaraleipä Ahtisaarta.

Kehitä itse itsellesi koukuttavia määräaikoja tai pakotteita.

* Vaikuttaa siltä, että Pölli tästä 2 -kirja olisi tulossa Talentumilta viimeistään vuodenvaihteen jälkeen.