Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Pakko on paras muusa

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Päättyikö dieettisi heti ensimmäiseen tutkaasi osuneeseen viineriin? Jos itsekurisi on yhtä surkea kuin useimmilla, joudut kehittämään itsellesi pakotteita. Muuten tärkeätkin työt jäävät tekemättä.

MIT:n käyttäytymistieteilijä ja professori Dan Ariel kertoo mainiossa kirjassaan Predictably Irrational esimerkin siitä, miten hänen opiskelijansa lykkäävät tekemisiään viime tinkaan.

Hän opetti kolmea opiskelijaryhmää 12 viikon jakson. Sinä aikana kunkin oppilaan oli kirjoitettava kolme esseetä. Kurssin arvosanat määräytyisivät noiden harjoitustöiden perusteella.

Kukin ensimmäisen ryhmän opiskelijoista sai itse päättää kurssin ensimmäisen viikon aikana, milloin hän aikoisi palauttaa tuotoksensa. Kun aikataulu oli kerran sovittu, sitä ei enää saanut muuttaa.

Myöhästymiset verottaisivat loppuarvosanaa prosentin päivässä. Jokainen saisi tietenkin palauttaa paperinsa myös ennen määräaikaa, mutta siitä ei olisi mitään etua.

Toiselle luokalleen Ariel ilmoitti kokonaan toisenlaiset ehdot. Nyt opiskelija saisi palauttaa esseensä milloin tahansa kurssin aikana. Pääasia, että kaikki kolme kirjoitusta olisivat valmiit viimeistään jakson viimeisenä päivänä.

Kolmannelle ryhmälle Ariel saneli määräajat. Ensimmäinen kirjoitus olisi palautettava neljännellä, toinen kahdeksannella ja viimeinen kahdennellatoista viikolla.

Miten nämä eri pelisäännöt vaikuttivat ryhmien tuloksiin?

Parhaat arvosanat sai ryhmä, jonka oli pakko jaksottaa työnsä professorinsa tylysti määräämän aikataulun mukaisesti.

Täydellisestä vapaudesta nauttinut luokka sai huonoimmat numerot. Itse omista määräajoistaan päättänyt joukko sijoittui näiden kahden ääripään väliin.

Tämä yksinkertainen koe tietenkin vain vahvistaa jokaiselta työpaikalta tutut arkiset havainnot.

Mitään ei tulisi valmiiksi, ellei olisi määräaikoja. Pakko on paras muusa.

Tarinoiden mukaan jo muinaiset viikingit ymmärsivät periaatteen. He polttivat rannassa omat veneensä. Takaisin ei ollut paluuta. Taistelumotivaatio oli epäilemättä huippuluokkaa.

Kustannuspaikalla keinot ovat monet. Palaveri on tavallisin pakote. Se asettaa määräajan, johon mennessä työ on saatava valmiiksi. Muuten myöhästyjälle on luvassa julkinen häpeärangaistus.

Viimeksi tänään asiakkaani kertoi, miten paniikissa hän oli hakannut hammondiaan myöhään eilen illalla. Hän nimittäin tiesi joutuvansa grillattavakseni heti aamusta.

Itse pakotan itseni liikkeelle niin, että lupaan tuloksia asiakkailleni. Koska en aivan helposti suostu rikkomaan lupauksiani, joudun hoitamaan työt määräaikaan mennessä. Mitä tiukempia sitoumuksia annan palkanmaksajilleni, sen kovemmaksi saan kiristetyksi työtahtini.

Myös iso investointi toimii piiskurina. Jos olet hankkinut firmallesi miljoonan koneen, joudut hankkimaan sen hinnan takaisin. Velttoilu ei ole enää vaihtoehto. Muuten tulee vouti poikineen.

Tämä blogi sai alkunsa siksi, että olen vetelys. Lykkään kirjoitustöitä viimeiseen saakka. Kun ensimmäisen Pölli tästä -opukseni* käsikirjoitus ei alkanut valmistua, päätin luoda itselleni paineita.

Kunnon blogiin on kirjoitettava jotain päivittäin. Tai ainakin joka toinen tai kolmas päivä. Muuten se alkaa olla pikemminkin viikko- tai kuukausijulkaisu.

