Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Lääkelaitos ei monistu

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Lääkelaitoksen työntekijöiden kommenteista voi päätellä, ettei tuotteistusaate ole koskaan uinut Mannerheimintie 103b:n alaovea pidemmälle.

Näin tuotteistajana on ollut mielenkiintoista seurata Lääkelaitoksen henkilöstön reaktioita, kun päätös viraston pakkosiirrosta Kuopioon on kypsynyt.

Erikoistutkija ja luottamushenkilö Jaana Vesterinen kirjoitti Helsingin Sanomien (16.1.2009) yleisönosastolla sosiaali- ja terveysministeri Sirkka Hyssälälle terveisiä:

Työnantajan edustajana mitätöitte pöyristyttävällä tavalla kaikki nykyisen Lääkelaitoksen työntekijät ja työpanokset toteamalla, että lääkintähuollolle ei ole vaaraa edes siitä, jos kaikki Lääkelaitoksen kaikki työntekijät irtisanoutuisivat Helsingissä.

Vesterisen parkaisu on hyvin tuttu. Olen kuullut sen hiukan eri sanoin kymmeniä kertoja. Sen kiekaisee useimmiten asiantuntija, joka on mielestään korvaamaton.

Mikä on tyypillinen tilanne, joka liipaisee hätäreaktion?

Vastarinta herää täsmälleen silloin, kun työnantaja kertoo ammattilaisilleen, että seuraavaksi olisi tarkoitus tuotteistaa heidän asiantuntemuksensa palvelupaketeiksi.

Tuotteistajan tavoite on muuttaa ainakin osa yksittäisen asiantuntijan osaamisesta monistuvaksi. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että pian kuka tahansa vastaavan koulutuksen saanut pystyisi tuottamaan palvelun.

Uutinen syöksee ammattilaisen paniikkiin. Kohta hänestä tulee organisaation vaihto-osa. Spesialisti ei enää pysty pitämään osaamistaan vain omana tietonaan. Hänen valtansa uhkaa murentua.

Lääkelaitos on kouluesimerkki esimiehille – ja etenkin yrittäjille – siitä, miten vaarallinen kokonaan tuotteistamaton bisnes on. Vuosien mittaan kertynyt kokemus tuntuu olevan työntekijöiden, ei suinkaan organisaation omaisuutta.

Jos työttömiksi jäävien virkamiesten näkemykset pitävät paikkansa, Lääkelaitos ei ole tuotteistanut palvelujaan. Kun vanhat osaajat jäävät Helsinkiin, Kuopiossa on aloitettava likimain nollasta.

Jos taas Lääkelaitos olisi tuotteistanut ammattilaistensa opit palvelukonsepteiksi, Kuopioon matkustaisi kouluttajia ja nippu palvelukäsikirjoja. Mapeissa olisi määritelty, miten kukin laitoksen ydinpalvelu on tuotettava.

Kuopiolainen farmaseutti tai lääkäri opiskelisi pumaskaa valmentajan kanssa viikon tai kaksi. Sitten hän käärisi hihansa ja alkaisi toimittaa palvelua (ainakin auttavasti).

Tässä tapauksessa on ilmeistä, ettei aikaisempi viranhaltija ole lainkaan halukas auttamaan seuraajaansa.

Siksi on ihan selvää, että monet hiljaiseksi tiedoksi kutsutut yksityiskohdat katoaisivat matkalla joka tapauksessa. Kaikkea ei kannata dokumentoida.

Toisaalta maailma on pullollaan hienosti tuotteistettuja franchising-konsepteja. Ne monistuvat käsikirjojen ja kouluttajien varassa sujuvasti jopa mantereelta toiselle.

Nyt Hyssälän on liian myöhäistä muuttaa suomalaista virastoa lääkelaitosten monistuvaksi McDonaldsiksi. Lentävä kalakukko meni jo.

