Evoluutio on opettanut sinut säästämään voimiasi. Ylimääräistä energiaa onkin perustarpeiden täyttämisen jälkeen runsaasti jäljellä. Et enää pingo pöpelikössä päiväkausia yhteen menoon, koska löydät paistin pöytääsi pienemmälläkin ponnistuksella.

Voit valita kiireesi. Ryhdyt yrittäjäksi, asiantuntijaksi tai keksit harrastuksia, jotka pitävät huolta ylimääräisestä vapaa-ajastasi. Jos et muuten ole tarpeeksi stressaantunut, voit kiilottaa perintöhopeita pikkutunneille ja leuhkia seuraavana päivänä ahkeruudellasi ja väsymykselläsi.

Kiire on rakentavaa tai tuhoavaa. Lähdemme sotaan tai rakennamme uusia kaupunkeja. Pelastamme kolmannen maailman lapsia tai rähjäämme jengissä.

Liike-elämässä yleinen kiireen muoto on turha kiire. Sitä aiheuttavat verottaja, tyrkyttävät myyjät, turhantärkeät pomot ja jokaisesta muutoksesta kiukuttelevat palkolliset.

Kiire on kysynnän merkki ja se lisää asiantuntijan houkuttevuutta. Jos kiirettä ei ole tarpeeksi, sitä on helppo keksiä lisää.

Törmäät turhaan kiireeseen päivittäin.

Neljännesvuosiraportti pitää saada valmiiksi. Sisäinen laatukomitea kokoontuu pohtimaan kehitysehdotuksia. Henkilöstösi viettää TYKY-päivää, jonka vuoksi luvatut työt jäävät hoitamatta.

Lentokentillä matkatavaroita kentän uumenista sylkevä likuhihna on mahdollisimman kaukana saapumisporteista. Lentoyhtiöt tietävät, että turhakin kävely pitää matkustajat tyytyväisempinä kuin matkalaukun odottelu.

Monet projektit ovat pullollaan turhia tehtäviä, vaikka et sitä heti huomaisikaan. Projektipäällikkö käyttää päiväkausia projektisuunnitelmapohjan laatimiseen, vaikka internetistä voisi ladata minuutissa valmiin mallin.

Turha kiire estää tärkeimpiä töitäsi valmistumasta. Keksit aina syyn, miksi liiketoiminnallesi keskeiset kehityshankkeet makaavat puolivalmiina pöytälaatikossa. Kutsut asiakkaitasi aikaa pelataksesi palavereihin, joilla ei ole tavoitetta tai asialistaa.

Kiire on myös tekosyy. Myyjälle on helpointa vedota kiireeseen. Jos kuulet jatkuvia selityksiä asiakkaaltasi, mieti onko palvelusi hänelle riittävän tärkeä.

Turhan kiireen tunnusmerkkejä:

  • Kukaan palaverisi osallistujista ei ole valmistautunut.
  • Puolet palaveriisi ilmoittautuneista jättää saapumatta, koska heillä on niin kiire.
  • Juoksutat alihankkijaasi, koska et ole jaksanut hoitaa omia hommiasi.
  • Suostut asiakkaasi älyttömiin vaatimuksiin, koska hän ei ole hoitanut omaa osuuttaan sopimuksen mukaisesti.
  • Kuormitat itseäsi toistarvoisilla tehtävillä, jotka voisit delegoida tai ulkoistaa nopeasti ja kustannustehokkaasti.

Onneksi kiireestä on myös hyötyä.

Kiire on syy ostaa palveluitasi. Asiakkaasi ulkoistaa tehtäviä, joita ei ehdi itse hoitaa. Hän arvostaa sitä, että aikaa projektisi seurantapalavereihin kuluu vain muutama tunti.

Pakko on paras muusa ja kiire työntää ikäviäkin tehtäviä maaliin. Kustantajien tärkeimpiä tehtäviä on asettaa kirjailijoilleen aikarajoja, joihin mennessä valmista on synnyttävä.

Leonhard Euler oli kenties kaikkien aikojen tuotteliain matemaatikko. Hän kirjoitti 25 kirjaa ja tutkielmaa sekä noin 850 muuta julkaisua. Keskimäärin Euler tuotti 800 sivua tieteellistä tekstiä vuodessa.

On arvioitu, että jopa neljännes kaikista 1700-luvun fysiikaan, matematiikaan, mekaniikkaan, astronomiaan ja suunnistukseen liittyvistä kirjoituksista on Eulerin kirjoittamia.

Viimeiset seitsemäntoista elinvuottaan Euler oli täysin sokea, mutta se ei estänyt häntä kirjoittamasta.*

Voit käyttää kiirettä perusteena, kun kerrot asiakkaallesi, miksi hän ei voi muuttaa projektisi aikataulua mielivaltaisesti kesken kaiken.

Kiireellä on korkea hinta. Jos asiakkaasi haluaa nopeasti valmista, on työsi silloin kalliimpaa. Joudut keskeyttämään muut työsi, jotta pystyt varaamaan kaiken huomiosi asiakkaasi tärkeälle projektille.

Miltä omat selityksesi kuulostavat? Korostatko tärkeyttäsi jatkuvalla ja turhalla kiireellä?

* Lähde: Wikipedia 22.12.2010