Kun blogia oli siis päivitettävä taajaan, kirjan muodostavat satayksi tarinaa syntyivät sivun tai kahden tasaista päivätahtia. Tämä vastasi juuri professori Arielin ensimmäisen ryhmän tilannetta: asetin määräaikoja itse itselleni.

Ryhtymisrajoitteinen nykyihminen yrittää pakottaa itsensä toimintaan myös vapaa-ajallaan. Hän ostaa kuntosalin kalliin vuosilipun siksi, jotta sen jälkeen hänen olisi pakko raahautua rääkkäämään itseään.

Ikävä kyllä itse kehitetty pakko ei kuitenkaan aina toimi. Juuri vuosimaksun piiskurivaikutus rapautuu helposti.

Erään tutkimuksen mukaan kuntokuurin aloittanut alkaa pian ajatella, että rahasumma on mennyttä joka tapauksessa. Lompakko ei laihdu sen enempää tai vähempää, vaikka hän jäisi kotiinkin. Siksi sohva alkaa vetää puoleensa kuin makkaraleipä Ahtisaarta.

Kehitä itse itsellesi koukuttavia määräaikoja tai pakotteita.

* Vaikuttaa siltä, että Pölli tästä 2 -kirja olisi tulossa Talentumilta viimeistään vuodenvaihteen jälkeen.

32 vastausta

 1. Jotenkin lähtölaskennan alkaessa sitä odotti jotain positiivista tapahtuvaksi, tämä blogin päätös tuli siinä mielessä melkein jopa ikävämpänä yllätyksenä kuin ilman ennakkovaroitusta olisi käynyt.

  Kiitos blogikirjoituksistasi, ne ovat olleet tätä blogia jonkinverran pidemmän yrittäjäuran näkökulmasta paikoin erittäin hyödyllistä luettavaa.

  Hyvää jatkoa ja onnea uuden kirjan myyntiin.

 2. Moni aloitteleva yrittäjä ja yrittäjiksi aikova on varmasti saanut näistä rutkasti näkökulmaa ja lähestymisideoita. Kiitän monista hyvistä (ja jo toteuttamistani) ideoistasi ja ajatuksistasi.

  Tämä on ollut mukava vaihtoehto virkkuu- ja käsityöblogeille, mutta nyt on kai palattava niihin takaisin…

 3. Olipa eppää, mäkin odotin jotain positiivista. Mutta pitää varmaan alkaa lukea tätä blogia sitten taakse päin. 1/juttu/päivä. Niin ei tartte vielä surra elämää ilman tätä blogia. Oli nautinto lukea tekstejäsi, toivottavasti tulee joskus vielä lisää.

 4. Koukussa?
  Ehei… Jutut olivat sen verran mielenkiintoisia, ettei niitä voinut olla lukematta.
  Harmi, että aiot lopettaa kokonaan.
  Ymmärrän, että tuotosten tuottaminen alkuperäisellä tahdilla on jokseenkin tiukkaa.

  Ehtotan sinulle kuitenkin seuraavaa:
  Pakota itsesi kirjoittamaan kaksi juttua kuukaudessa.
  Uskon, että kirjoituksillasi on kansantaloudellistakin merkitystä.
  Aloittelevat ja jo toimivat yrittäjät sekä jotkin työntekijät saavat varmasti kirjoituksistasi motivaatiota jatkaa ja parantaa suorituksiaan.

  Vai ottaisitko asiassa vielä haastavamman näkökulman?
  Seuraavan vuoden tavoite: suomen tunnetuin asiantuntijablogi?
  Tuloskortin mittareina, kävijämäärä ja kävijäuskollisuus?

  Haetaan blogille uusia lukijoita internet-sissimarkkinoinnin avulla.
  Mitä se on? Mietippä sitä.

  Mitäs sinä sitten hyötyisit tästä?
  Näkemykseni mukaan jo nyt varmasti täydehkön tilauskirjan edelleen paisumisen ja täyttymisen.
  Kannattavampia yrityksiä suomeen näin taantuman alkumetreillä.