Kisko osaaminen yksittäisten ammattilaistesi pääkopasta yrityksesi omaisuudeksi. Muuten otat hurjan henkilöriskin. Tuotteista ainakin tärkeimmät toiminnot monistuviksi palvelukonsepteiksi.

7 vastausta

 1. Tietyissä rajoissa työntekijöiden ajatusten automaattinen muuttaminen yrityksen IP:ksi on kenties hyvä ratkaisu, mutta nokkela työntekijä pitää taatusti osaamisensa salassa, mikäli siteet työnantajaan eivät ole eeppisen hyvät. Kukapa tahtoisi tehdä itsestään korvattavaa?

  Liiallisuuksiin menevät ne yritykset, joiden soppareissa yritetään saada jo työntekijän vapaa-ajallakin tekemiä keksintöjä ja ideoita yrityksen omaisuudeksi. Luin taannoin tällaiseen tilanteeseen kuitenkin erittäin hyvän neuvon: Perusta punk-bändi ja lurauta pari korskeilla fasistisilla sanoilla ryyditettyä kappaletta kasetille. Sen jälkeen voit YT-irtisanomisen jälkeen vihjata lehdistölle, että firman IP-listalta löytyy melkoisen kyseenalaista tavaraa…

  Ei omille työntekijöilleen kannata yrittää olla kiero.

  Sen verran vielä itse aiheesta, että aluepoliittisesti Lääkelaitoksen siirto Kuopioon on hieno asia. Töitä aletaan tarvita kipeästi pääkaupunkiseudun, Turun ja Tampereen ulkopuolellakin edes jonkinlaisen tasapainoisen asumistiheyden säilyttämiseksi.

  1. Matti,

   Kiitos kommentistasi! Mielestäni organisaation palvelut todella ovat sen omaisuutta, eivät työntekijöiden. Jos yritys valmistaa fyysisiä tuotteita, tämä on aivan selvää. Mikseivät samat pelisäännöt koskisi myös palvelutuotteita?

   Esimerkiksi oman firmani työntekijä (käytännössä alihankkija) ei pysty omimaan tai salaamaan palvelujemme formaateista mitään oleellista. Ei sillä, että kukaan sitä olisi edes halunnut yrittää. Periaate on kaikkien tiedossa alusta alkaen.

   Mutkikkaitakin palveluja pystyisi muokkaamaan tuotteen kaltaiseksi huomattavasti nykyistä useammissa yrityksissä. On vain johtajien lepsuilua, jos firman tärkein omaisuus kävelee talosta ulos asiantuntijoiden mukana.

 2. Totta että yrityksen tulee pitää kiinni osaamisestaan, mutta aivan kaikkea tietoa ei saada niin vain tuotteistettua. On olemassa tietoa joka on syntynyt kokemuksen perusteella mutta sitä ei välttämättä edes työntekijä itse osaa siirtää eteenpäin. Tietysti on mahdollista tallentaa kaikki firman esim konsultaatio tapaukset ja niiden tiedot, mutta uusi joutuu silti aina hakemaan ne tiedot jostain.
  Noh mutta joka tapauksessa tässä tuotteistamisessa voidaan mennä molempiin ääripäihin. Tuotteistamisen taso riippuu strategiasta.

 3. Paljon on asiantuntijapalveluiden tuotteistamisessa kiinni myös ns. hiljaisen tiedon käsittelystä ja keräämisestä. Jos organisaation kaikki tieto on työntekijöidensä päässä, eikä koottuna yhteen ja saavutettavaan paikkaan ollaan syvällä suossa.

  Entä kun taloon tulee uusi työntekijä, miten hänet ajetaan sisään? Entä kun asiantuntija on lomalla, onko kännykän oltava aina päällä? Entä jos hän jää auton alle? Mielestäni tämä on myös asiantuntijan etu, hän voi pitää lomaa ja tietää että maailma ei sillä välin murene.

