Tapasin myyjän, joka myhäili tyytyväisenä. Hän oli onnistunut hintaneuvotteluissa. Kiinalainen kauppakumppani oli hirmuisen väännön jälkeen hyväksynyt viiden pinnan lisäyksen hintoihinsa.

Kysyin kauppiaalta, miten hän perusteli korotuksen asiakkaalleen. Hän totesi lyhyesti, että kasvaneilla kustannuksilla.

Myyjän kulut onkin yksi esimerkki toimivista hinnankorotuksen perusteista. Vanhat hyvät asiakkaat tarvitsevat itselleen (ja pomolleen) jonkin järjellistä muistuttavan selityksen.

Jorma Sipilä puhuu mainiossa palvelujen hinnoittelua käsittelevässä kirjassaan* uskottavista, kohtuullisista perusteluista. Sellaisia ovat esimerkiksi:

  • Valuttakurssien muutokset
  • Raaka-aineiden hinnat
  • Inflaatio
  • Sopimukseen kirjatut indeksit tai vaihtelurajat

Itse olen nostanut hintoja yleensä silloin, kun tuotteestamme tai palvelustamme on tullut uusi versio. Kauan kaivatun tuoteominaisuuden arvo saattaa olla asiakkaille niin merkittävä, ettei uusi hintalappu aiheuta mitään rutinaa. Tai sitten paketin hyöty on asiakkaalle alun perinkin niin suuri, ettei kipuraja tule vastaan.

Esimerkiksi 5-päiväinen Noste-rynnäkkö-tuotteistusprojektimme maksoi aluksi 6 500 euroa vuonna 2005. Kun palvelusta tuli uusia versioita, nostin hintaa ensin 7 500 euroon, sitten 9 850:een, 11 500:aan ja lopulta 12 500 euroon. Englanninkielisen rynnäkön hinta päätyi 17 850:een euroon, jos se toimitettiin pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Toki tilanne oli sikäli helppo, että alkuaikoina vain harvat asiakkaat ostivat useita projekteja. Uusilla ostajilla ei taas ollut vanhaa hintamielikuvaa henkisenä taakkanaan.

Jos asiakassuhteet ovat pitkiä, tilanne on aivan toinen.

Vakio-ostaja ei taatusti vertaa uutta hintaa palvelun todelliseen arvoon, vaan aikaisempaan tilanteeseen. Ilman perusteluja homma menee kaseikkoon.

Hinnankorotuksista kannattaa aina varoittaa hyvissä ajoin etukäteen. Perinteinen töksäyttävä insinöörityyli on varmin tapa karkoittaa uskollisetkin ostajat muille maille.

Kannattaa miettiä sitäkin, pitäisikö korottaa hintoja 5 prosenttia neljänä vuonna peräkkäin (20 prosentin yllärin sijaan). Sitä paitsi neljä perättäistä 5 prosentin korotusta nostaa hintaasi salakavalasti enemmän kuin viidenneksellä.

Tarjoa hinnankorotuksellesi jokin säädyllinen selitys. Mikä tahansa perustelu on parempi kuin ei mitään.

* Palvelujen hinnoittelu, Jorma Sipilä, WSOY:n Ekonomia-sarja 2003