 5. Jouni, Jussi, Tuomo, Itkupilli, JK & Heikki,

  Kiitos ystävällisistä sanoistanne! Olen sopinut kustantajani kanssa, että kirjoitan seuraavan puolen vuoden aikana kaksi uutta kirjaa. Ja yhden luvun kolmanteen, usean kirjoittajan yhteisteokseen.

  Lisäksi aiheet niitä seuraaville kahdelle opukselle ovat jo mielessä.

  Vuorokaudessa ei vain riitä tunteja kaikkeen. On siis pakko karsia jostain.

  Heikki, olet kyllä jäljillä. Luultavasti jatkan jossain vaiheessa myös blogin (tai parin) kirjoittamista. Mutta katsotaan nyt sitten, milloin ja mitkä ovat aiheet. Bisneksestä, myynnistä ja markkinoinnista joka tapauksessa, tuskinpa näppiksestäni irtoaa virkkausohjeita jatkossakaan.

 6. No säilyvätkö kirjoitukset edelleen täällä vai poistuuko koko blogi lähiaikoina?
  (Kiitos vielä mielenkiintoisista kirjoituksista.)

  Etkö paljastaisi, Jari, vielä tulevien kirjojen aiheita?

  Ehdotuksia muista vastaavista blogeista, joita voisi seurata?

 7. Kiitos kovasti tämän blogin ja jo julkaistujen kirjojen näkemyksistä ja kokemuksista!

  Jään mielenkiinnolla odottamaan uusia julkaisuja ja blogeja.

 8. Tässä J:lle tulevista kirjoista:

  1. Pölli tästä 2 koostuu jälleen (keväällä 2008 ilmestyneen ykkösosan malliin) pääasiassa tässä blogissa julkaistuista jutuista. Sikäli kokoelma saattaa olla aika pian valmis. Tosin mukaan tulee myös aiheita, joita ei ole blogissa julkaistu. Kustantaja on Talentum.

  2. Keväällä 2009 Talentumilta ilmestyy Yrittäjän käsikirja. Kirjailija on Maija Ilmoniemi & joukko muita. Naputtelen teokseen myyntiä ja markkinointia käsittelevän luvun.

  3. Elo-syyskuussa 2009 pitäisi olla valmiina Sisäinen markkinointi (Talentumilta sekin). Kirjan tarve on ilmeinen. Mitä isompi firma, sen vaikeampi johtajien on saada oma väkensä myymään oikeita asioita. Tosin ongelma riivaa pieniäkin yrityksiä. Ehdotan käytännöllistä sisäisen markkinoinnin konseptia, joka poikkeaa perinteisten muutosjohtamista käsittelevien teosten näkökulmasta.

  Näitä (mahdollisesti) seuraavat kaksi kirjaa pysykööt vielä toistaiseksi salaisuuksina.

 9. Pakko on minunkin kiittää tästä vapaamatkasta. Täytynee jatkossa hellittää kukkaronnyörejä ja sijoittaa kirjoihisi.

 10. Kiitos Jari!

  Blogissasi on ollut hyvää juttu/päivä-lähestyminen. Tämä on mahdollistanut tuon kyseisen asian miettimisen ja pyörittämisen ennen seuraavaa julkaisua. Olet ollut siis erittäin ahkera, kun olet saanut tämän aikaiseksi työn ja muiden tilaisuuksien lomassa. Ehkä tosiaan sinunkin täytyy välillä keskittyä johonkin muuhun.

  Kiitos tästä vuodesta ja odotan innolla uusia julkaisujasi sekä blogin uudelleen avausta.

 11. Kiitos. Tämä blogi on toiminut minulle aamunavauksena ja innoittajana useana päivänä. Kannustan jatkossakin markkinoimaan tällä tavalla ja käyn sitä varten kirjaostoksilla.

 12. Kiitoksia hyvistä aamunavuksista myös täältä! Muutamia kuukausia blogia seuranneena olen saanut hyviä ajatuksia työhöni täältä.

 13. Kiitos blogista ja onnea kirjantekoon. Pidempään olen lukenut ja nauttinut ajatuksista.

  Toivottavasti näemme blogin jatkoa tulevaisuudessa.

