Tänään (23.4.2012) Hesarissa oli mainio juttu Kunto ei näy asunnon hinnassa. Kirjoitus käsitteli asunnonostajille tuttua paradoksia: hinta ei näytä riippuvan kämpän kunnosta juuri lainkaan.

Sen sijaan vaikuttaa siltä, että kodin sijainti määrää myyntihinnan lähes kokonaan.

Hiljattain eräs puolituttu tokaisi, että ”nurmikkomme on pahasti sammaloitunut pihallamme Kauniaisissa.”

Lienee selvää, miksi kaupungin nimi lipsahti virkkeen loppuun. Tuskin tuo epäonnistunut viherpeukalo omistaa pihoja kovin monella paikkakunnalla.

Kaiken kukkuraksi satun tietämään, että todellisuudessa hän asuu meidän tavallisten kuolevaisten puolella Espoossa. Talo vain nököttää lähellä Kauniaisten rajaa.

Lehdessä kiinteistöneuvos Mikko Peltokorpi kommentoi näin:

”Tekninen kunto ei näy hinnoissa. Mene ja tiedä, mistä se johtuu. Asiaa ei ymmärretä tai tiedosteta.”

Lausunto on asiantuntijalle tyypillinen. Teknisestä näkökulmasta siinä ei tietenkään ole mitään järkeä, että ostajat maksavat likimain saman hinnan huoneiston kunnosta riippumatta.

Saman artikkelin lopussa erään asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja säestää:

”Hän ei huvitu yhtään siitä, että jotkut taloyhtiöt laiminlyövät korjaustyöt. Ei hän ymmärrä sitäkään, että kiinteistövälittäjät* myyvät tällaisten talojen asuntoja samoilla neliöhinnoilla kuin hyvin hoidettuja naapuritaloja.”

Todistan vastaavaa päivittelyä harva se päivä. Sama ilmiö toistuu kaikilla toimialoilla. Mitä rautaisempi asiantuntija, sitä vaikeampi hänen on käsittää asiakkaidensa järjetöntä käytöstä.

Ikävä kyllä logiikkansa lumoissa möyrivä ammattilainen jää kohtuuttoman köyhäksi. Hänen myyntipuheestaan puuttuu tehokkaampi, eli tunteisiin vetoava puolisko kokonaan.

Totta kai me kaikki haluaisimme uskoa, että tietoinen mielemme ja järkemme sompailee kuskin pukilla. Lisäksi voisi kuvitella, että järjen osuus vain korostuu, kun rahasummat kasvavat.

Kuitenkin asunto on tavallisen ihmisen ylivoimaisesti arvokkain sijoitus. Silti – tai ehkä juuri siksi – tunne jättää rationaaliset laskelmat kylmästi kakkoseksi.

Tunteet ohjaavat kaikkien mieleltään terveiden ihmisten ostopäätöksiä. Vain tunteeton psykopaatti toimii kuin taskulaskin.

* On turha syyttää välittäjää ”vääristä” hinnoista. Hän hinnoittelee kohteensa tietenkin aivan oikein kysynnän mukaan – ei kulujen tai teknisten yksityiskohtien perusteella.