  Tiedon hallinnan järjesteleminen ei todellakaan ole kustannuksista kiinni. Wikipedia on onnistunut järjestämään käytännössä kaikki maailman tietosanakirjat toimivaksi ja helpoksi palveluksi, jonka tuottajina toimivat tuhannet asiantuntijat ympäri maailmaa. Sama softa on muuten saatavilla ihan ilmaiseksi..

 4. Jari, kiitos jälleen hyvästä tekstistä!

  Lääkelaitoksen siirto on mielenkiintoinen asia: odotettavissa on hankala prosessi, mutta ei siksi, ettei osaajia löytyisi Kuopiosta (päinvastoin).

  Siirto tulee olemaan erityisen vaikea siksi, että Lääkelaitoksen nykyiset työntekijät sabotoivat siirtoa passiivisella vastarinnalla. Hiljaista tietoa ”katoaa”, seuraajaa tai Kuopion-kollegaa ei auteta ja töitä tehdään lyhytnäköisesti.

  Tuollainen toiminta on mahdollista vain valtionhallinnossa. Yksityisellä sektorilla oman työn huonosti tekemistä ei katsota läpi sormien, mutta väitän, että Lääkelaitoksessa tullaan näkemään seuraavien viiden vuoden aikana ennätykselliset rimanalitukset.

  Lääketurvallisuutta ei vaaranna siirto Kuopioon vaan nykyisten työntekijöiden pian aloittama limboilu. (Näen sen jo nyt kristallipallostani.)

  Kuten sanoit, tämä olisi pitänyt ennakoida jo kauan sitten. Se on myöhäistä katua, kun on housuissa jo.

  Viiden vuoden siirtymäaika on liian pitkä, kun ajatellaan, mitä kustannuksia se tuo tullessaan. Vuoden – tai kahden maksimissaan – olisi pitänyt riittää.

  1. Katleena, kristallipallosi taitaa kertoa totuuden. Italialainen lakko lienee väistämätön, jos tiedotusvälineiden välittämät tunnelmat pitävät kutinsa.

   Olen kanssasi samaa mieltä tuosta siirtymäajasta. Siirto tulee aivan turhaan venymään ja vanumaan. Parempi olisi kertarutina kuin vuosia kestävä kitinä.

 5. Olen samaa mieltä.

  Mikään tavallisen yrityksen muutto paikkakunnalta toiselle ei saisi varmasti osakseen näin paljon kritiikkiä… kuin valtion laitoksen siirto.

  Kovimman kritiikin taustalla ovat virkamiehet, jotka osoittavat myötätuntoa hyvin palkatuille kolleegoilleen. Aukaiskaa silmänne poliitikot ja virkamiehet, kehä kolmosen ulkopuolellakin on elämää.

  Johtajan ero oli oikea ratkaisu, jos ei ollut rahkeita muutosjohtamiseen ja sitoutumista toiminnan kehittämiseen. Tuotteistetun palvelun (jos olisi tuotteistettu) siirto Kuopioon ei olisi kiinni pätevöidyn henkilökunnan löytymisestä, ja sitä varmasti löytyy.
  Välillä on hyvä tuulettaa ja muuttaa toimnintatapoja (tuotteistaa).

  Eikä toimintaympäristöä pidä vähätellä vain sen mukaan, kuinka paljon alueella asuu väkeä. Kuopion alue kehittyy ja lääkealan koulutus on täällä erittäin laadukasta. Välillä näin päin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Miten opetat itsellesi hyviä asiakkaita
Tommi Elomaa

Miten opetat itsellesi hyviä asiakkaita?

Opeta asiakkaasi kuuden vaiheen kautta kuuliaisiksi ja tottelevaisiksi. Se tekee heidän elämästään helpompaa ja samalla myös parannat omaa katettasi.

Reputatko kananmunatestin
Tommi Elomaa

Reputatko kananmunatestin?

Elätkö siinä harhassa, että teidän palvelunne on uniikki myös asiakkaidenne mielessä? Kananmunatesti paljastaa höttöpuheen armotta.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.