Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja

Ei vertailua, ei kauppoja

Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Naapuri värväsi kiinteistövälittäjän. Tämä alkoi myydä taloa. Meni kuukausi, meni toinen. Ostajaa ei löytynyt.

Isäntä antoi välittäjälle kenkää ja kokeili myydä kämppäänsä itse. Pieleen meni taas.

Lopulta paikalle marssi toinen kiinteistöbisneksen ammattilainen. Hän sai tilaisuuden kokeilla, sujuisiko homma yhtään paremmin. Kappas vain, pian asunto oli vaihtanut omistajaa.

Kysyin myöhemmin, mikä oli tehtävässä onnistuneen myyjän salaisuus. Naapuri kertoi, että ratkaisu oli lopulta yksinkertainen.

Talo näköttää nimittäin kaupungin omistamalla vuokratontilla. Se hämmensi ostajia. Miten sitä tulisi verrata muihin myytäviin kiinteistöihin, joiden hintaan sisältyikin asukkaan oma maapläntti?

Asia ei itse asiassa ole lainkaan niin suoraviivainen kuin luulisi. Espoossa vuokratontitkin ovat kiven alla. Niitä ei voi kuka tahansa käydä noutamassa jostain varastosta, kun siltä alkaa tuntua. Vuokraoikeudellakin on siis jokin arvo.

Välittäjä ratkaisi asian yksinkertaisen nerokkaasti. Hän laski yhteen tontin vuokran, kiinteistöverot, lämmityskustannukset ja jätehuoltomaksut. Sen jälkeen hän jakoi summan kahdellatoista ja ilmoitti, että talon käyttövastike on 550 euroa kuukaudessa.

Tietenkin on selvää, ettei kiinteistöstä oikeasti makseta mitään vastiketta. Mutta se on asunto-osakeyhtiöiden asukaille tuttu käsite.

Nyt ostajaehdokkaat pystyivät vertaamaan vaihtoehtoja toisiinsa. He huomasivat, että vastaavan hintaisessa rivitalossa saisi helposti maksaa vastikkeita satasen tai kaksi enemmän joka kuukausi.

Yhtäkkiä markkinoille ilmestyi aivan oma mökki, joka oli kaiken lisäksi rivaria edullisempi!

Välittäjä oli selvästi dollarisoinnin ammattilainen. Hän osasi muuntaa hämminkiä aiheuttavan vuokraoikeuden riesasta hyödyksi.

Tehtäväsi on rakentaa vertailutilanne niin, että vaihtoehtosi näyttää ilmiselvältä voittajalta.

3 vastausta

  1. Kyllä minä maksan ”vastiketta” omassa omakotitalossani. Kun olin tosiaan tottunut noihin vastikkeisiin, niin nyt omasta ja vaimon palkasta maksetaan osuus asuntokulutilille, josta kaikki taloon liittyvät kulut maksetaan. Helpottaa isojen kulujen kanssa kun on jo etukäteen ”vastikkeesta” säästetty.

  2. Uskon että välittäjä on kertonut näin asiakkaille – mutta esitteissä, netissä tai missään virallisissa papereissa jotka lain mukaan pitää olla, asiaa ei voi noin esittää vaikka haluaisikin.

    1. Tuula, kiitos kommentistasi! Meille on Edisteellä enemmän kuin tuttua se, että asiakkaamme käyttävät vastaavia argumentteja aina, kun he pelkäävät uudistaa bisneksiään:

      ”Kyllähän me muuten, mutta kun laki kieltää!”

      Kun asiaa sitten pengotaan hiukan enemmän, käy ilmi, ettei laki tietenkään mitään kieltänyt. Asiantuntijat ovatkin rakentaneet virtuaaliset kalterinsa aivan itse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Miten opetat itsellesi hyviä asiakkaita
Tommi Elomaa

Miten opetat itsellesi hyviä asiakkaita?

Opeta asiakkaasi kuuden vaiheen kautta kuuliaisiksi ja tottelevaisiksi. Se tekee heidän elämästään helpompaa ja samalla myös parannat omaa katettasi.

Reputatko kananmunatestin
Tommi Elomaa

Reputatko kananmunatestin?

Elätkö siinä harhassa, että teidän palvelunne on uniikki myös asiakkaidenne mielessä? Kananmunatesti paljastaa höttöpuheen armotta.

Verkkosivun musta aukko_Noste
Tommi Elomaa

Onko verkkosivuillasi musta aukko?

Onko verkkosivuillasi musta-aukko? Onko yrityksesi yhteys- tai info-postilaatikko hiljainen? Voi hyvin olla, että pieni muutos herättää sen henkiin.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.