 14. Kiitos blogista ja ajatuksista, joita olen pöllinyt antaumuksella sekä soveltanut menestyksellä.
  Nämä kirjoitukset ovat olleet juuri sopivan kokoisia paloja, joilla on ollut hyvä aloittaa työpäivä. Olen usein huomannut pyörittäväni päivän epistolaa mielessäni viimeistään siinä vaiheessa, kun olen ajellut töiden päätteksi kotiin.

 15. Kiitos Jari! Uusia kirjoituksia odotellessa. Varmasti tulee osoittautumaan hyväksi investoinniksi tämä blogin pitäminen!

 16. Kiitos erinomaisesta blogista.

  Kukaan yrittäjä ei kirjoittele huvikseen tuntitolkulla juttuja muiden iloksi, joten toivottavasti mieltä lämmittää tieto, että ole usein vinkannut blogin ja nosteen jutuista muille asiantuntijayrityksemme henkilöställe. Ihan vielä tämä sonnilauma ei ole valmis ostamaan ulkopuolisen palveluja, mutta ties vaikka sekin päivä koittaisi.

 17. Hattu kourassa kiitän blogista. Mitalin saisivat teille antaa. Näillä ajatuksilla, jotka blogista olen pöllinyt olen tuplasti kovempi veronmaksaja vielä seuraavat kolmekymmentä vuotta.

  Yleensäkin kehoitan ihmisiä lukemaan kaikki bisneksen tekoon liittyvät (hyvät) kirjat mitä löytää; Yksikin ajatus mikä parantaa toimintaasi ja saat investoinnin takaisin tuhatkertaisesti.

 18. Kiitos Jari! Erittäin hyvä blogi, jota on ollut ilo lukea! Monia esille nostamiasi ideoita voi hyödyntää omassa liiketoiminnassa.

 19. Yhyy!

  Tämä oli paras blogi mitä tiedän. Pystyn samaistumaan lähes kaikkiin näkökulmiisi ja perustelet ne todella hienosti. En tunne vielä kauheasti ihmisiä alalta, mutta olet selkeästi yksi parhaimmista tuotteistamisosaajista.

  Konkreettisien hyötyjen ja kiinnostavuuden lisäksi blogia oli erittäin hauska lukea.

  Kiitoksia ajatuksiesi jakamisesta!

 20. Kiitos hienosta ja koukuttavasta blogista. Olet tehnyt juuri sen mitä itse olen vuosia jahkaillut luettuani Jörn Donnerin haastattelun: haastattelussa Jörkka loihe lausumaan että ”kirjan kirjoittaminen on maailman helpoin juttu. Kirjoittaa sivun päivässä niin vuoden päästä on kirja valmis”. Siis aivan loistava ohje kaikessa yksinkertaisuudessaan! Lisää pohjaa lause saa kun katsoo miehen kataloogia Finlandia-palkintoineen – pakko kai uskoa että jos kirjoittamisessa tai kaupan tekemisessä/markkinoinnissa jää vain odottamaan inspiraatiota niin joku kaahaa oikealta ohi että heilahtaa.

  Toivottavasi blogi saa jatkoa jossain vaiheessa!

 21. Joo, juuri tuo Donnerin mainio viisaus oli mielessä, kun ryhdyin kirjoittamaan blogia.

  Kyse on pirullisesta kertolaskun voimasta, johon ihmisen aivoja ei selvästikään ole viritetty. Jos käytät johonkin asiaan vaikkapa tunnin joka toinen päivä, vuodessa siitä kertyy enemmän kuin yksi henkilötyökuukausi. Siinä ajassa ehtii tehdä monta asiaa kunnolla.

  Olen joskus miettinyt tuota kertolaskua, koska olen aika vähäuninen. Jos aikaa jää (nukkumiselta) 2 tuntia päivässä enemmän koko työuran ajan, siitä ehtii kertyy 40 vuodessa 171 henkilötyökuukautta enemmän aikaa työhön tai harrastuksiin. Se vastaa noin viittätoista kokonaista työvuotta!

  (Tosin tilastot taitavat kertoa, että kaikki poikkeamat noin kahdeksan tunnin keskivertounista sekä ylös- että alaspäin lyhentävät elinikää vastaavasti.)

  Ikävä kyllä kuvio toimii myös toisin päin. Yhdessä suklaapatukassa on vain noin 220 kilokaloria. Mutta kun sellaisen hotkaisee kerran päivässä, vuodessa kertyy 80300 kilokaloria. Se tarkoittanee noin 8-9 kiloa lisää läskiä vyötärölle vuodessa.

  Kaikkein masentavin on televisio. Varmasti ihmisen on rentouduttavakin. Mutta kun suomalainen katsoo telkkaria keskimäärin noin 3 tuntia joka päivä, hän ehtii esimerkiksi 60 vuoden aikana haaskata aikaansa 386 henkilötyökuukauden verran. Se tarkoittaa kolmeakymmentäviittä henkilötyövuotta passiivista möllötystä!

  Tästä päästään karuihin mietteisiin. Kukaan ei varsinaisesti tarvitse televisiota mihinkään. Entä jos käyttäisit aikasi vaikkapa lukemalla jotain kehittävää noiden 35 työvuoden ajan tv:n töllöttelyn sijaan? Saattaisit elää aika erilaisen elämän, vai mitä?

 22. Suuret kiitokset viihdyttävästä ja ajatuksia herättäneestä blogista. Lupaan ostaa kirjasi!

 23. Kiitos Jari. Pölli Tästä oli yksi harvoista kotimaisista blogeista joita jaksoin seurata. Ja lykkyä pyttyyn jatkon suhteen.

 24. Kiitos Jari!

  Löysin liian myöhään tämän, mutta siitä innostuneena olen lähtenyt tekemään asioita toisin asiakkaitteni (pk-yritysten) kanssa.

  Ajasta puheen ollen, tiukka aikataulu vs. menetetty raha on paras motivaattori. Itse Jenkeissä opiskelleena muistan kuinka yksi maailman parhaista yliopistoista piti tiukkaa kuria siitä että väliesseet (joka viikko min 15 sivua hyvää tekstiä) tuli palautetuksi joka maanantai kello 14.00.

 25. Steve Roiha & brothers yhtyy edellisiin kiittäjiin.
  Toivomme myös että, blogia jatketaan jossain vaiheessa, sillä hyviä markkinointia& myyntiä käsitteleviä kirjoituksia on vähän. Sopivalla tavalla kärjistäminen ja porukan herättely pitää yrittäjät valppaina ja ”herkkinä” oman toimintansa suhteen.

  Kiitoksia Jari hyvästä kirjoittamisesta!

  brothers// Mikko & Janne

 26. Kiitos loistavasta ja hauskasta blogista. Toivottavasti, kun aikaa riittää, kirjoittelet tulevaisuudessa lisää.

 27. Kiitos parhaasta (ja ainoasta) blogista mitä seurasin uskollisesti ja nautinnolla. Luulin että RSS-syötteessäni oli vikaa kun postaukset loppuivat. Menestystä paperisen julkaisupinnan parissa Jari. Ideavarkaat jäävät itkemään.

 28. Surku, että tämä loppuu -oikeasti surku. Silti toki ymmärrän (varmaan muutkin), että aika on rajallinen jokaisella. Toivottavasti vielä palajat.

  Joku tuolla kyseli vinkkejä muille edes hiukan samansuuntaisille blogeille, olisiko sellaisia tarjolla? Pula ainakin on suuri!

  Kiitos vielä avartavista kirjoista…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Vinkit kriisijohtamiseen
Minna Elomaa

Nesteestä nosteeseen – TOP 10 vinkit kriisijohtamiseen

Tuotteistuksen kolme vaihetta on lupaus, lunastus ja paikkaus. Paikkausvaiheeseen päästään, jos jotain menee pieleen. Kokosin omista kokemuksistani vuosien varrelta kriisitilanteen haltuunottoon vinkit, joita olen arjessa

fossiili-3
Jari Parantainen

Valtuutetun vaarallinen johtamisvinkki

Päätä ensin tavoitteet ja vasta sitten resurssit. Jos annat resurssien ohjata tavoitteita, organisaatiosi päätyy muiden fossiilien seuraksi aika pian.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.